Samsung Galaxy A70
recenze

Samsung Galaxy A70

Obr s barvou duhy
32

Jste náročnější uživatel, ale současně nechcete za telefon dávat celou svou výplatu? Právě pro vás má Samsung ve svém portfóliu vysoko postavené modely řady Galaxy A. Nová „Á-Sedmdesátka“ současně cílí na uživatele dychtící po velkém displeji. Nechybí jí tři hlavní fotoaparáty, výkonný hardware či svižné nabíjení. To vše a mnohem víc stojí zhruba deset tisíc. Je to recept na úspěch?

Na českém trhu se před zhruba třemi týdny začal prodávat zbrusu nový Samsung Galaxy A70 – velikán, který směle míří do vyšší střední třídy. Není to velikán ani tak duchem, jako spíše tělem. Jeho obrovský displej jistě zaujme mnohé uživatele. Výkonu má telefon dostatek a dokáže se pochlubit velmi svižným nabíjením či trojicí fotoaparátů. První dojmy tak vyznívají velmi dobře a možná zde po Samsungu Galaxy A50 máme další povedený jihokorejský kousek. Více prozradí recenze.

Samsung Galaxy A70 – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy A70

Kompletní specifikace
Konstrukce164,2 × 76,7 × 7,9 mm, 183 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6,7" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát32 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 675, CPU: 2×2 GHz + 6×1,7 GHz, GPU: Adreno 612
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 600 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:45 hodin
Dostupnostduben 2019,

Obsah balení

V prodejním balení naleznete vše, co můžete do začátku potřebovat. Vyjma samotného telefonu jde o USB kabel zakončený na obou stranách USB-C konektorem, nabíječku a také základní špuntová sluchátka. Jedním dechem dodejme, že i nabíječka má na sobě USB-C.

Samsung Galaxy A70

Konstrukční zpracování: konzervativec v duze

Letošní ofenzívu Samsungu do všech směrů střední třídy lze považovat za doslova ničivou. Telefony totiž vypadají dobře a umí toho poměrně dost. Příkladem je zbrusu nový model Galaxy A70, který i na videu působí opravdu rozměrně. Nebudeme proto chodit kolem horké kaše a rovnou prozradíme, že držet jej v ruce už chce trochu cviku a v kapse o něm budete vědět, tedy pokud ho do kapsy vůbec vměstnáte.

Vzhled telefonu může působit klasicky, pokud sáhnete po bílé variantě, případně neotřele, když zvolíte stejně jako my černou verzi, které však na světle vytváří působivé duhové efekty. Poslední možností je pastelová modrá, která vypadá zcela shodně jako na Samsungu Galaxy A40. Výrobce tak rozhodně trefil moderní a současně i originální odstíny, čímž se odlišuje.

Pokud ho do kapsy vůbec vměstnáte, pocítíte ho.

Ovládnutí velkého telefonu nečiní značný problém, neboť například tlačítka máte v dosahu vašeho palce. Jsou vcelku tenká, ale tisknou se pohodlně. Konektory máme tradičně dole a není překvapením, že jde o USB-C a také 3,5mm jack, do nějž perfektně pasují například dodávaná špuntová sluchátka, která hrají solidně. Společnost konektorům dělá hlasitý reproduktor.

Samsung Galaxy A70

Na levém boku je dlouhatánský šuplíček jištěný klíčkem, kam můžete umístit dvě nanoSIM karty a navrch paměťovku. V tomto ohledu vás Samsung nijak neomezuje. Pozor si naopak musíte dát na prach a vodu – s těmi se A70 rozhodně nepřátelí.

Pamatujete, jak se nám líbila ona duhová zadní strana? Pokud se líbí i vám, opatrujte ji jako oko v hlavě. Ulpívající otisky prstů lze jednoduše vyčistit, avšak případné škrábance, na které je telefon velmi náchylný, již nikdy nezmizí. Jinak je však zpracování celoplastového zařízení bezproblémové. Dokonce ani trojice fotoaparátů takřka nevystupuje a telefon se na podložce nekývá. Hodnotnější materiály bychom sice viděli raději, ale lehký plast drží na uzdě již tak vyšší hmotnost přes 180 gramů.

Líbilo se nám
  • líbivý vzhled
  • 3,5mm jack
  • slot pro dvě nanoSIM karty
Nelíbilo se nám
  • bez prémiových materiálů
  • náchylný na otisky prstů a škrábance

Displej: AMOLED samozřejmostí

Nezpochybnitelným lákadlem bude 6,7palcový Super AMOLED displej. Už ale slyším hlasy, že rohy jsou zaoblené a je reálně menší. Ano, je, přiznává to Samsung přímo na prodejním balení – reálně úhlopříčka činí 6,5 palce. Displej je naprosto perfektní, Full HD+ rozlišení více než dostatečné, barevné podání výborné a čitelnost skvělá. Nechybí ani režim Always-on a potřebné informace máte stále na očích. Jde o užitečnou funkci, která dává zapomenout na chybějící informační diodu. Drobný kapkovitý výřez v horní části displeje může být otravný a jde ho softwarově zamaskovat. Samotný displej chrání sklíčko Gorilla Glass 3.

Samsung Galaxy A70

Výše postavené Samsungy již mají čtečku otisků prstů přímo v displeji a výjimkou není ani Galaxy A70. Jde o optickou čtečku, která je horší než ultrazvuková u řady Galaxy S10. Přesto ji Samsung stále vylepšuje a je v praxi použitelná. Základem pro úspěšné rozpoznání je silnější přitlačení prstu na čtečku.

Líbilo se nám
  • kvalitní velký displej
  • Always-on
  • čtečka otisků prstů přímo v displeji
Nelíbilo se nám
  • chybí informační LED dioda

Zvuk: obyčejná klasika

Zvukově vás telefon neoslní, což se ale dalo čekat. Hlavní reproduktor se nachází na spodní hraně. Potěší hlasitostí, ale zklame hloubkami.

V balení naleznete základní špuntová sluchátka, která nehrají vyloženě špatně a pro základní poslech postačí. Hodí se i v případě, kdy si chcete poslechnout rádiové vysílání.

Výkon hardwaru: výkonu na rozdávání

Vyšší střední v praxi, tak bychom mohli shrnout hardware, který stojí na novém procesoru Snapdragon 675 a 6GB operační paměti. V benchmarku AnTuTu telefon dosahuje na takřka 170 tisíc bodů a zahrajete si i náročné hry, třeba PUBG. To vám dokonce poběží se slušnou plynulostí na nejvyšší možné detaily, které vám ostatně doporučí samotná hra. Místa na aplikace je dostatek, reálně 108 GB z udávaných 128 GB.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • výkonný procesor
  • velká interní paměť

Výdrž baterie: nabití v cuku letu

Velký telefon znamená velkou baterii? Ano i ne. Galaxy A70 má baterii s kapacitou 4 500 mAh, která možná nemusí působit dostatečně, ale opak je pravdou. Dva dny jsou reálnou metou, které lze při středně náročném používání dosáhnout. To je s ohledem na displej skvělé. Samozřejmě při intenzivním hraní her či sledování videí telefon vybijete mnohem rychleji. V balení najdete 25W nabíječku, tedy nejsilnější nabíječku, kterou Samsung aktuálně napříč svými smartphony nabízí. Nabití větší baterie zabere zhruba hodinku a tři čtvrtě, což je výborný čas.

Samsung Galaxy A70
Líbilo se nám
  • dobrá výdrž
  • velmi rychlé nabíjení

Konektivita: nač si vzpomenete

Samsung Galaxy A70 dostal do vínku plnohodnotnou konektivitu. Jakožto majitelé se tak můžete těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, přičemž k dispozici je rychlostní kategorie 12, což znamená teoretickou rychlost stahování až 600 Mb/s. LTE vám pofrčí na obou vložených nanoSIM kartách. Dostalo se také na Wi-Fi s podporou standardu ac. Nechybí ani nejnovější Bluetooth ve verzi 5.0 či NFC čip. Jednoznačnou pochvalu si zaslouží USB-C konektor, který mezi konkurenty není pravidlem. Při toulkách světem se můžete spolehnout na přítomnost GPS, GLONASSu a BeiDou. Lokalizace vaší polohy trvá několik málo vteřin.

Líbilo se nám
  • USB-C
  • LTE
  • NFC

Fotoaparát: tři jsou vždycky fajn

Zadní strana je domovem vertikálně orientované trojice fotoaparátů bez optické stabilizace. Hlavní porci operací obstarává 32megapixelový snímač. Sekundují mu 8megapixelová ultraširokoúhlá kamerka a 5megapixelový fotoaparát pro práci s hloubkou ostrosti. Výsledky fotoaparátu nejsou během dne špatné. Snímky jsou barevně věrné, lehce světlejší než by bylo zdravé a vcelku detailní. Problém zůstává, když přestanou být světelné podmínky ideální. V daný moment trpí detaily a přibude šum.

Samsung Galaxy A70

Ultraširokoúhlý fotoaparát je praktický – jsou situace, kdy se skutečně hodí. Mnohem více však platí, že čím více světla, tím lépe. Nezapomeneme ani na třetí fotoaparát s 5 megapixely. Zde nutno říci, že práce s hloubkou ostrosti je poměrně slušná a že přítomnost speciálního fotoaparátu Samsung softwarově nahradit nedokáže – bokeh efekt Samsung Galaxy A70 zvládne lépe než levnější A40 bez speciálního snímače.

Ukázkové fotografie. Liché jsou klasické, sudé širokoúhlé
Další fotografie, na konci ukázka bokeh efektu

Nezmínili jsme ještě čelní kamerku. Ta má velmi vysoké 32megapixelové rozlišení a kvalitou nezklame.

Samsung Galaxy A70

Záznam videa je možný tradičně ve 4K rozlišení se 30 snímky za vteřinu, nebo ve Full HD s 60 snímky. Kvalita je skutečně slušná co se obrazu i zvuku týče.

Samsung Galaxy A70 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Samsung Galaxy A70 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Samsung Galaxy A70 (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Líbilo se nám
  • ultraširokoúhlý objektiv
  • množství nastavení
  • slušné kvality hlavního fotoaparátu
Nelíbilo se nám
  • horší kvalita snímků při nedokonalém světle

Software: střední třída v novém

Co se prostředí týká, Samsung vám i v levnějším Galaxy A70 servíruje takřka to nejnovější možné, tedy Android 9.0 Pie, nadstavbu One UI a březnové bezpečnostní záplaty. Prostředí je přehledné, rychle se v něm zorientujete a je alespoň zčásti uzpůsobené ovládání jednou rukou. Optimalizace je veskrze slušná a během testování jsme se nesetkali s žádnými zádrhely.

Samsung si připravil pár drobných úprav a aplikací navíc. Například Digitální rovnováha je pojmenována jako Digitální pohoda a můžete zde sledovat využití jednotlivých aplikací v průběhu času. Mezi aplikacemi se nachází Smart Switch pro snadný přechod z jednoho telefonu do druhého. Vhod přijde i propracovaná a graficky zdařilá aplikace Samsung Health, kde můžete sledovat své výsledky při cvičení a sportování celkově.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • nejnovější Android

Zhodnocení a konkurence

Samsung Galaxy A70 nás během testování takřka v žádném ohledu nezklamal. Je jednou z možností pro zájemce o telefon se skutečně velkým displejem. Současně dobře vypadá, má kvalitní displej i dobrou výdrž a podporuje rychlé nabíjení. Výkonu má rozhodně dost a prostředí je radost používat. Fotoaparáty sice vyloženě nenadchnou, nicméně ani nezklamou. Cena mírně nad deseti tisíci korunami se pak jeví jako vcelku přiměřená.

Zejména z důvodu velikosti displeje se konkurence hledá obtížně – úhlopříčku 6,5 palce a více v rámci telefonů jen tak nenajdete. Nabízí se například Xperia 10 Plus od Sony, která je o pár set korun dražší a má méně tradiční vzhled. Disponuje však slabší baterií, méně výkonným procesorem i menší pamětí.

Sony Xperia 10 Plus

Rozměry167 × 73 × 8,3 mm, 180 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 520 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 636,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

Pokud chcete ušetřit a smíříte se s o něco menším displejem, dostává se do hry Samsung Galaxy A50, který nabízí velmi podobnou výbavu. O něco slabší hardware kompenzuje cena pod hranicí 9 tisíc korun.

Samsung Galaxy A50

Rozměry158,5 × 74,7 × 7,7 mm, 166 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát25 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorExynos 7 Series (9610), 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:47 hodin
samsung-galaxy-a70
Klady
  • líbivý vzhled
  • obrovský a kvalitní displej
  • funkce Always-on
  • čtečka otisků prstů přímo v displeji
  • výkonný procesor
  • velká interní paměť
  • pojme tři karty
  • dobrá výdrž baterie
  • velmi rychlé nabíjení
  • ultraširokoúhlý fotoaparát
Zápory
  • pouze z plastu
  • tělo náchylné na škrábance
  • pro někoho již příliš velký
  • postrádá informační diodu
  • fotoaparáty mohly být lepší
Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
Fotky zase působí podivně zastřeným dojmem, neostře a bez detailů. Megapixelů více, než u profi zrcadlovek, ale kvalita fakt dost upadá. Proč asi mají objektivy s velkou světelností taky velký průměr a hmotnost, že? Tyhle mikročočky nemají na to, aby "nakrmily" 32 MPix. Fyzika je mrcha, no...
xxx
Ale Selfička to dělá jak lusk!
Ten 32mpx. foto takovy ostry barevny selfie to jste nevideli..
Pesedm
No o požáru baterie, vypalování displeje, lagování a lámání /Fold/ psát zde nebudeme že...
Ale... je to opravdu naleštěná škrábající se plastová bída se spodním rámečkem.
A dle recenzí se v ruce se smeká jak
Nesu, nesu ,,Samsunga,, upad sem s ní na ledu
Vypadá to jak stroj od Honor nebo Xiaomi za 3500 CZK.

A na okraj:
,,Po zkušenostech s nedávno recenzovaný Samsungem Galaxy A50 jsem si řekl, že skener otisků v displeji už nechci ani vidět. Pak se mi do rukou dostal model S10, kde je naopak skener rychlý a spolehlivý. Také Xiaomi Mi 9 ho má zvládnutý velmi dobře. Avšak nyní přišel na řadu Samsung Galaxy A70 a problémy se začaly opakovat.
Dokonce se mi zdá, že je to ještě horší. Už při prvním nastavení otisku prstu to celé šlo velmi pomalu. Navíc ani jednou se mi takto smartphone později odblokovat nepodařilo. Otisk jsem tedy vymazal a dal jsem mu druhou šanci. Bylo to lepší, otisk jsem přidal bez větších problémů. Avšak odblokování stále nebylo podle mých představ. V první řadě je to strašně pomalé. Prst na skeneru držím i 3 sekundy a někdy se nic nestane. Avšak v některých případech se zařízení odemklo rychleji, ale rychlé to stále nebylo. Se skenerem otisků prstů v Samsungu Galaxy A70 nemám vůbec dobré zkušenosti. Po pár dnech trápení jsem tuto možnost odblokování úplně vypnul. Ušetřil jsem si tím množství nervů.,,
,,Trošku výhrady mám k zhasínání displeje během hovoru, které ne vždy funguje na 100 procent.,,
,,Výsledné video vypadá velmi dobře až do doby, kdy se začnete hýbat. Obraz je roztřesený v některých případech až příliš. To je škoda.,,
,,Samsung Galaxy A70 je asi jediným smartphonem střední třídy, který nabízí super-zpomalené video s 960 snímky za sekundu.,,

Také mně chybí v recenzi přehled časů dobíjení jako má Ioannis.
Myslel jsem, že to již bude u recenzí na MNT standard.
No dobře sem s tím:
15 min: 23 %
30 min: 44 %
45 min: 65 %
60 min: 82 %
Plné nabití: 1h 40 min
Carda
Prý Obr a přitom to ani těch 6,7" nemá to je gól ten Samsung jak úplně lžou :D k smíchu jsou ty nudle úplně k smíchu lidem se tím lže přímo do očí :D ale nudlofilové: ty jo takový velký displej to musím mít přitom mě nesahá ani po sluchátko velikostí displeje.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze