Jiří Paroubek: Volební odhad podle portálu Politico

19.05.2019 7:35

Na portálu Politico se objevily vlastně nejaktuálnější volební preference politických stran pro volby do Evropského parlamentu (EP). Tyto odhady se dost významně odlišují od odhadů či volebních preferencí jiných agentur pro výzkum veřejného mínění. Ostatní agentury, včetně těch renomovaných, se příliš do odhadů volebního výsledku v eurovolbách nepouští. Anebo zveřejňují tzv. volební potenciál, který neříká nic o budoucím výsledku eurovoleb.

Jiří Paroubek: Volební odhad podle portálu Politico
Foto: Archiv PL
Popisek: Jiří Paroubek ve studiu PL TV

V eurovolbách je samozřejmě nižší návštěvnost a nejnižší zájem voličů ze všech typů voleb u nás. K volbám do EP přicházejí spíše lidé, kteří se více nebo méně zajímají o problematiku Evropské unie a související otázky. Přicházejí lidé spíše ze středních vrstev ve městech, neboť na venkově je zájem o Evropskou unii poměrně nižší nežli ve větších a velkých městech. Tedy přicházejí – tak to bylo v těch třech předchozích volbách do EP u nás – spíše lidé pravicově zaměření. Lze velmi pravděpodobně očekávat, že hnutí ANO nebude v tomto typu voleb mít něco kolem 30 procent, jak mu přisuzují prakticky všechny agentury pro výzkum veřejného mínění pro volby do sněmovny. Prostě volby do EP jsou úplně jiné.

Lídr kandidátky hnutí ANO Charamzová je sice velmi zajímavá dáma v nejlepším věku, velice znalá evropské problematiky a velmi kvalifikovaně vystupující. Její problém ale je, že ji znají jen fajnšmekři. To je velký handicap pro budoucí volební výsledek hnutí ANO. Z tohoto hlediska se domnívám, že odvážný odhad serveru Politico, který hnutí ANO sice přisuzuje volební vítězství, ale s výsledkem pouhých 21,1 procenta. To by znamenalo dosažení šesti mandátů v EP. Na druhém místě za hnutím ANO je podle serveru Politico strana Pirátů s 15,9 procenta a čtyřmi mandáty. Velmi pravděpodobně tento volební úspěch Pirátů může být z řady důvodů tím posledním úspěchem Pirátů. Na třetím místě je ODS s 11,8 procenta, což by znamenalo zisk tří mandátů. Poměrně těsně za ODS na čtvrtém místě se propracovala SPD Tomia Okamury. I když některé agentury pro výzkum veřejného mínění ji v posledních týdnech umisťovaly pod úroveň 5 procent volebního výsledku, odhad Politico by byl skvělým volebním výsledkem. SPD by podle tohoto průzkumu měla získat 11,4 procenta a dva mandáty. Za SPD se umístila volební aliance TOP 09, STAN a Zelených. Společně by tyto strany podle Politico získaly 10,6 procenta, respektive dva mandáty. Až za touto aliancí jsou se 7,5 procenta komunisté, kteří by mohli podle průzkumu obsadit dva mandáty.

A pak přicházejí, alespoň podle serveru Politico, dvě strany s jednomandátovým volebním ziskem. Jednak ČSSD s 6,4 procenta a ziskem jednoho mandátu a KDU-ČSL (dříve velmi úspěšná ve volbách do EP), která by mohla získat pouze jeden mandát při 5,8 procenta hlasů. Obě dvě strany, které uzavírají peloton politických stran podle Politico (KSČM a ČSSD), mohou být na tom hůře i lépe, záleží na tom, kteří voliči se k volbám dostaví. Obě strany tedy, jinak řečeno, jsou ohroženy, neboť se může stát, že nakonec vůbec nepřekročí hranici 5 procent hlasů, nezbytnou pro získání mandátu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…