Dnes Pátek - zatazeno 15°C
Zítra Sobota - skorojasno 20°C
Pátek 26. 4. 2024
Svátek má Oto
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Lifestyle / Zdraví

Počet lidí s touto nemocí je v Česku odhadován až na 900 000, u dospělých byl v posledních letech zaznamenán zřetelný vzestup. Toto jsou varovné příznaky

Astmatem celosvětově trpí až 300 milionů nemocných. Jde tak o jednu z nejčastějších chronických nemocí vůbec. Neléčené nebo špatně léčené astma může své nositele nejen významně omezovat a zatěžovat, ale může je i ohrozit na životě. Proto se informační a vzdělávací aktivity v ČR i ve světě soustředí hlavně na to, aby se nemocní dozvěděli, že astma lze účinně léčit a akutním stavům lze předcházet.

„Průduškové astma je nejčastější chronickou nemocí dětského věku. U dětí a dospívajících se výskyt pohybuje kolem 10 až 12 procent. Celkově odhadujeme počet nemocných v České republice na asi 800 000 až 900 000 lidí. Mnozí nemocní ale svou nemoc nemají řádně sledovanou a léčenou a mohou tak nejen mít zbytečné potíže a omezení, ale mohou být i ohroženi těžkým záchvatem dušnosti,“ říká profesor Petr Pohunek z Pediatrické kliniky 2. LF UK a FN Motol, ředitel České iniciativy pro astma.

 „V České republice stále ještě na astma zbytečně umírá několik desítek lidí ročně. Zatímco u dětí úmrtnost prakticky úplně vymizela, u dospělých byl v posledních několika letech zaznamenán zřetelný vzestup. To může souviset s podceňováním potřeby preventivní léčby. Přitom současná preventivní léčba astmatu je vysoce účinná a bezpečná a pro nemocného nepředstavuje ani žádné významné omezení. Je podávána především inhalačně a její aplikace zabere obvykle asi jednu minutu jednou nebo dvakrát denně,“ dodává Petr Pohunek.

I když astma může vzniknout v každém věku, většina případů začíná již ve věku předškolním a školním. Zvýšené riziko vzniku nemoci hrozí dětem v rodinách, v nichž už se astma a jiná alergická onemocnění vyskytly dříve, například ve formě alergické rýmy nebo ekzému. Pro včasné rozpoznání nemoci je třeba znát možné příznaky a při jejich objevení včas upozornit praktického lékaře, který případně doporučí další vyšetření.

Varovné příznaky astmatu

-        Dechové potíže při tělesné zátěži nebo i v klidu, provázené ztíženým průtokem vzduchu do plic.

-        Náhlá dušnost a kašel. Suchý, dráždivý kašel astmatika se často zhoršuje během noci a narušuje jeho klidný spánek.

-        Dlouhodobý suchý kašel, který může být doprovázen i dušností. Dušnost se pozná podle obtížného ztíženého výdechu, který je často provázen charakteristickými sípavými či pískavými zvuky.

-        Nepříjemný tlak nebo pocit sevření hrudníku.

Dobrým znamením je, že s příchodem moderní preventivní léčby astmatu koncem 90. let 20. století došlo postupně k významnému poklesu hospitalizací pro astma. To souvisí s lepší diagnostikou a především moderními a bezpečnými léky, které umožňují nemocným žít plnohodnotný život a předcházet akutním těžkým záchvatům dušnosti. Dobře léčený astmatik je schopen žít plnohodnotný produktivní život i se věnovat sportovním aktivitám, přinejmenším na rekreační úrovni.


Autor: TZ

Celostátní kolo Zeměpisné olympiády opět po roce na Albertově

20. dubna 2024 ve 13:09

Ve školním roce 2023/2024 se koná již 26. ročník Zeměpisné olympiády, soutěže pro nadané žáky v zeměpise (geografii). Ve dnech 25. a 26. dubna se pak v prostorách Přírodovědecké fakulty UK na Albertově uskuteční celostátní kolo soutěže, ve kterém se úspěšní řešitelé krajských kol se utkají...

V Praze 4 otevřeli Doupě, klub bude pomáhat dětem a mladistvým

14. dubna 2024 v 08:46

Praha 4 má nízkoprahové zařízení pro děti a mládež, klub Doupě. Klub s nízkým prahem znamená, že je otevřen dětem a mládeži bez nutnosti udávat jméno, věk, adresu či jiné osobní údaje. Pomáhat bude hlavně dětem a mladistvým, kteří se nacházejí v nepříznivé životní situaci nebo jsou takovou situací...

Program Šestka táborová vstoupil do dalšího ročníku

4. dubna 2024 v 09:47

I v letošním roce podpoří Praha 6 rodiny s dětmi v tradičním programu Aktivní město – Šestka táborová. Program byl zahájen 1. dubna. Na prázdninové pobyty dětí ve věku 3 až 18 let na letních táborech, pobytových, příměstských nebo sportovních soustředěních, získají rodiče od radnice městské části...

Diakonie Praha odhaluje životy lidí s autismem

31. března 2024 ve 21:11

Na 2. dubna připadá každoročně Světový den porozumění autismu. Diakonie Praha k této příležitosti spouští osvětovou kampaň o životě lidí s autismem a chováním náročným na péči. Skrze výstavu fotografií a audio příběhy chce přiblížit široké veřejnosti, jak mohou lidé s tímto typem postižení vnímat...

Čapadlo u Hollaru nabídne pivnici, kavárnu, bary i cvičení jógy

29. března 2024 v 06:28

Novým provozovatelem čapadla u Hollaru v Praze 1 je od března Robert Koura, šéfkuchař pražské restaurace U Pinkasů. Zónu kolem čapadla se svým týmem upravil a pokud tomu bude přát počasí, v polovině dubna by ho rád zpřístupnil veřejnosti.

Další články
Nahoru