Padající kulisy ji málem zabily! Přežila jen díky mohutnému kostýmu. Dnes Iva Janžurová slaví 78. narozeniny

Je držitelkou mnoha hereckých ocenění.
Zdroj: archiv ČT
Jako mladá dívka.Ve filmu Pane, vy jste vdova! (1970)Ve filmu Pane, vy jste vdova! (1970)Ve filmu Což takhle dát si špenát (1977)+ 12 fotek+ 13 fotek

Patří k nejpopulárnějším českým herečkám. Radost divákům přináší už více než padesát let, a to jak v divadle, tak i ve filmu a televizi. Lidé milují její nezaměnitelný smích, grimasy, typická gesta. A i když už jí táhne na osmdesát, oslavila na začátku dubna také své 17. narozeniny. Právě tolik let totiž uplynulo ode dne, kdy se na ni na jevišti zřítily kulisy.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 19. 05. 2019 08:00

Bylo to navečer 4. dubna 2002. Ve Stavovském divadle právě probíhalo představení Marie Stuartovna, ve kterém Janžurová ztvárnila královnu Alžbětu. Šlo už o 57. reprízu slavné hry. Zbývalo jen pár minut do konce, když se, zrovna ve chvíli kdy Iva Janžurová přicházela přednést svůj závěrečný monolog, ozvalo hrozivé zapraskání a na jeviště se z výšky asi deseti metrů zřítila jedna z bočních kulis. Spadla přímo na herečku. Vážila neuvěřitelných čtyři sta kilogramů.

„Ivo, uteč! Zařvali na mě ze zákulisí. V tu chvíli se na mě ta ohromná kulisa zhroutila. Nevěděla jsem, co se děje, co a proč se mi stalo,“ zavzpomínala později Iva Janžurová v pořadu TOP 10 na Primě. Svědci události vypověděli, že herečka nejdříve křičela o pomoc a pak omdlela. „Všichni v divadle začali vstávat a běželi jí pomoci. Raději ji kvůli vnitřním zraněním nechali ležet a zavolali záchranku,“ vypověděl tenkrát svědek.

O vlásek unikla smrti

Sanitka Janžurovou odvezla do střešovické Vojenské nemocnice. Obavy všech se naštěstí nepotvrdily. Jako zázrakem neměla dokonce ani zlomená žebra, byla ale pořádně potlučená. Diagnóza tehdy zněla: šok, pohmožděniny, odřeniny, zranění zad, bolesti hrudníku, ruky a hlavy. Léčba si vyžádala několik týdnů.

„Po té události s kulisou jsem se rozhodla, že toho 4. dubna budu slavit druhé narozeniny,“ prohlásila nejednou herečka. „Podruhé jsem se narodila, musím za to děkovat bohu,“ říká. Žádné psychické následky to na ní prý ale nezanechalo. Doma má dokonce na videokazetě záznam onoho osudového okamžiku. Čtvrtého dubna už ale raději nevycházím ven, zatím to byl vždycky smolný den,“ dodává se smíchem.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články