Vína už jsou v této chvíli na místě. Již 15. května je totiž ochutnávala a vyhodnocovala degustační komise. V sobotu 8. června pak dostane možnost ochutnat vína i široká veřejnost.

Akci pořádají Benátky nad Jizerou ve spolupráci se svými partnerskými městy, Hustopečemi a slovenským městem Modra. „Vinaři jsou především z těchto měst a jejich okolí. Zastoupeni jsou ale i ti z naší oblasti, a to z Mělníka, z obce Kly, Roudnice nad Labem, Litoměřic, z Jablonce nad Nisou a z Karlštejna,“ uvedla kulturní referentka z Benátek Renata Krausová.

Červnovou veřejnou degustaci potom vyšperkuje také kulturní program. Od 18 hodin návštěvníky čeká na nádvoří zámku hudební produkce skupiny Dekameron a ve sklepení si pak užijí pravou cimbálovku.

Jako „vstupné“ letos poslouží speciální sklenička, kterou je možné ponechat si jako suvenýr. Nádoba vyjde na třicet korun. Příchozí se ale musí připravit na zdražení. To se dotkne kuponů, za které lze nakupovat degustační vzorky. Celých 14 let se kupony prodávaly za 3 koruny, letos došlo k navýšení na 5 korun. „V přepočtu 2 deci vína v tomto případě vyjdou na 20 korun,“ zmínila Krausová.

Akce má již šestnáctiletou tradici, kterou založil někdejší starosta Benátek Jaroslav Král. Současné vedení města v této tradici bude pokračovat. „Léta jsou také stejní protagonisté a podobné složení degustačních komisí pod taktovkou Miroslava Duda a jeho spolupracovníků z partnerského slovenského vinařského města Modra,“ upozornil starosta Benátek nad Jizerou Karel Bendl.

Ten zároveň připomněl, že jde o zcela regulérní soutěž vinařů z Čech, Moravy a Slovenska, kterou má pod svou záštitou ministr zemědělství. Zároveň je ale akce oblíbená mezi občany města. „S radostí vítají možnost ochutnat vzorky vín od různých vinařů a přiblížit si atmosféru vinných sklepů, aniž by museli někam cestovat,“ doplnil starosta Benátek nad Jizerou.

Ilustrační foto.
Tip Deníku: Pohádkový les ve Štěpánce
Ilustrační foto.
Muzejní noc nabídne kriminální příběhy, jazz i ohnivou show