Stát zvažuje celoroční lov daňků i jelenů. Zvěř ničí sazenice vysázené po kůrovcové kalamitě

Události ČT: Stát zvažuje celoroční lov daňků i jelenů (zdroj: ČT24)

Lov daňků i jelenů sika by se v českých lesích mohl prodloužit na celý rok. Uvažuje o tom ministerstvo zemědělství. Zvěř podle úředníků ve velkém ničí nové sazenice stromů vysazovaných po kůrovcové kalamitě. Mnozí myslivci ovšem celoroční střílení daňků nepovažují za dobrý nápad.

Výsadba nových stromů má pomoci zachránit les po kůrovcové kalamitě. „Podporujeme výsadbu nových sazenic. Přispíváme 12 korun za každou jednu sazenici,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Jenže zvěř tohle nezajímá. Parohy si o stromy kromě srnců otloukají právě i daňci a jeleni sika. Často taky ožírají čerstvé výhonky. „Když ho ukousnou, tak stromek potom vyroste jako takzvaný dvoják, rozdvojí se, nemá tak krásný kmen a znehodnotí se kvalita stromu,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství krajského úřadu Kraje Vysočina Eva Horná.

Současná vyhláška povoluje lovit jeleny a laně sika od srpna do poloviny ledna, u daňků a daněl je to podobné. Prodloužení odstřelu na celý rok má ochránit sazenice. Jenže podle lovců by nová pravidla mohla být nejen zbytečná, ale i neetická.

Doba lovu zvěře
Zdroj: ČT24

„Myslím si, že doba na lov zvěře je dostatečně dlouhá na to, aby myslivci ten počet v zákonné lhůtě odlovili,“ řekl Tomáš Sedláček z Okresního mysliveckého sdružení Třebíč.

Navíc vystřelit na samici, která může být březí, je podle správců honiteb proti všem zásadám myslivosti. Že nová pravidla lovci nepotřebují, dokazují podle myslivců i čísla z loňské sezony, kdy zvládli ulovit přes 23 tisíc daňků, což je dosud nejvíc v historii.

Podobně stát na konci roku 2015 povolil celoroční odlov divokých prasat. Také se tak stalo kvůli škodám. Výsledek se přitom nedostavil. „Škod přibývá. A podle zákona o myslivosti musí škodu zaplatit ten, kdo užívá honitbu, to znamená myslivec,“ říká soudní znalec Jiří Mostecký.

Zatím poslední údaje o škodách po lesní zvěři jsou z roku 2017. Tehdy za sebou nechala zkázu za víc než 34 milionů korun.