Vláda zřejmě odmítne návrh pirátů zvýšit daňovou slevu

ČTK ČTK
19. 5. 2019 10:39
Vláda v pondělí zřejmě odmítne návrh poslanců pirátů, kteří chtějí zvýšit základní daňovou slevu na poplatníka a na manželku. Vyplývá to z návrhu stanoviska pro jednání vlády na vládním webu. Měsíční sleva na poplatníka by se podle návrhu pirátů měla zvýšit z nynějších 2070 korun na 2500 korun.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Jan Langer

Piráti chtějí také stanovit hranici pro daňové osvobození příjmů z prodeje cenných papírů nebo příjmů připadajících na podílové listy při zrušení podílového fondu.

Vláda poukazuje hlavně na to, že zvýšení daňové slevy by připravilo státní rozpočet podle odhadů až o 20,2 miliardy korun, a to i když se započte případný vyšší příjem z daně z přidané hodnoty ze zvýšených útrat poplatníků. Vláda poukazuje i na to, že má ve svém programovém prohlášení zrušení takzvané superhrubé mzdy doprovázené snížením odvodů pro poplatníky. Návrh pirátů tak podle vlády není v souladu s jejím programem.

Piráti naopak argumentují tím, že v době, kdy se roční daňová sleva 24 840 použila poprvé, představovala průměrná hrubá mzda 22 592 korun. S rostoucí průměrnou mzdou a také s růstem spotřebitelských cen se pak význam slevy snižuje.

V případě navrženého omezení osvobození příjmů z prodeje cenných papírů od daně z příjmů vláda uvádí, že toto omezení by postihlo jen úzký okruh poplatníků. Podle vládních odborníků se to nejeví jako koncepční a účelné řešení fiskální politiky.

"Vzhledem k tomu, že podle poznatků vlády nelze z hlediska státního rozpočtu předpokládat znatelný přínos navrhovaného opatření a že se jedná o ojedinělý zásah do struktury nastavení zákonné úpravy, nepovažuje vláda za zcela vhodné současné nastavení měnit," stojí v návrhu stanoviska. V současné době je příjem z prodeje cenných papírů osvobozen bez limitu příjmů za podmínky, že je poplatník držel alespoň tři roky.

Bez ohledu na postoj vlády pak návrh dostanou k projednání poslanci.

 

Právě se děje

Další zprávy