Microsoft Azure již brzy ve vašem PlayStationu

Autor: Lukáš UrbanPublikováno: 19.5.2019, 11:16

Publikováno: 19.5.2019, 11:16

Sociální sítě

O autorovi

Lukáš Urban

Lukáš Urban

Je autorem 3325 článků

Předně, nejde o bulvární titulek ani následek vašeho lihového víkendu. Jen si dovolujeme použít jeden z možných popisků, který by v budoucnu mohl majitele konkurenční herní platformy připravit na fakt, že jejich hra využije cloudové prostředky od Microsoftu. S ohledem na to, že daní hráči stejně hrají jen singleplayerové hry, nebudou nuceni nechat konzoli posvětit. Jen se smíří s realitou, ve které Microsoft uzavírá partnerství se Sony, aby spolu obě firmy společně posouvaly hranice cloudu a umělé inteligence. Znamená to snad nový pořádek? Utichnou barikády nesvářených táborů? Budou teď snad společné herní kempy?

V tuto chvíli to neznamená téměř nic. Že patří Microsoft mezi průkopníky cloudového řešení a že jeho serverová základna patří ke špičce, dobře vědí i v Sony. Jelikož v tomto ohledu mají oproti konkurenci menší skluz, využijí dosažené výsledky amerického giganta a pokusí se jich zúročit pro herní a obsahové služby konzole PlayStation. Na oplátku se japonská společnost začne podílet na dalším vývoji, do něhož vloží poznatky v oblasti umělé inteligence. Společným cílem je začlenit pokročilou AI do cloudové technologie Microsoft Azure, kterou v budoucnu využije také PlayStation.

Nabízí se mnoho rýpavých poznámek ve stylu „odříkaného chleba největší krajíc“, „nebýt Microsoftu, neví Sony, co hráči potřebují“ nebo „Sony na E3 bude, jen tentokrát jako součást Xboxu“, ale nejsou na místě. Kenichiro Yoshida a Satya Nadella jsou především obchodníci a nějaké konkurenční vášně jim jsou lhostejné. Což potvrzuje první zmíněný: „Společnost Microsoft je pro nás dlouhá léta klíčovým obchodním partnerem, a to navzdory faktu, že si v některých oblastech konkurujeme.“ Šéf Microsoftu pak dodává, že Sony je dlouhá léta lídrem na poli zábavy a technologického vývoje a že vzájemná spolupráce dopomůže k tomu, aby to tak bylo i nadále.

Až opadne dojetí, tak opět do zbraně chrabří bojovníci. To, že si hradní páni podali ruce neznamená, že si v podhradí přestaneme bodat vidličky do žeber. Na obranu našich her a zařízení je povoleno házet židlemi, fackovat dle libosti a v krajním případě hryzat a škrábat. Mějte však na paměti, že jde pořád jen o zábavu, tak se podle toho chovejme.