Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Brněnská muzea otevřela na noc brány návštěvníkům

Galerie a muzea v Brně se v sobotu v podvečer zájemcům otevřela na noc. Do 15. ročníku Brněnské muzejní noci se zapojilo kolem 30 institucí. Lidé se mohli dostat na jinak nepřístupná místa a v netradiční dobu. O prohlídky je opět značný zájem, velká fronta lidí se utvořila například před Místodržitelským palácem.

Pořadatelé pro návštěvníky otevřeli čtyři desítky budov, do akce se zapojily jak malé, tak velké kulturní instituce. Vstup je pro návštěvníky zdarma nebo za zvýhodněnou cenu. Mezi každoročně nejnavštěvovanější místa patří například Moravské zemské muzeum, které zájemce zve do pavilonu Anthropos na výstavu Okouzleni Afrikou. „Do půlnoci si lidé mohou vyrobit africkou masku. V pavilonu budou také hrát africké kapely, nebudou chybět čajové speciality a tradiční vodní dýmky," uvedla už dříve za muzeum Barbora Javorová.

Baron Trenck a Žalář národů

Na Špilberku v Muzeu města Brna si návštěvníci zase připomínají nejslavnější brněnské vězně. Právě letos uplyne 270 let od úmrtí barona Františka Trencka, který byl také vězněn ve špilberských kasematách. Osudy vězňů návštěvníci odhalí ve vědomostních kvízech a v expozici Žalář národů.

Značný zájem byl od zahájení akce například o Místodržitelský palác na Moravském náměstí. Na návštěvníky čekala komentovaná prohlídka prostor bývalého barokního kláštera i podzemí. „Hned od začátku se tady utvořila obrovská fronta přes celou dvoranu, zájem je nadstandardní. Ostatně jako i v předchozích letech. Lidé se rádi podívají do míst, kam se běžně nedostanou," řekla  mluvčí Moravské galerie Michaela Paučo.

Zájemci mohou navštívit například i Pražákův palác v Husově ulici, kde pořadatelé nachystali šifrovací hru nebo komentovanou prohlídku. Na večerní či noční Brno se lidé mohou podívat z věže Staré radnice nebo navštívit labyrint pod Zelným trhem.

Muzejní noc i mimo Brno

Letos si atmosféru nočních muzeí užijí nejen Brňané, ale i obyvatelé dalších jihomoravských měst, v noci pro ně bude zajištěna doprava. Z hlavního nádraží vyjedou speciální noční linky například do Adamova, Blanska, Křtin, Znojma nebo Břeclavi. Autobusy budou vyjíždět půl hodiny po půlnoci, jízdné bude za běžnou cenu.

Muzejní noc se koná k oslavě Mezinárodního dne muzeí, který připadá na 18. květen. Poprvé se akce uskutečnila v roce 1997 v Berlíně. V Brně se akce koná od roku 2005. Minulý rok ji navštívilo kolem 90.000 lidí.

Autoři | Foto ilustrační foto, TIC Brno

Štítky muzeum, Brno, Muzejní noc, Místodržitelský palác, František Trenck, Moravské zemské muzeum, Afrika, Muzeum města Brna, Berlín, Špilberk

Brněnská muzea otevřela na noc brány návštěvníkům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.