Rodičovské rady na hony vzdálené pravdě

22.05.2021 | Krása a móda

Snad každý z nás podobnou větu alespoň jednou v životě slyšel. Říkali nám je naši prarodiče, rodiče a my je často opakujeme svým dětem. Skutečně jsou to ale nesmysly, nebo se v některých případech vyplatí jim věřit?

Zrádné šilhání

Tohle bylo jedno z nejrozšířenějších upozornění, týkající se zdraví dětí, které se pokoušely šilhat nebo jinak pitvořit. Tradovalo se, že pokud bude dítě často dělat všelijaké grimasy nebo šilhat, zůstane mu to. Je to ale pravda?

Ne! Samozřejmě existují případy, kdy oční sval povolil a dítě skutečně šilhat začalo, rozhodně ale vinu nelze přikládat jemu. Svaly, které mají na starost pohyblivost očí, jsou velice elastické a pohyb, který by pro ně byl nebezpečný, člověk svévolně udělat nedokáže. Nemusíte se tedy bát.

Chlupy jako medvěd

Zejména naše babičky neviděly rády, když si jejich dcery nebo vnučky začaly upravovat ochlupení po těle a často je strašily tím, že pokud si chloupky jednou oholí, naroste jich potom dvakrát tolik a o mnoho silnější. Měly pravdu?

Zase ne. Chloupky, které jsou přirozeně dlouhé, působí jemněji, jelikož se na samém konci zužují. Pokud je oholíte, může to, co z nich zbyde, působit tmavším a silnějším dojmem. Holení ale nemá jakýkoli vliv na obnovu růstu ochlupení ani jeho sílu.

Podpatky ničí zdraví

„Nošení bot s vysokými podpatky ničí zdraví,“ nabádali nás naši milí rodičové, když jsme se vypravovaly na večerní zábavy. Tatínci spíše proto, že se jim nelíbila představa, že jsou jejich malé holčičky už dospělé slečny, maminky to ale myslely vážně. A byla podobná tvrzení založena na pravdě?

Ano. Nošení vysokých podpatků má rozhodně velký vliv nejen na zdraví našich chodidel, ale také na celkovou stavbu našeho těla. Nevhodnou obuví si můžeme způsobit nejen ošklivé a bolestivé deformace klenby a prstů nohou, ale také problémy s páteří.

Skvrny na nehtech

Také vám prarodiče a rodiče kontrolovali nehty, jestli na nich nemáte bílé skvrny, a pokud ano, strašili vás chorobami a nedostatkem vitaminů? Do jisté míry měli pravdu.

Nejčastěji se bílé skvrnky tvoří neopatrným zacházením, kdy se nehet zčásti odchlípne a dostane se pod něj drobná bublinka vzduchu. Také když se do nehtu uhodíte, může se bělavá skvrna objevit. A opět je to z toho důvodu, že se jeho část odloučí od tkáně pod ním. Pokud se ale skvrny tvoří více než je obvyklé a máte je téměř na každém nehtu, může to značit nedostatek zinku a vápníku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat