Usain Bolt představil vlastní elektromobil. Dvoumístné vozítko stojí v přepočtu 230 tisíc korun

Usaina Bolta si pamatuje celý svět jako nejrychlejšího sprintera. Po ukončení kariéry v roce 2017 chvíli zkoušel štěstí ve fotbale, kde příliš neuspěl. Za pár let by z něho ale možná mohl být úspěšný zakladatel automobilky. Svůj první elektrický vůz už představil světu na veletrhu Viva Technology v Paříži.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Usain Bolt je velkým fanouškem Manchesteru United

Usain Bolt představil na veletrhu v Paříži vlastní elektromobil. | Zdroj: Reuters

Jmenuje se Bolt B-Nano. Je to žlutočerné dvoumístné mini autíčko, které má podle jamajského sprintera a spoluvlastníka společnosti Bolt Mobility jezdit převážně krátké vzdálenosti ve městech. Odpovídá tomu i dojezd, který je na jedno nabití jen 24 kilometrů.

„Technologie jsou budoucnost,“ řekl Bolt v Paříži agentuře Bloomberg. „Jsou součástí snahy změnit svět.“

Elektromobily pod dohledem kardiologů. Doktoři budou zkoumat, zda mají vliv na srdeční implantáty

Číst článek

Cena elektromobilu není zrovna nízká. Prodávat se bude, bez jednoho dolaru, za deset tisíc dolarů. To je v přepočtu asi 230 tisíc korun.

Bloger Jan Blažek si myslí, že na trhu s elektrickými auty jeho vozítko neuspěje. Podle něho ještě žádný sportovec do své vlastní značky v automobilovém průmyslu neinvestoval.

„Já se domnívám, že Usain Bolt se s globální znalostí svého jména snaží zcela pochopitelně vytěžit marketingový potenciál. Nevybavuji si další příměr, kdy sportovec začal vyvíjet na tak konkurenčním trhu, jakým jsou elektromobily, svoji vizi mobility,“ řekl Radiožurnálu.

Auto má údajně, na svoji velikost, slušný zavazadlový prostor. Baterie se dají vyměnit, čímž se prodlouží jeho celková životnost. Ani o té ale Bolt větší podrobnosti nezveřejnil. A kdo ví, třeba se Bolt nakonec odhodlá svůj nový byznys rozjet ve velkém a dosprintuje třeba i Teslu.

hbc, gak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme