Čistá zlodějna. Senátor se naštval kvůli kadeřnici, které vyhrožuje svaz hudebních autorů

19.05.2019 15:43

Senátor Ivo Valenta se na svém facebookovém profilu vyjádřil k případu podnikatelky z Uherského Hradiště, která byla po výhrůžkách svazu OSA nucena zaplatit za rádio, které vůbec ve svém kadeřnictví nemá. Valenta, jenž proti praktikám Ochranného svazu autorského dlouhodobě bojuje, nyní vidí naději, že se podaří přesvědčit zástupce ANO, aby „otočili“ a hlasovali pro jeho novelu autorského zákona, kterou se nedávno Valentovi nepodařilo v Poslanecké sněmovně prosadit o tři hlasy.

Čistá zlodějna. Senátor se naštval kvůli kadeřnici, které vyhrožuje svaz hudebních autorů
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Anketa

Půjdete k volbám do Evropského parlamentu? (anketa od 16.5.2019)

89%
hlasovalo: 10874 lidí
„Tak tohle je skutečný Absurdistán. Kadeřnice musela zaplatit tisíce korun jako poplatek OSA, přestože ve své provozovně žádné rádio ani přehrávač neměla! Její příběh je naprosto neuvěřitelný a trestuhodný. Jak je možné, že si někdo účtuje peníze, na které nemá nárok, a ještě přitom vyhrožuje, že bude po dotyčném živnostníkovi vymáhat dvojnásobek původně požadované (a už tak nesmyslné) částky za ‚bezdůvodné obohacení‘? To je přece čistá zlodějina!“ hřímá senátor Ivo Valenta k praktikám Ochranného svazu autorského v příspěvku na svém Facebooku.

A dodává: „Proti podobným praktikám kolektivních správců bojuji dlouho. Usiluji o to, aby byli živnostníci osvobozeni od placení autorských poplatků za rádia a televize v provozovnách, kde pouštění hudby nemá hospodářský význam.“

Valenta tak naráží na hlasování ohledně novely autorského zákona, k němuž se vrací i v následujícím odstavci: „Přestože senátní verze novely autorského zákona, kterou jsem inicioval, nedávno v Poslanecké sněmovně neprošla o pouhé tři hlasy, šance na změnu zákona a ‚zkrocení‘ OSA zůstává.“

„Zřejmě bouřlivé diskuse a nesouhlas veřejnosti s výsledkem hlasování k tomuto tématu totiž přiměly zástupce ANO, kteří původně návrhu nedali zelenou, k tomu, aby teď zcela otočili a toto téma sami zvedli. Ať už to bylo populistické gesto, či nikoliv, důležitý je výsledek. A ten, doufám, pomůže všem živnostníkům,“ nastiňuje možné zlepšení situace Valenta.

Ke svému komentáři Valenta připojil příběh podnikatelky Kamily Hrňákové z Uherského Hradiště, kterého se týká.

„Od loňského 12. června ve svém kadeřnictví žádné rádio nebo přehrávač CD nemám, ale roční poplatek ve výši 6 236 korun jsem nakonec zaplatit musela. Chtěla jsem se vyhnout soudu. Samotná bych s velkou společností neměla sebemenší šanci uspět…,“ vysvětluje Kamila Hrňáková stručně příběh, který nenechal chladným senátora Iva Valentu.

Podnikatelka se dostala do problémů loni na podzim. Hrňáková tehdy odmítla podepsat hromadnou licenční smlouvu o veřejném provozování. Důvodem byl fakt, že jí Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebním, známý pod zkratkou OSA, až do října nedoručil smlouvu za rok 2018. „Přesně 12. června 2018 jsem poslala e-mail se žádostí o zaslání smlouvy. Protože mi nikdo neodpověděl, tak jsem usoudila, že bez smlouvy nejsem oprávněna užívat rádio, a proto jsem ho ze svého kadeřnictví odvezla a od té doby ho nepoužívám,“ vysvětlila kadeřnice.

OSA jí však před vánočními svátky zaslala smlouvu s tím, že má zaplatit podle podnikatelky ničím nedoloženou částku 3 118 korun, což je suma za půlroční užívání rádia. „Byla jsem postavena před hotovou věc. Dostala jsem k podpisu smlouvu, ze které ani oslovené právničce vůbec nebylo jasné, za co přesně mám zaplatit. Navíc s částkou, kterou považuji za chybně vypočítanou. Takže jsem vše reklamovala,“ pokračuje Kamila Hrňáková, která návrh licenční smlouvy za loňský rok obdržela v době, kdy zákaznicím už rádio dávno nehrálo.

„Do 12. června, kdy jsem rádio pustila naposledy, jsem přístroj provozovala v dobré víře v souladu s podmínkami licenční smlouvy na rok 2017, a proto jsem požádala o zaslání nové složenky s výpočtem úhrady z ročního poplatku za rok 2017, který byl 2 187 korun. Zpětné účtování poplatku podle sazebníku zaslaného až k poslednímu říjnu 2018 považuji za prokazatelné jednání v rozporu s dobrými mravy,“ vyjádřila se podnikatelka Hrňáková.

„OSA z. s. byl počínaje 1. 1. 2018 pověřen společnostmi Intergram, Dilia, OOA-S a OAZA coby jediný kolektivní správce. Proto i nadále trváme na uzavření licenční smlouvy,“ uvedla stručně Andrea Langerová, referentka zákaznického centra OSA k případu.

V poštovní schránce kadeřnice se následně objevilo upozornění, že částku 3 118 korun má zaplatit nejpozději do 31. března. „V opačném případě po Vás budeme nuceni vymáhat zaplacení bezdůvodného obohacení ve výši dvojnásobku obvyklé autorské odměny ve smyslu § 40 odstavce 4 autorského zákona č. 121/200 Sbírky, v platném znění,“ uvedlo zákaznické centrum OSA. Server Dobrý den upozornil, že „výhrůžná“ písemnost je opatřena pouze razítkem, bez čitelného jména pisatele.

„Po poradě s právníkem jsem se nakonec rozhodla smlouvu podepsat…,“ konstatovala Kamila Hrňáková a ke své vynucené rezignaci dodává: „Nešlo mi o to nezaplatit. OSA mě ale zkrátka postavila před hotovou věc ve stylu ‚zaplatit musíte, jinak bude soud za neoprávněné užívání‘. Takto by se k drobným podnikatelům nikdo chovat neměl.“

Podnikatelce tak nyní nezbývá než doufat, že skutečně dojde na změnu zákona podle Iva Valenty, jehož novelizaci již neúspěšně inicioval. „Boj za tisíce živnostníků nyní tedy opět máme šanci vyhrát,“ dodává Ivo Valenta k tomu, že zástupci ANO nyní „otočili“.

Celé vyjádření podnikatelky k případu si můžete přečíst ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…