Petice: Glyfosát na Kladně nechceme!

19.05.2019 16:10

Jako obyvatel/ka města Kladna požaduji po vedení kladenské radnice, aby bez prodlení zakázalo používání herbicidů s obsahem glyfosátu na všech pozemcích ve správě města.

Petice: Glyfosát na Kladně nechceme!
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Glyfosát, jako jedna ze složek masivně využívaných herbicidů, je velmi problematický z hlediska zdravotních rizik i ochrany přírody. V kombinaci s dalšími látkami v prostředcích typu Roundup je pak prokázán jeho rakovinotvorný účinek. Dále je podezřelý ze způsobování onemocnění jater a ledvin, vzniku vývojových vad, narušování mikrobiální rovnováhy v těle.

V přírodě pak významně ohrožuje zejména vodní živočichy a obojživelníky, je zodpovědný za snížení druhové rozmanitosti rostlin v krajině a podezřelý, že způsobuje tzv. syndrom zhroucení včelstev.

Požaduji, aby se město Kladno přidalo po bok velkých i malých měst v Čechách i v zahraničí, které se již zcela zřekly hubení plevelů chemickými přípravky. Mezi těmito městy jsou např: Mělník, Jihlava, Plzeň, Brno, Norimberk, Štrasburk, Portland, Aberdeen.

Náhradních metod odstraňování plevelů existuje celá řada:

  1. mechanické: rotační kartáče, ruční pletí, křovinořez
  2. termické - suché: plamen, horký vzduch, infračervené záření
  3. termické – mokré: horká voda, pára, pěna)

Na mnoha místech pak hubení plevele v současných suchých létech považuji za zcela zbytečné a každou zelenou rostlinu za prospěšnou.

Již v roce 2016 Evropská komise doporučila členským státům, aby minimalizovaly nebo zakázaly užívání glyfosátu ve veřejných parcích, zahradách, sportovních a rekreačních areálech, školních areálech atd. (viz. Prováděcí nařízení Komise EU 2016/1313. Dále také 24. 10. 2017 europoslanci schválili většinou hlasů nezávaznou rezoluci, v níž se dohodli, že glyfosát se bude smět používat už jen do konce roku 2022.

Požaduji proto, aby město Kladno již neodkládalo hledání náhradních metod hubení plevelů a věnovalo se mu bezodkladně. Za obyvatele města Kladna i jeho přírodu děkuji!

PODEPSAT PETICI MOHOU POUZE LIDÉ S TRVALÝM BYDLIŠTĚM V KLADNĚ. DÍKY ZA POCHOPENÍ.

Souhrnné prohlášení o obavách z rizik spojených s používáním glyfosátu obsahující odkazy na desítky studií. Upozorňuje mimo jiné na to, že dřívější informace o glyfosátu pocházejí ze zastaralých vědeckých metod a nové metody přináší diametrálně odlišná zjištění ZDE

Metodika pro zavádění náhradních metod likvidace plevele ZDE

Daniel Kutilová Kšírová

Petici můžete podepsat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty