Jak se zbavit strií: Vygumovat je pomůže vepřové sádlo i laser

Jak se zbavit strií: Vygumovat je pomůže vepřové sádlo i laser
Zdroj: Pixabay.com
Navštěvujete-li posilovnu, zvyšujte zátěž postupně. Začínejte spíše s lehčí zátěží a vždy se dobře poraďte s trenérem. Po cvičení si kůži promasírujte mastným krémem.Strie se mohou objevit například i u dospívajících, kteří příliš rychle vyrostou.Strie vznikají často po rychlém objemovém přírůstku, např. v těhotenství či při obezitě. Více než 80 % žen se potýká s výskytem strií v těhotenství, hlavně v období 7. a 8. měsíce.+ 1 fotka+ 2 fotky

Nehezké prasklinky kůže jsou doslova postrachem. Objevit se mohou kdykoliv. Trápí plnoštíhlé, štíhlé dospívající dívky, ale i sportovce v nejlepším věku. Vznikají rychlým roztahováním kůže, nejčastěji při větších výkyvech váhy, svou roli však hraje i růst a také stres. Dá se jim vůbec předejít? A co dělat s těmi, které se už na pokožce objevily?

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 19. 05. 2019 16:00

Tyto pajizévky vznikají popraskáním elastických vláken v kůži. Nejdříve mají červenou až fialovou barvu. Starší strie jsou bělavé až stříbrně lesklé. Vznikají často po rychlém objemovém přírůstku, např. v těhotenství či při obezitě. Výjimkou ale nejsou ani u dětí, které vyrostly příliš rychle. Již viditelné strie nikdy stoprocentně nezmizí, ale za pomoci metod estetické dermatologie včetně laserové terapie lze jejich vhled efektivně zmírnit. A co můžeme určitě, je snažit se jim v rámci prevence předejít.

Někteří lidé mohou mít k jejich vzniku genetickou predispozici a u nich strie vznikají bohužel spontánně.  Více než 80 % žen se pak potýká s výskytem strií v těhotenství (hlavně v období 7. a 8. měsíce). Ty se nejčastěji vyskytují na břiše, stehnech, hýždích, prsou, ale i zádech.

Prevence je základ

Proti striím je nejdůležitější bojovníkem prevence! Dodržujte proto pravidelný pitný režim a v rizikových oblastech si kůži často promazávejte, doporučují se přípravky s vitamínem E, kyselinou hyaluronovou, aloe vera či ricinovým olejem. Důležité je krémy nanášet masážními pohyby. Babské rady také často tvrdí, že zabírá i vepřové sádlo. To pokožku dobře promastí, ale používejte zásadně takové, které neobsahuje sůl. Nejlepší je kosmetické sádlo ve formě mastí, například s přídavkem měsíčku. Do svého jídelníčku byste také měli zařadit potraviny se zinkem, který je dobrou prevencí. Vyskytuje se například v mořských plodech, ořeších a luštěninách.

Strie trápí i sportovce

Pokud jste fanouškem radikálních diet, které s sebou nesou i velké riziko jojo efektu, a vy tak střídavě hubnete a přibíráte, je velmi pravděpodobné, že se strie po rychlém nabrání váhy objeví také. Je tedy  důležité ztrácet na váze postupně a ideálně pod odborným dohledem. To samé platí, pokud naopak chcete na váze přibrat. S tím mají problém především lidé, kteří chtějí rychle získat svalovou hmotu a intenzivně cvičí s velkou zátěží.  Strie tak často trápí i vrcholové sportovce. Navštěvujete-li posilovnu, zvyšujte zátěž postupně. Začínejte spíše s lehčí zátěží a vždy se dobře poraďte s trenérem. Po cvičení si kůži promasírujte mastným krémem.

Moderní metody v odstranění

„Samotné odstranění strií je relativně problematické. Existují však metody, které mohou vzhled významně zlepšit. Jednou z nejlepších je radiofrekvence nebo mikrojehličková radiofrekvence. Zarudlé a lividní strie mohou zesvětlit i pomoci cévního nebo pulzního barvivového laseru. Dobrý efekt může mít i mikroneedling se speciálními roztoky proti striím či po ošetření plazmou. Na starší strie pomůže C02 frakční laser. Pro dosažení dobrého výsledku je důležité jednotlivé metody opakovat a kombinovat,“ říká MUDr. Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články