Kopřivy ze zahrady rozhodně nevyhánějte

Kopřivy nejsou na zahrádkách zrovna vítány, přitom jsou od pradávna ceněnou rostlinou zejména v kosmetice a přírodním lékařství. Využívají se jak listy, tak i kořeny. Vyzkoušejte jejich skvělé účinky a budete vděční, že je na svém pozemku máte.

Proč jsou kopřivy tak skvělé?

Kopřivy jsou skvělým zdrojem hořčíku, flavonoidů, karotenoidů, vitaminů skupiny B, vitaminu C a jiných, našemu tělu velmi prospěšných látek.

Kopřivy si poradí se záněty, chudokrevností, jsou skvělé na potíže s trávením, respiračními chorobami, mají schopnost čistit naše játra a ledviny, pomáhají zklidňovat kožní alergie, vyrážky a ekzémy, odpradávna jsou využívané proti vypadávání vlasů a poradit si prý dokážou i s neplodností.

Kopřivy je nejlepší sbírat na jaře, ideálně do konce května, kdy jsou léčebné účinky nejvyšší. Sbírají se zejména listy a nať.

Léčba zevnitř

Kopřiva se nejčastěji konzumuje v podobě čaje ze sušených listů a nati. Na rozdíl od jiných čajů je u kopřivového nutné přelití vroucí vodou, která zničí toxické látky. Na jeden šálek postačí jedna čajová lžička sušené kopřivy. Ideální je pití odvaru ráno na lačno a večer před spaním. V této podobě se nejvíce užívá právě k léčbě zánětlivých onemocnění, detoxikaci organismu a při žaludečních či střevních potížích.

Na zdravou pleť

Pro krásnou a zdravou pleť bez pupínků se doporučují každodenní oplachy silnějším kopřivovým odvarem a také pleťové masky, které vyrobíte vymačkáním kopřivové šťávy smíchané s trochou medu. Kopřiva je vhodná především na mastnou pleť se sklony k akné, ale také na suchou pokožku trpící pálením či zarudnutím.

Pro silné vlasy

Kopřivové šampony seženeme v každé drogerii, ale jen málo z nich kopřivu skutečně obsahuje. Mnohem jistější je sáhnout po těch, které vám rostou v zahradě. Vlasy můžete oplachovat odvarem, pokud vás ale trápí svědivá pokožka hlavy nebo lupy, raději si vyrobte tinkturu, která je svými účinky o něco silnější. Tinkturu vyrobíte naložením najemno nasekaných listů kopřivy do lihu, kde je na teplém a světlém místě necháte pár týdnů odstát. Poté můžete tinkturu pravidelně nanášet na pokožku hlavy, lze ji ale také užívat vnitřně ve formě kapek, které nahradí pití kopřivového čaje.

Využití v kuchyni

Spařené listy kopřiv jsou skvělým doplňkem salátů, lze je ale využít i do polévek, místo špenátu a neopomenutelná je samozřejmě kopřivová nádivka. Čerstvou a omytou kopřivu je také možné nasekat jen tak na chleba s málem nebo ji nasušte a používejte místo petrželky.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat