Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Státní správě měl se softwarem pomoci spolek bez členů. Na jednání ho přivedla poslankyně ANO

Ilustrační foto: Pixabay
Ilustrační foto: Pixabay

Na zasedání sněmovního podvýboru pro digitalizaci státní správy dorazili zástupci Open-source aliance, která chce pomáhat se zaváděním takzvaného otevřeného softwaru. Spolek, který vznikl deset dní předtím a jehož představitelé mají vazby na hnutí ANO, na jednání přivedla poslankyně hnutí Barbora Kořanová. Přes řadu výhrad se poslanci rozhodli, že aliance vedená podnikatelem Pavlem Dovhomiljou bude součástí pracovní skupiny. Po dotazech Deníku N z toho však sešlo.

Poslankyně Kořanová Dovhomilju na zasedání výboru přivedla 25. dubna i s jeho společníkem Tomášem Knížkem. Oba se představili jako zástupci spolku Open-source aliance, který podle obchodního rejstříku vznikl o deset dní dříve.

Aliance zatím nemá žádné členy. „Jelikož byl spolek založený 15. dubna 2019, v tuto chvíli žádné členy nemá. Aktuálně jsme oslovili potenciální zájemce o členství a po první plánované valné hromadě spolku je teprve budeme přijímat,“ vysvětlil Deníku N Dovhomilja.

„Open-source aliance mě oslovila. Shodou okolností pana Knížka znám, protože se nějaký čas podílel na pražské kampani, a přišlo nám jako dobrý nápad zahrnout tu alianci do projektu Digitální Česko (vládní program digitalizace – pozn. red.),“ řekla Deníku N poslankyně Kořanová. Tvrdí, že chtěla alianci propojit s vládním zmocněncem pro digitalizaci Vladimírem Dzurillou a s Piráty a vytvořit pracovní skupinu na vládní a poslanecké úrovni. Šéfa aliance prý do té doby neznala – stejně jako samotný spolek. Kořanová přiznala, že se orientovala spíš podle materiálů, které od zástupců aliance dostala.

Ti přišli před poslance s tím, že chtějí připravit koncepci, která má pomoci přejít úřadům na otevřený software. Do spolku by přizvali podobně smýšlející subjekty a využili by jejich zkušenosti.

Open source řešení ve veřejné správě
znamená, že úředníci dostanou otevřený kód k softwaru a mohou si jej sami upravit podle svých představ. Pokud tomu tak není, jsou státní instituce zcela závislé na dodavatelích, kteří jim mohou nabídnout aktualizaci programu za vyšší cenu, než je obvyklé, a úřady ji musejí zaplatit. Tento stav se nazývá vendor lock-in a znamená závislost odběratele na dodavateli. Jeho příkladem je třeba software na vyplácení dávek.

Aliance má přitom vazby

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější