„Debilní senilní bolševik Zeman se rozhodl zákon podepsat a je třeba ho zabít,“ takovým vulgárním způsobem reagoval člen ODS Martin Lang na schválení zdanění církevních restitucí českým prezidentem. Věc už byla předána policii, ale strana od toho dává ruce pryč. (Foto: Facebook)

Martin Lang se neudržel poté, co Sněmovna přehlasovala veto Senátu a definitivně potvrdila, že církve budou platit daně z náhrad od státu. Na svůj profil pak tři dny poté vyvěsil odvážný a urážlivý status.

„Poslanci, kteří zvedli své ničemné pazoury pro schválení zákona o zdanění církevních restitucí, jsou smradlavá, proradná prasata. Nejsou to lidé a je dovoleno je zabíjet. Dokonce jsem přesvědčen o tom, že takové zrůdy je nutné pozabíjet, aby svou morální zrůdností nenakazili zbytek národa,“ napsal na síti jesenický politik. 

„Debilní senilní bolševik Zeman se rozhodl zákon podepsat a je třeba ho zabít též. Ideálně takovou zrůdu podřezat, jako přestárlou svini a nechat vykrvit a poté spálit,“ pokračoval Lang zuřivě dál.

I když v současné době už není příspěvek na jeho Facebooku veřejně dostupný, jeho kopie ale po sítích koluje dál.

Status předsedy jesenické ODS Martina Langa na Facebooku

K dané věci se vyjádřil i hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Ten ostrá slova politika označil za případ pro orgány činné v trestním řízení a věc už předal policii. Podle všeho by tak Langova slova neměla zůstat bez postihu.

Místopředseda Občanské demokratické strany Martin Kupka se portálu  blesk.cz svěřil, že vyjádření Langa na sociálních sítích považuje za „naprosto nepřijatelné a daleko za hranou.“ Zmínil se také o tom, že místní organizace se bude celým incidentem velmi vážně zabývat.

Lang si ale i přesto všechno za svým surovým statusem pevně stojí dál. Názory prý nemění: 

„Hitler vyvolával nenávistné štvavé kampaně vůči židům a Slovanům. Bolševický režim vůči církvím, sedlákům a podnikatelům. No a prezident Zeman vyvolává štvavou kampaň nejen vůči církvím,“ uvedl.

Nutno připomenout, že zdanění finančních náhrad prosadila na konci dubna ve Sněmovně vládní koalice ANO, SPD, ČSSD a komunisté. Ti přehlasovali veto Senátu. Podle návrhu mají církve platit již od příštího roku. K nejhlasitějším odpůrcům zákona se přitom řadí strana ODS a ve Sněmovně zazněla například slova o bezpráví či krádeži. Miloš Zeman tento zákon podepsal začátkem května. Existuje však šance, že zdanění náhrad může ještě zrušit Ústavní soud. Lidovci, kteří jsou inciátory stížnosti, již shromáždili celkem 38 senátorských podpisů. Podání nepodpořili jen senátoři KDU-ČSL, ale také zástupci ODS, ČSSD a klubu Senátor 21. Podle informací na další stížnosti pracují také senátoři STAN.