Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Roglič letošní Giro nerozhodl, v časovce však soupeřům zasadil bolestivou ránu

Také druhou časovku letošního Giro d'Italia vyhrál Primož Roglič. Slovinec porazil druhého Victora Campenaertse o jedenáct vteřin a ostatním favoritům na celkové pořadí zasadil těžkou ránu. Roglič byl o minutu rychlejší než Vincenzo Nibali, Simona Yatese porazil dokonce o více než tři minuty. Ještě větší porci času ztratil Miguel Ángel López. Růžový dres drží stále domácí Valerio Conti.

Primož Roglič
zdroj: Twitter.com/giroditalia

Primož Roglič porazil Victora Campenaertse, který je čerstvým držitelem rekordu v hodinovce, o jedenáct vteřin. Jeho náskok přitom způsobila i výměna kola, kterou musel Belgičan v závěru trati absolvovat. Na druhou stranu, Roglič jel na rozdíl od Campenaertse na zmoklé trati, což limitovalo jeho rychlost v technických pasážích.

Buď jak buď, slovinský cyklista zvítězil a zasadil těžkou ránu ambicím svých soupeřů v boji o růžový dres. Na Nibaliho najel minutu a pět vteřin, Yates ztratil dokonce tři minuty a 11 sekund. Ještě více poztrácel na trati Miguel Ángel López, který i vinou defektu přijel s mankem tří minut a pětačtyřiceti sekund. Jejich šance na vítězství tak notně klesly.

V průběžném pořadí je tak Roglič před Nibalim (+1:44), Baukem Mollemou (+1:55), Yatesem (+3:46) a Lópezem (+4:29). Slovinský cyklista nyní drží druhé místo za stále vedoucím Contim. Muž v růžovém vede závod před volným dnem o minutu a 50 vteřin. Giro se do druhého týdne vydá v úterý rovinatou etapou.

Victor Campenaerts
zdroj: Twitter.com/giroditalia

Jak 9. etapa probíhala?

Šampion v hodinovce je vynikajícím časovkářem – platilo to nejen v deváté etapě probíhajícího Gira. Victoru Campenaertsovi kromě znamenitých nohou ovšem pomohla i pozice ve startovní listině. Na pětatřicetikilometrovou trať se totiž vydával mezi prvními, tedy v době, kdy ještě trať byla suchá a z mraků nekapalo. To se však brzy mělo změnit.

Belgičan byl v cíli suverénně první, více než minutu před druhým Chadem Hagou. A to měl za sebou navíc velkou nepříjemnost: výměnu kola, která se nešťastně protáhla. I tak se belgický cyklista mohl pohodlně usadit do křesla a na monitoru sledovat, jak startuje závodník za závodníkem. Doufal, že jej ztráta vinou mechanického problému nebude mrzet.

Nastalo dlouhé čekání na jezdce na celkové pořadí, kteří naopak na start šli až v závěru. Když Primož Roglič, Vincenzo Nibali a další spatřili zmáčenou trať, viděli, že toto zřejmě nebude bitva o vítězství v etapě. Tady šlo hlavně o zisk času na ostatní favority. Časovku nejlépe rozjel podle očekávání Roglič, který na úvodní rovině získal přes půl minuty na Nibaliho.

Ještě o dost více ztráceli Simon Yates a Miguel Ángel López, jehož ke všemu navíc zbrzdil defekt. Oba nechali na trati dlouhé vteřiny i v druhé, stoupající polovině trati. Když Yates projížděl cílem, nad hlavou se mu rozsvítil nápis "+3:00". Byla to malá katastrofa pro sebevědomého Brita, jehož ambice na růžový dres dostaly zásadní ránu.

Čekalo se na Rogliče. Slovinec v závěrečném stoupání podobně jako před týdnem v Boloni letěl, dokonce předstihl Campenaertse o jedenáct vteřin a jal se zjišťovat, jaké manko mají ostatní závodníci. A to, co se dozvěděl, jej nadmíru potěšilo. Bauke Mollema (+1:00), Nibali (+1:05), Yates (+3:11) nebo López (+3:45) – všichni favorité utrpěli těžké ztráty.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články