Vsetínská radnice začne stavět cyklostezku i bez dotace

VSETÍN - Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) neudělil Vsetínu dotaci na cyklostezku Rokytenka. Vedení města se přesto rozhodlo cyklostezku začít stavět, server Zlin.cz o tom informovala mluvčí města Jana Raszková.

Radnice žádala o 4 006 945 Kč na 1. etapu budování cyklostezky, což je 85 % z celkových uznatelných nákladů. Neudělení dotace je důsledkem vládních škrtů. Až do letošního roku platilo, že SFDI vsetínské radnici schválil každou žádost. Za posledních pět let, od roku 2014, získalo město v dodacích od fondu dopravní infrastruktury téměř 17 milionů korun. V letošním roce však nebyla žádost města podpořena, uspělo celkem 29 žádostí ze 74.

„I když žádost města Vsetína byla formálně a věcně v pořádku, důsledkem vládních škrtů nebyl ve fondu vyčleněn dostatečný počet financí,“ řekl starosta Vsetína Jiří Růžička. Nicméně realizace cyklostezky Rokytenka bude pokračovat, radnice ji bude realizovat z vlastních zdrojů. „Na první etapu máme v rozpočtu v letošním roce vyčleněny prostředky ve výši osm milionů korun a realizaci zahájíme ještě v tomto roce,“ dplnil Růžička.

První etapa cyklostezky povede od prodejny potravin po areál společnosti Kotrla. Druhá fáze budování by měla propojit areál společnosti Kotrla a areál společnosti Irisa. V budoucnosti by měla cyklostezka Rokytenka propojit Vsetín, Lhotu a Liptál.

V minulosti SFDI pomáhalo financovat Vsetínu například cyklostezku Jasenice, bezbariérové chodníky v Rokytnici, přechod pro chodce v ulici Nádražní a také smíšené komunikace pro cyklisty a chodce k průmyslové zóně Bobrky.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x