Artur Karásek: Kompro na rakouského politika Stracheho čekalo dva roky na svou „horkou chvíli“

19.05.2019 17:38

Jak je možné, že video „vyplulo“ týden před volbami do Evropského parlamentu, což je optimální doba pro vyvolání politického účinku nejen v Rakousku, ale i v celé EU?

Artur Karásek: Kompro na rakouského politika Stracheho čekalo dva roky na svou „horkou chvíli“
Foto: Repro Youtube
Popisek: Heinz-Christian Strache a Matteo Salvini

Rakouský kancléř a předseda lidové strany Sebastian Kurz vypověděl včera koalici se stranou Svobodných (FPÖ), která vystupuje proti imigraci, a dnes se sešel s prezidentem Alexanderem Van der Bellenem, aby vyřešil krizi a dohodl se o možném termínu předčasných voleb. Ty by se mohly podle návrhu prezidenta konat v září. Skandál vypukl na základě videonahrávky, kterou zveřejnil německý časopis Der Spiegel. Vicekancléř a ministr pro úředníky a sport za stranu FPÖ Heinz-Christian Strache (jeho otec byl Němec z Liberce) vyjednává na videu s údajnou neteří ruského oligarchy o podpoře výměnou za získání veřejných zakázek. Na informace z nahrávky se už v dubnu tajuplně odkazoval německý komik Jan Böhmermann.

Provokace, určená pro prostoduché?

Pod vlivem alkoholu se nacházející Heinz-Christian Strache se na videu snažil dělat dojem na hezkou blondýnku. V této souvislosti se vnucují následující otázky, které ovšem dosavadní analýzy médií „hlavního proudu“ příliš nezohledňují: Jak je možné, že schůzku někdo natáčel? Jak je možné, že takto explozivní materiál dva roky někde čekal na zveřejnění a „vyplul“ týden před volbami do Evropského parlamentu, což je optimální doba pro vyvolání politického účinku nejen v Rakousku, ale i v celé Evropské unii?

Z výše uvedeného plyne podle mého názoru jednoznačně, že se od samotného počátku jednalo o provokaci. Kancléř Sebastian Kurz, případně někdo jiný za scénou, všechno načasoval na dobu před volbami a zároveň na dobu, kdy si Kurz upevní pozici, ze které dokáže účinně oslovit i voliče rakouských Svobodných. Je zajímavé, že někdy i „zlobivý“ rakouský kancléř těsně před tímto incidentem pozměnil rétoriku směrem, který už zní elitám Evropské unie přívětivěji. Na unijním summitu v Sibiu totiž požadoval uvalit sankce na země, jež odmítají přijímat migranty. Lze se o tom dočíst ZDE.

Každopádně ovšem platí, že politik, který má ambice řídit stranu nebo dokonce stát, musí v sobě najít tolik vnitřní disciplíny, aby se podobné diskvalifikující situaci, jako byla ta s blondýnkou, vyhnul, a to zejména, pokud se nachází pod vlivem alkoholu. Je-li nablízku jeho pobočník, a to by měl být téměř vždy, měl by politika v takové chvíli „odtáhnout“. Předvedeným způsobem se zkrátka nikdy nemluví, kamery, nekamery. Peníze a politika dnes už patří k sobě, ale politici by se neměli vytahovat před cizími lidmi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty