Lež na obrazovce ČT! A velmi vážná, varuje docent

19.05.2019 18:44

Právník Zdeněk Koudelka se pro server Ceska-justice.cz zaměřil na podle jeho slov lež Pavla Zemana v České televizi. Jde mu konkrétně o vystoupení nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana v pořadu Interview ČT24 dne 16. května.

Lež na obrazovce ČT! A velmi vážná, varuje docent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Koudelka

„Moderátorka se ptala na manipulace v trestním řízení, kdy si vrchní státní zastupitelství protiústavně vybírala, který soud bude rozhodovat o vazbě, odposleších a domovních prohlídkách. Soud, o kterém předpokládala, že jim půjde na ruku. Tuto protiústavnost zakázal nález Ústavního soudu z 19. 4. 2016. Podalo-li státní zastupitelství návrh koncem týdne, řešil se o víkendu, a mohlo si tak vybrat konkrétního, o víkendu sloužícího soudce,“ popsal docent Koudelka s tím, že Zeman prohlásil, že všichni měli za to, že jde podle zákona. A to právě Koudelka považuje za lež.

Anketa

Kdo bude nejvíc zklamán výsledkem eurovoleb v ČR?

6%
9%
11%
2%
4%
4%
hlasovalo: 11085 lidí

Původní text ZDE

„Na manipulaci s příslušností soudů a státních zastupitelství, kterou prováděla vrchní státní zastupitelství a krylo Nejvyšší státní zastupitelství, jsem upozorňoval v odborném tisku. Taktéž to bylo namítáno v trestních stíháních při podání vrchním a Nejvyššímu státnímu zastupitelství, které to ignorovaly. Manipulace s trestním řízením v otázce zákonného soudce byla kritizována ještě před vydáním nálezu Ústavního soudu z roku 2016 a právnická veřejnost o tom věděla,“ poznamenal Koudelka. 

„Pavel Zeman dále prohlásil, že uvedený postup byl ‚aplikován po celá dlouhá léta‘ a ‚měnil se i zákon‘. Ani toto není pravda. Uvedený postup byl výrazněji aplikován až v době, kdy se stal nejvyšším státním zástupcem. Listina základních práv a svobod platí od roku 1991. Právníkům, kteří právo neohýbají, bylo jasné, že si státní zastupitelství nemůže vybírat soud, když příslušnost soudu musí být dána obecnými pravidly, ne svévolným výběrem,“ zmínil Koudelka a dodal, že manipulace s trestním řízením je u nás faktem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…