Francouzští taxikáři hrozí bojkotem Velké ceny Monaka

Nespokojení řidiči už dokonce narušili filmový festival v Cannes. Průběh samotné Grand Prix by ohrožen být neměl, ovšem je možné, že se vyskytnou komplikace s dopravou na okruh a nazpátek.

Štítky: GP Monaka Zveřejněno 19. 05 2019 — Lukáš Štěrovský

Květen je pro letiště v Nice obvykle hodně náročný měsíc. Kvůli festivalu v Cannes a GP Monaka zaznamenává letiště Nice’s Cote d’Azur až 15% nárůst cestujících. Ti samozřejmě musí po městě nějak cestovat. Francouzským taxikářům se (stejně jako těm českým) pochopitelně nelíbí alternativní služby jako Uber, proto se obě strany předhání v tom, aby získaly cestující pro sebe. Co na tom, že hodně nelidským způsobem…

„Během festivalu v Cannes je to vždycky stejné. Taxikáři se seřadí před auto půjčovny a firmy zajišťující rozvoz lidí, a začne hra na kočku a myš. Není to výtržnictví, ale bývají z toho ucpané ulice a rychle se to může vymknout kontrole,“ tvrdí tamní policie.

V týdnu ale k incidentu došlo. Ženu, která pracuje jako řidička taxi vozu, po vystoupení z automobilu srazil muž z konkurenční firmy. Žena sice vyvázla bez vážnějších zranění, ale taxikáři se dopálili. V rámci odborové stávky zablokovali provoz do letiště v Nice. Celou situaci musela uklidnit až policie.

Protesty provozovatelů taxi služeb tím ale nekončí. „Pokud se do 22. května nedohodneme a nedočkáme se kompenzace, zajdeme ještě dál. Během monacké Grand Prix zablokujeme všechny ulice,“ sdělil jeden z řidičů.

Fanoušci a hosté, kteří přijedou na okruh lodí nebo soukromým letadlem, problém mít nebudou. Ostatní možná ano.

Diskuse k článku

Napsat komentář