Hlavní obsah

Veselý s Fenerbahce euroligový bronz nezískal, titul slaví CSKA

Praha
Aktualizováno

Basketbalisté Fenerbahce s českou hvězdou Janem Veselým obsadili na závěrečném turnaji Evropské ligy poslední čtvrté místo. Turecký celek v neděli ve Vitorii v utkání o bronz nestačil na Real Madrid, kterému podlehl 75:94. Ve finále si CSKA Moskva poradil 91:83 s tureckým klubem Anadolu Efes a připsal si osmý triumf v soutěži. Ruský celek si tak upevnil druhé místo v pořadí nejúspěšnějších týmů v Eurolize a dělí ho dva triumfy od rekordních deseti úspěchů Realu Madrid.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Jan Veselý Fenerbahce k bronzu nepomohl.

Článek

Veselý byl sice v sobotu jako první český basketbalista vyhlášen nejužitečnějším hráčem prestižní soutěže, jinak ale na vystoupení ve Španělsku nebude vzpomínat v nejlepším.

Na Final Four turecký celek přijel jako vítěz základní části, ale v semifinále podlehl 73:92 Anadolu Efes a ani repríza finále minulého ročníku Euroligy s Realem mu vůbec nevyšla.

Veselý: Na konci nám došly síly

"Bohužel. Je těžké se zotavit z toho pátku. Chvílemi to vypadalo, že se nám to podaří, ale na konci už došly síly," řekl novinářům Veselý. "Final Four je pro nás zklamání. Už jsem to říkal v pátek a dneska už v podstatě nešlo o nic. Jasně, výhra se počítá, ale bohužel jsme to nedotáhli do konce," dodal.

První čtvrtinu Fenerbahce prohrálo 16:24, ale po nástupu Veselého a Kostase Slukase se dokázalo dostat zpět do hry a po poločase vedlo o dva body. Jenže Real si ve třetí části vzal vedení zpět a v závěrečném dějství navýšil náskok až na 21 bodů, když istanbulskému soupeři dovolil poprvé skórovat až tři minuty před koncem.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Jan Veselý se prodírá obranou soupeře

Ve druhém poločase se Fenerbahce musel obejít bez Veselého, který nehrál kvůli problémům s nedávno zraněným kolenem.

Český reprezentant, jenž byl na sobotním galavečeru také vybrán do nejlepší pětky Evropské ligy a jeho akce z duelu s Gran Canarií byla vyhlášena momentem sezony, proti Realu odehrál jedenáct minut a připsal si šest bodů.

"V poločase mě zase zabolelo koleno, takže uvidíme," uvedl Veselý, který se na konci ledna podrobil operaci menisku v pravém koleně a přišel o závěr základní části Euroligy.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Jan Veselý pozoruje počíná svých spoluhráčů

"Měl jsem s tím problém už před play off, takže vím, co s tím je. Bohužel to potřebuje čas na léčení, který teď zrovna nemám," prohlásil Veselý, kterého na začátku září čeká s reprezentací historická účast na mistrovství světa v Číně.

Final Four Evropské ligy basketbalistů ve Vitorii (Španělsko)
Finále:
CSKA Moskva - Anadolu Efes Istanbul 91:83 (29:20, 44:42, 68:62)
Nejvíce bodů: Clyburn, Higgins oba 20, De Colo 15 - Larkin 29, Simon 15, Dunston 13.
O 3. místo:
Real Madrid - Fenerbahce Istanbul 94:75 (24:16, 38:40, 63:69)
Nejvíce bodů: Ayon 23, Causeur 13, Campazzo a Thompkins po 12 - Slukas 17, Mahmutoglu 14, Gudurič 11, ...Veselý 6.

Reklama