Dvoudenní volby jsou přežitek, míní ministerstvo. Kalousek se bojí, že klesne účast

19.05.2019 22:20

Dvěma volebním dnům zřejmě odzvoní. Češi asi jako jinde v Evropě budou hlasovat jen jeden. Informovala o tom ČT24 na svém webu. Situace je dokonce taková, že volby do Evropského parlamentu by mohly být poslední dvoudenní.

Dvoudenní volby jsou přežitek, míní ministerstvo. Kalousek se bojí, že klesne účast
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební zákon, ilustrační foto

Tuto změnu připravuje Ministerstvo vnitra, kdy ve svém návrhu zavádí hlasování místo pátku a soboty v jediný den. Zároveň chce také stanovit, aby  se senátní, obecní a krajské volby konaly v pevně stanoveném termínu – první říjnový týden. Návrh resortu vnitra pak hovoří i o korespondenčním hlasování. 

Původní text ZDE.

Zda změny projdou, se ukáže v létě, kdy je posoudí vláda. „Chtěli bychom tuto změnu provést už proto, že v Evropské unii je Česká republika s dvoudenním hlasováním raritou,“ uvedl ředitel odboru voleb ministerstva Petr Vokáč, jenž hovoří o tom, že je to přežitý mechanismus. 

Kdo je však zdrženlivý vůči změnám, je například Pirát Mikuláš Ferjenčík. „Lidé jsou zvyklí, že je to pátek a sobota,“ uvedl. Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek se obává snížení volební účasti. Kdo je pro, je například poslanec ODS Jan Skopeček. „Povede to jednak k minimalizaci rizik, že se přes noc bude manipulovat s volebními urnami, a za druhé ke snížení nákladů,“ vyzdvihuje jiné aspekty ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…