Údržbu potřebují také střešní okna: na co nezapomínat

Jana Brožková, 19.5.2019
Utáhněte vruty a promažte kování Střešní okna jsou zvenčí oplechovaná a chráněná před nepříznivými povětrnostními vlivy, přesto čas od času vyžadují vaši pozornost. Gumové těsnění postupně ztrácí pružnost, závěsy potřebují promazat a prachový filtr na ventilační klapce volá po vyprání. Jakou péči věnovat střešním oknům, aby zůstala dlouho krásná a fungovala k vaší spokojenosti? Hodně o tom ví specialistka zákaznického centra VELUX Jana Žáčková.

1. Umývejte zásadně vodou a čistěte i vnější lemování

- Na mytí skla i rámů a křídel stačí měkký, hladký hadřík a vlažná voda, případně běžný saponát.

- Vyhněte se kontaktu silikonu se sklem.

- Nepoužívejte čisticí prostředky s obsahem drsných částí ani chemikálií.

- Nikdy nezkoušejte čistit okna bez použití vody, jinak hrozí poškrábání skla.

- V mrazu nemyjte okna horkou vodou, sklo by mohlo prasknout.

- Pro bezpečné umytí vnějšího skla otočte křídlem o 180° a zajistěte ho v této pozici zasunutím příslušné západky, abyste měli obě ruce volné.

- Nezapomeňte umýt také rámy a hrany okna mezi křídlem a rámem.

- Alespoň jednou za rok odstraňte listí a další nečistoty z lemování okolo okna, aby mohla dešťová voda volně odtékat.

2. Kontrolujte těsnění

- Pryžové těsnění okna časem ztrácí pružnost a může docházet k tepelným ztrátám. Proto je potřeba těsnění nejméně jednou za rok zkontrolovat.

- Černé těsnění mezi křídlem a rámem otřete a prohlédněte, jestli nedošlo k jeho deformaci. Stiskem ověřte, zda je pořád správně pružné.

- Zteřelé, poškozené nebo nepřiléhající těsnění je nutné vyměnit. Výměnu těsnění doporučujeme nejpozději po 10 letech.

3. Utáhněte vruty a promažte kování

- Na vnějším oplechování okna jednou ročně zkontrolujte dotažení vrutů. Povolené vruty dotáhněte, aby zde nemohlo docházet k zatékání.

- Závěsy a zámek okna promažte trochou vazelíny, kterou můžete objednat na zákaznické lince.

- Nepokoušejte se seřizovat kování, u střešních oken to ani není možné. V případě závady neváhejte kontaktovat zákaznické centrum VELUX.

4. Nezapomeňte na ventilační klapku a prachový filtr

- Pokud má okno ventilační klapku, prověřte jednou za rok její funkčnost a zkontrolujte pružnost těsnění.

- V horní části rámu pod oplechováním je zasunut prachový filtr, který zachycuje pyly a prach. Jednou ročně je třeba ho vyjmout, vyprat a po uschnutí vrátit zpět.

5. Na oknech s celodřevěným rámem kontrolujte lak

- Pokud zvolíte bezúdržbové okno VELUX, které má jádro z tepelně upraveného dřeva kryté vodotěsnou polyuretanovou vrstvou, stačí rám pouze otřít. U celodřevěných střešních oken je potřeba kontrolovat kvalitu laku na vnitřních částech rámu a křídla.

- Narušený lak prozradí bělavá místa. Ta potřebují přebrousit smirkovým papírem a přelakovat jednou nebo dvěma vrstvami vodou ředitelného akrylátového laku.

- Případné praskliny a rýhy ve dřevě vyplňte opravným tmelem odpovídajícího odstínu, po zaschnutí přebruste a přelakujte.

- Pokud zanedbáte první známky poškození laku, může vlhkost proniknout do dřeva a vznikne zde plíseň projevující se zčernáním. Takové místo se musí obrousit hrubším smirkovým papírem a ošetřit fungicidem. Použijte transparentní impregnaci a po zaschnutí přetřete minimálně dvěma vrstvami laku.

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba