První Rage od legendárního studia id Software, které stojí za klasikami FPS žánru jako Doom (odtud výraz doomovky), Wolfenstein nebo Quake, byla obstojná střílečka s vozidly, ale o nic světoborného vyloženě nešlo. V roce 2011, kdy hra vyšla, mě uchvátila grafika a zbraně, ale prudily mě dlouhé nahrávací časy a chudý multiplayer. Rage 2 od Avalanche Studios je čistě singleplayerovou záležitostí, což ale nevadí.

Příběh Rage 2 je slabý

Příběh se odehrává 30 let po originálu. Píše se rok 2165 a na meteoritem zdecimovaný povrch se vrátil krutý generál Cross se svou legií Authority. Opět chce vládnout Zemi pevnou rukou, v čemž se mu budete snažit zabránit. Pokud jste jedničku nehráli, nevadí. Příběh je totiž slabý a hru si užijete, i jestli původní titul neznáte nebo budete zdejší story zcela ignorovat. Fandové jedničky jsou ve výhodě akorát proto, že poznají některé postavy. To je celé.

Rage 2 pro PlayStation 4
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Hlavním hrdinou je Walker, což je dle vašeho výběru prostořeký hrdina nebo hrdinka. Je poslední z rangerů, bojovníků vybavených oblekem se speciálními schopnostmi. Vaším úkolem je zastavit Crosse a osvobodit pustinu od útlaků banditů, mutantů a dalších neřádů. Úvod je zcela lineární, ale po něm se vám otevře celý svět a hra začíná naplno. Nutno podotknout, že kdyby byla Rage 2 čistě koridorová akce, vůbec by mi to nevadilo.

Příběhová kampaň a spousta vedlejších misí

Hra nabízí hlavní příběhovou náplň a spoustu vedlejších úkolů a misí k tomu. Pokud se vydáte ve službách kampaně po stopách Crosse, čeká vás sice krátká, ale docela adrenalinová jízda. Nejdřív získáte spojence, pro které budete plnit jednu příběhovou misi za druhou. V praxi to vypadá tak, že za někým dojedete, vyslechnete si, co má na srdci, a pak vyřešíte nastalý problém.

Rage 2 pro PlayStation 4
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Kampaň je bohužel uměle prodloužená tím, že abyste příběhové úkoly dostávali, musíte splnit i určitou část vedlejších aktivit a u parťáků si tak získat patřičnou důvěru. To, v čem Rage 2 nejvíc vyniká či přímo exceluje, je samotná akce. Přestřelky jsou zběsilé, adrenalinové a mají neuvěřitelný spád. Nejvíce ze všeho připomínají Doom z roku 2016. Z padlých nepřátel totiž získáváte Feltrine.

Ratatata, bum - akce je skvělá!

Tyto krystaly slouží nejenom k upgradům, ale zároveň doplňují zdraví. Hra vás tak vyloženě vyzývá k tomu, abyste se vrhli po hlavě na nepřátele v Rambo stylu. Žádné nudné a dlouhotrvající plížení nebo schovávání. Rage 2 je akce v pravém slova smyslu. Přestřelkám navíc k zábavnosti dopomáhá několik věcí. Jednak je to zbrojní arzenál. Nechybí klasické kousky jako pistole, brokovnice, samopal nebo plasmový kanón.

Rage 2 pro PlayStation 4
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Originálním kouskem je odpalovač gravitačních šipek, a pokud si pořídíte deluxe nebo sběratelskou edici, čeká vás sladká odměna v podobě devastující legendy BFG 9000 ze série Doom. Za druhé jsou to také nejrůznější speciální schopnosti, kterými je váš oblek vybaven. A že jich je. Tlakovou vlnou můžete odhodit protivníky do dáli nebo zvládnete vyskočit do vzduchu a při dopadu je proměnit v krvavou kaši.

Vylepšuji, vylepšuješ, vylepšujeme!

Po ruce je i vystřelovací externí štít, rychlý úskok nebo dvojitý skok. S jeho pomocí teprve opravdu objevíte celý svět, protože se díky němu dostanete do jinak nepřístupných prostor. Své schopnosti si navíc úspěšným hraním a sbíráním budete neustále vylepšovat stejně jako zbrojní arzenál. A to je velká zábava. Upgradovat lze i své ozbrojené auto Phoenix, které se stane neocenitelným pomocníkem při cestách pouští.

Rage 2 pro PlayStation 4
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Ona to tedy není jen poušť. Podíváte se totiž i do lesnatých a bažinatých oblastí. Vozidla se vám ale budou hodit vždy. Vylepšit si sice lze jenom hlavní buggynu, ale v některých případech se hodí více vznášedlo, monster truck, motorka nebo dokonce tank. Vozový park je překvapivě rozmanitý a nabízí pěkné kousky, které je radost ovládat. Samotná kampaň zabere ke splnění slabých 4 až 5 hodin.

Docela krátká sranda

Vedlejší úkoly vydají na dalších zhruba 6 nebo 7 hodin. Suma sumárum tu máme tedy hru v otevřeném světě, která je o poznání kratší než konkurence, které je na trhu cokoliv jen ne málo. A o čem, že jsou ony vedlejší aktivity? Tou nejzábavnější je likvidování ozbrojených konvojů. Honičky a přestřelky mají ve vysoké rychlosti opravdové grády. Chytlavé je i objevování skrytých Arch.

Rage 2 pro PlayStation 4
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

V nich se totiž nalézají vylepšení obleku a nové zbraně. A to je, co se těch zábavných nepovinných misí týče, tak zhruba všechno. Dále zde máme arénu s mutanty, střelnici, demoliční derby, klasické závody, lovení odměn, zabíjení banditů, mutantů i obrů v různých obměnách, osvobozování vysílačů, hledání beden a datapadů atd. stále dokola. Vedlejší úkoly jsou až na výjimky neskutečně stereotypní a nudné.

Graficky nic moc, ale framerate potěšil

Z technického hlediska na tom Rage 2 kdovíjak dobře není. Graficky vypadá průměrně až podprůměrně. Just Cause 4 od stejných tvůrců běžící na stejném enginu vypadá však mnohem, mnohem hůře. Na Rage 2 mi vadily zubaté a neostré textury, odbyté modely postav s neplynulými animacemi a zejména doskakování předmětů na horizontu. Pochválit však musím framerate.

Rage 2 pro PlayStation 4
Autor: Blesk - Ladislav Leimer

Ten si povětšinu doby hraní na PlayStation 4 Pro udržel 60 snímků za sekundu a klesal jenom minimálně. Hudbu jsem víceméně nevnímal, jak je nevýrazná. Dabing je na slušné úrovni. Rage 2 však taktéž postihl neduh všech her v otevřených světech – bugy. A že jich tu je! Žádný, na který jsem narazil, sice nezpůsobil pád hry nebo nutný restart jako třeba v Metro Exodus, ale přesto byly otravné.

Ach ty chyby...

Byl jsem svědkem výpadku umělé inteligence, zasekl jsem se několikrát o textury a ve vzduchu viděl létat věci, které by rozhodně létat neměly. Rage 2 ale celkově dobrá hra je. Je to totiž chytlavá akce s výbornými přestřelkami. Bohužel je obalená nepříliš záživným světem s nudnými a neustále se opakujícími vedlejšími aktivitami. Kdyby to byla lineární řežba, bylo by hodnocení vyšší!

Fotogalerie
101 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 75 %

Plusy:
Výborné přestřelky ve stylu Doom
Slušný zbrojní arzenál
Rozmanitý vozový park
Oblek se speciálními schopnostmi
Chytlavé vylepšování téměř všeho
Likvidace ozbrojených konvojů
Framerate je většinou stabilní

Minusy:
Stereotypní vedlejší mise
Svět je příliš pustý
Až překvapivě krátké
Grafika není nic moc
Technické chyby
Slabý příběh

Infobox
Datum vydání: 14. květen 2019
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, PC
Cena: 1699 Kč (konzole), 1499 Kč (PC)
Výrobce: Avalanche Studios / id Software
Vydavatel: Bethesda Softworks
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry