Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 25.4.2024, svátek má Marek 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


ČETA – TV tip – Drama amerických vojáků uprostřed vietnamské džungle.

17.05.2019   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

ČETA – TV tip – Drama amerických vojáků uprostřed vietnamské džungle.Jeden z neslavnějších válečných filmů vyznamenaný čtyřmi Oscary za nejlepší film, režii, střih a zvuk), Stříbrným medvědem na MFF v Západním Berlíně a Zlatým glóbem zahraničních novinářů. Dílo, v němž Oliver Stone plně uplatnil jak své režijní mistrovství tak své osobní zkušenosti z bojů ve Vietnamu.
 






Když se spojí profesionalita filmaře s jeho nezapomenutelnými osobními, mimořádně silnými prožitky, musí zákonitě vzniknout silné a působivé dílo. Dvanáct let připravoval Oliver Stone scénář a chtěl do něho vložit všechny své hořké vzpomínky a zkušenosti z bojů, jichž byl přímým účastníkem. Za hlavního hrdinu si zvolil devatenáctiletého dobrovolníka Chrise Taylora (Charlie Sheen), který přerušil vysokoškolská studia a trochu z touhy po dobrodružství, trochu z patriotizmu se dal naverbovat do armády. Již ihned po svém příjezdu do Vietnamu poblíž hranice s Kambodžou poznává pravou tvář války – do letadla nakládají plastikové pytle s mrtvými vojáky.

Charlie Sheen, Kevin Dillon
Hlavní zkušenost získá brzy. Je přidělen k třicetičlenné vojenské jednotce Bravo 25. pěchoty a přichází s chlapeckým nadšením. Na konci se z něho stane ostřílený bojovník zbavený všech iluzí a ideálů s jedinou snahou – přežít. Nelítostný boj v džungli prožívá pod vedením dvou zcela rozdílných velitelů. Zatímco seržant Barnes (Tom Berenger) je tvrdým, zkušeným žoldákem, bezohledně vraždícím v zájmu přežití i nevinné oběti, jeho protivník, stejně zkušený a válkou prověřený seržant Elias (William Dafoe) se snaží i v nelidských podmínkách dodržovat zákony elementární lidské morálky. První vyjadřuje základní zlobu vrozenou své postavě, druhý je vzorem dobroty a vyváženosti. Příznačné je, že oba muži zahynou...

Charlie Sheen
Strhující kritikou krutosti války líčenou v naturalisticky tvrdých obrazech zabíjení je Stoneův film více než jen pohledem do jedné války. Když vidíte degradaci všech lidských hodnot i lidské osobnosti musíte myslet i na podobné situace v jiných válkách. Film je silnou obžalobou všech, kteří podobné konflikty vyvolávají a ženou do bojů za vlastní cíle nic netušící mladíky, z nichž se stanou buď krvelačné šelmy (viz RAMBO) nebo psychicky poznamenaní lidé, kteří se svých traumat nikdy nezbaví (viz třeba NÁVRAT DOMŮ nebo HOSTÉ).
Foto: csfd.cz, flick.co.nz

******************************************
ČETA (Platoon)
USA 1986, režie Oliver Stone
uvádí ve čtvrtek 23. května Prima Cool od 22,15 hodin

 

 
 
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0579 s