https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rusko-vyplati-greenpeace-odskodne-za-zadrzeni-lodi-v-roce-2013
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rusko vyplatí Greenpeace odškodné za zadržení lodi v roce 2013

20.5.2019 00:09 (ČTK)
Nizozemsko-ruská dohoda by měla ukončit letitý spor, který vyvolalo zadržení lodi Arctic Sunrise v září 2013. / Ilustrační foto
Nizozemsko-ruská dohoda by měla ukončit letitý spor, který vyvolalo zadržení lodi Arctic Sunrise v září 2013. / Ilustrační foto
Zhruba 2,7 milionu eur (70 milionů korun) vyplatí Rusko ekologické organizaci Greenpeace, jejíž loď plující pod nizozemskou vlajkou v roce 2013 zadrželo v Barentsově moři. Na urovnání letitého sporu se dohodli zástupci Nizozemska a Ruska, informovala v pátek organizace Greenpeace. Stálý rozhodčí soud (PCA) v Haagu už v roce 2017 rozhodl, že Moskva musí Nizozemsko za zadržení lodi před ruskou těžební plošinou odškodnit. Rusko ale výrok soudu odmítlo respektovat.
 

Nizozemsko-ruská dohoda by měla ukončit letitý spor, který vyvolalo zadržení lodi Arctic Sunrise v září 2013. Ozbrojené ruské komando tehdy vstoupilo na loď pod nizozemskou vlajkou a zadrželo tři desítky členů posádky. Ruské úřady zásah nařídily kvůli údajně nelegálnímu protestu u ruské ropné plošiny Prirazlomnaja. Loď, která plula pod nizozemskou vlajkou, se ale pohybovala v mezinárodních vodách.

Do Evropy se Arctic Sunrise vrátila v roce 2014. Aktivisty z lodi propustili Rusové již v prosinci 2013 na základě amnestie, kterou ruští poslanci schválili na návrh prezidenta Vladimira Putina. Agentura Reuters upozornila, že Moskva tehdy k propuštění aktivistů přistoupila krátce před začátkem zimních olympijských her v Soči.

Nizozemské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že s Ruskem dosáhlo "plné a konečné dohody", její podrobnosti ale nezveřejnilo.

"Spravedlnosti bylo učiněno zadost, nyní můžeme tuto kapitolu konečně uzavřít," reagovala dnes aktivistka Faiza Oulahsenová, která se v roce 2013 plavila na lodi Arctic Sunrise a v ruském vězení strávila téměř tři měsíce.

Stálý rozhodčí soud (PCA) v Haagu před dvěma lety rozhodl, že Rusko musí vyplatit Nizozemsku odškodné ve výši 5,5 milionu eur (nyní 142 milionů korun). Moskva se ale odmítla rozhodnutím tribunálu řídit.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist