EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Praha chce rekonstruovat chátrající byty. Realitní trh by ale potřeboval větší injekci

 

Zástupci hlavního města Prahy přišli na to, jak co nejrychleji vyřešit nedostatek obecního bydlení. Jako nejjednodušší a nejrychlejší cesta je podle nich rekonstrukce prázdných městských bytů, které jsou však často vybydlené a v naprosto dezolátním stavu. Rekonstrukce tak určitě nebudou levné.

Loading



 


Městské části hlavního města Prahy spravují desítky až stovky obecních bytů. Nemovitosti však zejí prázdnotou a pomalu chátrají.
Podle radního Adama Zábranského, který prozkoumal bytové městské fondy mají pražské městské části dohromady přibližně 23,5 tisíce bytů, z toho je prázdných 1291. „Zajímavé je, že se to číslo koncentruje z velké většiny do pěti městských částí,“ uvedl pro deník E15 Zábranský. Praha by měla dát na opravy holobytů zhruba půl miliardy korun.
Rekonstrukce jsou finančně náročné. Je možné, že na to městské části neměly peníze nebo se jim do toho nechtělo investovat, protože návratnost investice může být několik let,“ dodal Zábranský. Městské části se často věnovaly menším úpravám, které nestály tolik peněz.

Praha potřebuje více bytů

Odhaduje se, že ročně potřebuje Praha zhruba 10 000 nových bytů. Nicméně staví se zhruba polovina potřebného počtu. Rekonstruování prázdných obecních bytů může situaci pomoci, nicméně mnohem větší vliv by mělo jednak výrazné zjednodušení schvalovacího procesu u nových staveb, a především výstavba nájemního bydlení,“ řekl k tématu Jan Zachystal z RE/MAX Alfa, který vidí velký potenciál v pražských brownfieldech.
Samotná rekonstrukce podle Zachystala tak záleží na cenách prací, na cenách pozemků a výstavby, typu výstavby atd. Každopádně je vždy lepší, když se prázdné nemovitosti revitalizují a je z nich ekonomický přínos, než když leží ladem.
Zaměřit se na prázdné byty je určitě dobrá cesta. Pokud jich je přes 1200 volných, pomohlo by to aspoň částečně nahradit nedostatek bytů v Praze. Přístup úředníků je ale opět velmi byrokratický a zdlouhavý. Pokud půjdeme cestou peněz na rekonstrukce pro městské části, které pak následně budou vybírat firmy a byty opravovat, dočkáme se jich v nejlepším případě za dva roky,“ uvedl Daniel Horňák, hypoteční specialista ChytryHonza.cz.
Horňák by spíš uvítal variantu, kdy by se tyto byty nabídly k odkupu ve stávajícím stavu například obálkovou metodou a klienti si je pak opraví sami. Podle něj by pak odpadlo kolečko schvalování, posuzování a byty by mohly být dostupné hned, ne za několik let.
Rekonstrukce bytu není levná záležitost a může se pohybovat mezi 800 tisíci až 1,2 mil. Korun. Podle Ondřeje Mašína z realitní kanceláře Bidli to bude vycházet stále levněji než cílená nová výstavba bytového domu v prolukách či brownfieldech, kde by to navíc znamenalo časovou náročnost z důvodu nutnosti územního rozhodnutí, stavebních povolení atp.

Stát těží z nedostupného bydlení

Stát paradoxně finančně profituje ze situace, kdy ceny přestávají být dostupné pro střední třídu,“ řekl šéf Central Group Dušan Kunovský. Jestliže veřejná správa z prodeje nových bytů získává tak vysoké finanční prostředky, měla by alespoň zajistit to, co je k fungování bytového trhu podstatné.
Zásadně by pomohlo to, kdyby státní úřady a dotčené orgány, které se vyjadřují k projektům v rámci povolovacího procesu, dodržovaly správní lhůty a nezdržovaly výstavbu často jen ze zcela malicherných a formálních důvodů. Nezbytné je odstranit alibismus úředníků a politické tlaky, kterým velmi často podléhají,“ vysvětlil Kunovský.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024

Investice do nájemních rezidenčních projektů zaznamenávají v Česku boom

V roce 2023 se v Česku do komerčních nemovitostí investovalo celkem 1290 milionů eur, investice do nájemního bydlení činily 167 milionů eur, což je třikrát více než v roce předchozím. Vzrostl také podíl tohoto segmentu na celkovém objemu investic do komerčních nemovitostí. Zatímco v minulosti (s výjimkou roku 2020) šlo maximálně o 3,3 %, loni to bylo 13 %.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

19. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *