Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Steam Link konečně dorazil na Apple TV a iOS

19.5.2019, Jáchym Šlik, aktualita
S ročním zpožděním se na Apple TV, iPhony a iPady dostala aplikace Steam Link, která na uvedená zařízení umožňuje streamovat hry z počítače. Společnost Valve tak patrně vyřešila problém s Applem, kvůli které byla aplikace původně odmítnuta.
Po dlouhém čekání se dočkali uživatelé produktů od společnosti Apple, kteří chtějí využívat funkci Steam Link určenou pro streamování her. Tento týden totiž konečně vyšla aplikace Steam Link pro Android TV a mobilní zařízení s iOS, konkrétně iPhony, iPady nebo iPod Touch. Aplikace umožňuje přenášet hry ze služby Steam na obrazovku televizoru, smatphonu či tabletu. Jinak řečeno, díky tomuto nástroji si můžete z Apple TV vytvořit herní konzoli, na které si zahrajete své oblíbené hry. Kromě toho se neobejdete bez dostatečně výkonného počítače, na kterém bude hra spuštěna. To je rozdíl proti některým službám pro streamování her blízké budoucnosti, kde hra běží na vzdáleném hardwaru, takže uživatel vůbec nepotřebuje utrácet za výkonný počítač, ale vystačí si s dostatečně kvalitním internetovým připojením.
 
 
Steam Link vyžaduje spojení přes 5GHz domácí síť Wi-Fi, případně kabel Ethernet. Apple TV musí běžet na operačním systému tvOS 11 nebo vyšším. Neobejdete se ani bez kompatibilního herního ovladače, kterým může být gamepad od Steamu nebo jiný model s certifikací MFI. V případě iOS zatím není dostupná funkce Steam Link Anywhere využívající mobilní připojení, kterou mohou znát uživatelé z Androidu. Služba umožňuje streamovat hry v rozlišení 4K při 60 fps, ale v takovém případě se neobejdete bez propojení zařízení pomocí síťového kabelu. Společnost Valve uvádí, že v kvalitní domácí síti bez problémů funguje přenos ve Full HD při 60 fps.
 
Aplikace Steam Link byla oznámena pro několik nových platforem včetně Apple TV v květnu 2018. Zatímco pro konkurenční Android TV byla aplikace vydána o pár týdnů později, zařízení s logem nakousnutého jablka musela čekat o rok déle. Společnost Valve tvrdila, že Apple její aplikaci nejprve schválil k vydání, ale záhy toto povolení zrušil kvůli údajnému porušení podmínek v App Store. Podle neoficiálních informací, které zveřejnila agentura Reuters, se mělo provinění týkat nákupů uvnitř aplikace. Problém se vývojářům nakonec povedlo napravit, ale trvalo to dlouhých dvanáct měsíců.
 
Steam Link pro tvOS a iOS si můžete zdarma stáhnout z Apple App Store.