Pravdy a mýty o grilování: Co (ne)grilovat a na co pozor? Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

„Potři maso ještě jednou,“ „ukroj to tenčí,“ „přidej uhlí,“ „uhlí nepřidávej, to rozfoukáme“. Co Čech, to expert na grilování. Ne všechno, co se na zahradách dělá, vede k perfektní hostině. Jaké mýty se drží letního grilování jako sýr připálený na mřížku?

Nic na tom není… prostě to dám na gril!

Jak na správné grilování? Nepodcenit to a nemyslet si, že to nějak zvládneme. Pokud už máte pár grilovaček za sebou, tak víte, že na zahradu se hodí grily na dřevěné uhlí, plynové grily, grily kombinované a šéfkuchařem můžete být i u grilu s udírnou. V posledních letech se vůně grilovaných pokrmů často line napříč parky, kde využijete hlavně přenosné grily na dřevěné uhlí. A když počasí venkovním hodům nepřeje, tak ideální variantou je elektrický gril, který stačí zapojit jen do zásuvky.

Grilované maso
Grilované maso

2. Zatopte si

Nejčastější chyba je píchat do masa vidličkou, abychom se přesvědčili, zda je hotové. Tím zbytečně necháváme vytéct šťávu a ve výsledku máme vysušený tvrdý kousek.

Často se opakuje i problém s rychlostí – ta nejvyšší neznamená zrovna výhru. Když vyndáme maso z lednice, měli bychom ho nechat alespoň 20 minut (raději 30) „odpočinout“. Po dokončení tepelné úpravy by opět mělo maso chvilku ležet na talíři nerozkrojené.

Grilování
Grilování

Příslušenství: velká vidlička… nic víc není potřeba

Existuje množství příslušenství pro grily, které pomůže zdokonalit a zjednodušit přípravu masa, zeleniny a všeho ostatního, co se chystáte grilovat. Kleště jsou obvyklé, teploměry postupně objevujeme, ale víte o tom, že existuje nepřeberné množství dalších vychytávek? Patří mezi ně například marinovací injekční jehly, grilovací fény, stojany na žebírka, kameny na pizzu, držáky na ryby, špízy na marshmallow, stojany na kuře, lisy na hamburgery, formy na klobásy. 

Grilování
Grilování

Teplota masa: píchnu do toho a uvidím

Mezi nejčastější chyby při grilování patří i podcenění sledování teploty uvnitř masa. Většinou se řídíme odhadem, nebo dokonce do masa opakovaně bodáme něco ostrého, abychom poznali, zda je vevnitř měkké. To bychom rozhodně dělat neměli!

Nejlépe nám pomůže teploměr na maso, který sleduje potřebné údaje. Platí, že bychom měli uvnitř dosáhnout teploty okolo 71 °C, u drůbeže můžeme klidně ještě o 10 stupňů více. To při klasickém přímém grilování znamená roztopit gril alespoň na 200 °C. Jak rychle potřebné teploty dosáhneme, záleží mimo jiné na tloušťce masa. Podle letité kuchařské poučky by mělo být asi 3 cm vysoké.


 

Grilování
Grilování

Jíme jen to, co ugrilujeme

Znáte ty chvíle, kdy hladová skupinka lidí u stolu hypnotizuje místo přípravy jídla očima a čeká na moment, kdy budou pokrmy hotové? Pak obsah grilu rychle spořádají a situace se opakuje. S dobře připraveným letním posezením takové chvíle minimalizujete. Připravte si místo k sezení. Proti nepříznivému počasí můžete sebe, hosty i jídlo ochránit párty stanem. Praktická a snadno udržovatelná plocha, která navíc může posloužit i jako plocha pracovní, je pivní set. Vybalíte balík vybalte balík 50x220 cm a za necelou minutu máte na zahradě stůl a 2 lavice pro 10 lidí. 

Máte-li gril, na který se vejde 36 steaků najednou, starosti odpadají, ale pokud ne, obohaťte tabuli dalšími potravinami, které se hodí k pokrmům z roštu (a můžete si je klidně dát i samotné). Například bagetou s bylinkovým máslem či zeleninovými saláty. Jestliže máte rádi pečivo křupavé a opékáte si ho, můžete odkrojit kůrku – nedojde ke zkroucení a chléb bude vypadat hezky i na slavnostnější tabuli.

Grilování
Grilování

Na grilování se hodí hlavně maso

Skladba potravy na mnoha grilovačkách není příliš pestrá: steak, krkovice, případně hermelín. Díky velké oblibě hamburgerů nacházíme cestu k mletým masům. Co se týká sýrů, vězte, že neexistuje jen hermelín. Grilovat se dá i balkánský sýr, hodně populární je například tvrdší středomořské halloumi z ovčího mléka.

Grilování zeleniny (například jako zpestření sýrových špízů) je stále populárnější, týká se to především cukety, papriky, cibule. Z hub se na roštech nejvíce objevují klasické žampiony či portobello. Víte ale, že je stále populárnější grilování ovoce? Hodí se například banány, ananas, fíky…skvěle chutná i grilovaná hruška.

Více informací a tipů týkajících se grilů a grilování najdete na: www.hornbach.cz

Zdroj: PR článek společnosti HORNBACH

HORNBACH BAUMARKT CS spol. s r.o. Poslat poptávku