Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro O.I.S.

20.5.2019, Milan Šurkala, recenze
V dnešní recenzi se podíváme na setový objektiv pro nové full frame CSC od Panasonicu, model Lumix S 24-105mm F4 Macro O.I.S. Je optimalizován pro natáčení videa, ale potěší i pro pořizování fotografií?
Společnost Panasonic nedávno představila své první full frame CSC fotoaparáty a spolu s tím se pochopitelně objevily i nové nativní objektivy. V dnešní recenzi se podíváme na jeden z nich, setový Lumix S 24-105mm F4 Macro O.I.S. Ten nabídne 4,4× optický zoom a konstantní světelnost F4 v celém ohniskovém rozsahu. Zároveň disponuje optickou stabilizací obrazu a solidním zvětšením, díky čemuž se do názvu dostalo i slůvko "macro". Nečekejte ale 1× zvětšení, objektiv totiž nabídne maximálně polovinu.
 
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro O.I.S.
 
Na to, že jde o základní objektiv, jde o poměrně velký kousek. Vždyť na délku má téměř 12 cm a váží 680 gramů. Máme tu zoomovací prstenec s nádherně hladkým chodem, který je výborný i pro natáčení videosekvencí. Stinnou stránkou je vyšší hmotnost optické soustavy, takže při snímání směrem dolů má objektiv tendenci se mírně samovolně vysouvat. Není to nějak výrazné, spíše jen cítíte, že by se objektiv chtěl rozjet. Proto je zde i tlačítko Lock pro zamčení objektivu ve 24mm pozici.
 
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro O.I.S.
 
Zaostřovací prstenec jde krásně hladce a manuální zaostřování je s ním bezproblémové. Vazba je svižná a díky zvětšení náhledu se ostří skutečně snadno. Na snímku vidíte i maximální vysunutí objektivu při největším zoomu. Pokud jde o filtry, tak jsou podporovány ty se 77mm průměrem. Na objektivu si můžete všimnout ještě přepínače optické stabilizace a manuálního ostření.
 
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro O.I.S.
 
Zajímavostí je fakt, že červená značka signalizující místo připojení k fotoaparátu je ve spodní části, takže na ni při montáži nevidíte. Bajonet je kovový, což v této třídě rozhodně nepřekvapí.
 
Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro O.I.S.
 
Objektiv jsme otestovali na fotoaparátu Panasonic Lumix S1R. Ten je vybaven 47,3MPx full frame snímačem, takže krásně ukáže, čeho všeho je vlastně objektiv schopen.
 
Technické specifikace objektivu
Název objektivu Panasonic Lumix S 24-105mm F4 Macro O.I.S. (S-R24105)
Optický zoom 4,4×
Rozsah ohnisek (reálný) 24 - 105 mm
Rozsah ohnisek (přepočet na 35mm) 24 - 105 mm
Obrazový úhel (horizontální / vertikální / diagonální) -/ - / 84° - 23°
 na APS-C)Světelnost objektivu F4,0
Rozsah clony F4,0 - 22
Konstrukce 16 optických členů ve 13 skupinách (2 asférické ED, 2 asférické, 1 UED, 2 ED členy)
Nejkratší ostřící vzdálenost 30 cm
Maximální zvětšení 0,5×
Počet lamel clony 9
Optická stabilizace ano
Rozměry 84×118 mm
Hmotnost 680 gramů
Závit pro filtry 77 mm
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.