Stracheho rakouský velkoskandál a Česko


Asi vám neuniklo ,  že v  Rakousko se právě  vypořádává s  megaskandálem. Dosavadní vicekancléř  a šéf  strany  Svobodných – Strache  bleskově  rezignoval na  své  funkce  a stáhl se  z politiky. Stal se z  něho  mrtvý muž, respektive  nahý  mrtvý muž, jehož  jediným oděvem je  kabát. Kabát  z  ostudy. Takže  žádný  trochu psí cti  dbalý  prašivý rakouský  čoklík od něj kůrku chleba nevezme, bez ohledu na to,jak moc  mu  momentálně  kručí v  břiše.

Pro jistotu uvedu  základní detaily,abyste  byli v obraze, pokud  by  vás  bližší informace o podstatě skandálu byly nějak nepochopitelně   minuly.

Spiegel  a Süddeutsche Zeitung, o jejichž serioznosti  nemůže  být pochyb, uveřejnily  v závěru minulého týdne  dva  roky staré  video, na  kterém je  na Ibize  zachycen tehdejší lídr strany  Svobodných  Strache/ za přítomnosti  tlumočníka, dalšího člena  partajního  vedení Gudenuse a  jeho manželky  Tanji/ na  dlouhém jednání s mladou ženou  která tvrdí, že je neteří ruského oligarchy, jenž chce v Rakousku významně investovat.

Mimo jiné tak, že by  zakoupil významný  podíl v nejčtenějších  rakouských novinách Kronen Zeitung /rakouský Blesk/ a  ihned po uskutečnění koupě by  noviny  začaly  Svobodné a  Stracheho silně  propagovat  a  forsírovat  v předvolební  kampani, především v její horké  fázi. Strache je nadšen mluví o tom, že media  je potřeba  usměrnit  a že  novináři  jsou pro něj stejně  jen „sowieso die größten Huren auf dem Planeten“  -největší kurvy  na planetě….

Ale  to není všechno. Vedle  toho popisuje  techniku, jak  oligarchické  prachy  legalizovat, aby  to nevzbudilo podezření  a byla  znemožněna jakákoli  státní kontrola- FPÖ prý pro tyto případy má  vybudovanou speciální konstrukci – jakýsi spolek, kam přispívají velcí  donátoři strany  /0,5 až 1 mio Euro nebo více/,který s  partají nemá  de jure  nic  společného a nepodléhá tak  kontrolnímu dohledu Státního účetního dvora  /rakouský Nejvyšší kontrolní úřad  plus  finanční správa  dohromady/, ovšem umí  finančně krýt stranické potřeby

Co za  to?  Inu státní  zakázky, zejména  v oblasti  infrastrukturních  investic a  to na úkor  rakouských  firem typu  Strabag.

Skandál jako Brno.  Strache  vzdoroval jen  chvilinku. Prohlásil, že  jde  o komplot zahraničních tajných služeb, následně  na sobotní tiskové konferenci omlouval své chování a promluvy tím, že byl opilý a že se snažil dělat dojem na atraktivní hostitelku. Nicméně  v řádu  hodin hodil ručník do ringu a  rezignoval.  Byl prostě  neudržitelný.

Připomenu,  že  šlo o  čistou, předem připravenou cílenou  provokaci se  záměrem  Stracheho chytit  se  staženými  kalhotami  a  opravdu  zorganizovanou nejspíš  v  cizině.  Také  to, že  zveřejnění právě  nyní  rozhodně nebylo náhodné – máme týden  do eurovoleb a situace  si stojí tak,  že strany  nacionální rétoriky nejen  že  budou v novém europarlamentu zastoupeny ve většině národních kontingentů, ale nejspíš  vytvoří i relativně nebo možná absolutně  velkou parlamentní frakci. Jejímiž  hlavními členy bude italská Salviniho liga,  poslanci Marine Le Pen z Francie,  Wildersovi  holandští  nacionalisté, německá AfD a  pátým velkým hráčem v tomto klubu měl být  právě  Strache, resp. jeho europoslanci. A  to nemluvím o tom, že  neplánovaně  se  vrátí do europarlamentu Farage s kohortou  britských  brexitářů,  která   bude  větší, než  součet  mandátů všech britských europoslanců z  ostatních britských  stran!

Skandál se tedy ideálně  hodí.Protože  Svobodní  utrpí  naprosto fatální ztráty. Nejen v  eurovolbách, ale  i v mimořádných parlamentních,na  kterých se už  dohodl premier Kurz s prezidentem Van der Bellenem. Nejen oni  dva, ale  vlastně  celá  rakouská politická elita, za  absolutní podpory  medií i naprosté většiny  obyvatelstva  zastávají  mínění,  že  nové  volby  jsou prostě  nezbytné a je potřeba  znovu sestavit politickou mapu  Rakouska, že  dva  roky staré  volební výsledky,  kdy  Svobodní získali  26%  hlasů a  stali se členy  vládní koalice, za  podmínek, zachycených a zdokumentovaných  v  inkriminovaném rozhovoru  je prostě  diskvalifikují  ohledně  výkonu  jakékoli státní moci. Logický, pochopitelný a především správný  závěr!

A  tím se  dostáváme  k jádru mého dnešního  článku. To bych klidně  mohl popsat jako  – závidím Rakušanům!!! Závidím jim tak, až  to bolí.  Protože  jejich  řešení  ukazuje  rozdíl mezi jejich politickou kulturou a  tou naší!  Až nesnesitelně  drasticky! A  až  zase  uslyšíte nějakého toho českého potentáta  žvanit  o  tom, že  pro staré  členské země  jsme páriové a  Evropané  druhé  kategorie,  tak  si vzpomeňte  na to, jak řešíme  skandály  politiků v  České republice a  jak je  řeší právě  třeba  Rakušané. Jak  jejich přešlapy  vnímá  většinový  český  volič a  jak rakouský!

Není potřeba  mít  velkou  fantazii, aby si člověk vyfabuloval, jakou  odezvu by  asi vyvolalo  stejné video,kde by  byl zachycen  Babiš  nebo Zeman v  identické  situaci!  Video dva roky staré, natočené v cizině! Jak by  ti dva  argumentovali!  Že  jde o provokaci, o montáž o účelové sestříhání,  že  to je  osobní  mafiánská  konspirace,atd. atd. Jejich příznivci by nepochybně  rajtovali  na  tom, že  to ten, kdo to připravil natočil, dva  roky  čekal a proč  to nepustil dříve, a že  je  to akce Merkelové a  EU, protože..a protože…  a  že  to ukazuje, jak Němci řídí celou  Evropu, atd. atd.

Napsal jsem, že  není  potřeba  mít  velkou fantazii?  Zmýlil jsem se  – fantasii můžeme  klidně  nechat stranou. My  totiž  máme  své  zkušenosti. Reálné.  Jak s  babišem, tak s e Zemanem!

Co že  to chtěl  Strache?

-ovládnout  media?

-naplnit  stranickou pokladnu?

-obejít  zákon pro financování  politických stran a  kontrolu jejich  hospodaření?

Žabař!  Či abych  byl aktuální -čučkař! Ubohý  čučkař!  Ovládnout  media?  No tak  ty  si Babiš  rovnou  nakoupil! Na něco takového by  exšéf  Svobodných nemohl  ani pomyslet! A u Zemana  by  si  o servilní  televizi a nějakém rakouském Soukupovi  mohl jen nechat, v nějakém  tom deliritickém rauši ,nechat jen  zdát!

Chtěl naplnit  stranickou pokladnu? No Babiš  ten  naplnil , při korunových dluhopisech a  Čapím hnízdu a  eurodotacích tu svou!  Ne  stranickou -SVOU.  V  řádu miliard/myšleny  dotace  všeho druhu/.

A  Zeman?  Říká  vám pořád  ještě  něco slovní  spojení  Zeman a  Bamberg? Právě  vzpomínka  na  tohle mne  přivedla k napsání  tohoto článku!!!Je  to záležitost  stará  dvacet let. Wikipedia  ve stručném textu  píše  toto:

Takzvaná bamberská aféra nebo aféra Bamberg je politický skandál, který začal v březnu 1998. Česká televize informovala o tom, že v roce 1995 vyrazil předseda ČSSD Miloš Zeman se stranickým kolegou Karlem Machovcem do německého města Bamberg na jednání s čechošvýcarským podnikatelem Janem Vízkem. Na schůzce Vízek podle tvrzení novinářů nabídl, že dá sociální demokracii několik set milionů darem a také kompromitující materiály na představitele ODS a ODA. Na oplátku Vízek požadoval ministerská křesla ve vládě pro své lidi a další funkce.

Zeman novinářům řekl, že si na nějaké setkání pamatuje, ale že s „psychopatem“ Vízkem „po pěti minutách vyrazil dveře“. ČT však později zjistila, že schůzek bylo dohromady pět. Zlom nastal v roce 2001, kdy deníku MF DNES poskytl rozhovor další účastník bamberských schůzek, Jaroslav Vlček. V něm řekl, že se na schůzkách skutečně jednalo o dosazení Vízkových lidí do ČSSD. Zároveň uvedl, že jim Vízek už tehdy řekl o černém kontu ODS, které na podzim 1997 vyústilo v pád vlády. Sociální demokraté pravdivost Vlčkových slov popřeli.

Kdo má  zájem o více informací  a  speciálně o roli policie a vyšetřovatele  Hádka /skutečně bizarní  historka!!!/ udělá dobře  když  zkusí  tohle.

Policie /Hádek/ pod  vedením a dozorováním státního zastupitelství  nešetřil protiprávní jednání  Zemana a  Machovce, ale  soustředil se jen  na  vyšetřování protistrany  – tedy  pánů Vízka  a Vlčka! Vše tehdy už pod  přímým dohledem „protikorupční  Mařenky“ – tedy dnešní ministryně  spravedlnosti  Benešové!!!

Může  mi někdo  soudný  vysvětlit jaký  je rozdíl mezi tím, co sliboval za peníze   protistraně  Strache a  co Zeman? A  co protistrana  nabízela  jednomu  i druhému?  Já  žádný  nevidím.

Až na  to, že  Strache  musí z politiky, Svobodní to nyní,  ve dvojích volbách těsně za  sebou, těžce odskáčí, zatímco  český  volič  z Babiše udělá premiera a ze Zemana opakovaně prezidenta!

A to pokoutní financování mimo státní  dozor?  Stačí si vzpomenout  na poslední  Zemanovu prezidentskou  kampaň! Na  podivné  čachry kolem seznamu  sponzorů a nechť jej zveřejnit, na  jména na něm uvedená, spojená  s  podivnými zakázkami z Lán nebo vykazující velkou účetní ztrátu, takže  by na  to donátoři vůbec neměli mít nebo na  to, jak republika  byla náhle, před prezidentskými volbami oblepena  velkoformátovými  bilboardy propagující jakousi Zemanovu  grafomanskou slátaninu. Které ovšem a zaručeně, neměly s  jeho volební kampaní co do činění…. Ten Strache je  fakt  packal!  V každém ohledu!

Závidím Rakušanům  a mám co!   Mladého dynamického premiera,  který jedná.  Ale především   vyznává  nějaké zásadní  a základní  atributy  demokracie. U nás  by se  slovíčkařilo, žvanilo, okecávalo, vymlouvalo, zpochybňovalo, samozvaní  právě  sebejmenovaní  kovaní  znalci zákonů a ústavy  by předkládali  naprosto absurdní interpretace práva, ehm  novináři  placení  oligarchou, či spíše oligarchy, by  v dojemné jednotě  vyráběli  dojáky, jak  ta  Merkelová a  cizí  mafiálni  bourají naše  demokratické pořádky a veřejnost, alespoň  ta  obvyklá větší polovina  by  to  baštila  jak manu nebeskou! Tak jako to zatím udělala při všech Babišových nebo Zemanových skandálech!

Závidím  Rakušanům také jejich prezidenta!  Normálně je neviditelný. Nemá zapotřebí se producírovat  v televizi a mediích  vůbec. Je  to moudrý muž, který má za  sebou poctivou a  slušnou  životní  dráhu seriozního vědce. A především  – netrpí  do  oblak zduřelým egem,nemá potřebu denně  dokumentovat veřejně  svůj  narcisismus a  dokazovat, že  je nejchytřejší v  celém vesmíru. Ovšem zakročí  tehdy, když  to Rakousko, jeho občané a  demokracie  potřebují. Pak je  vidět a  slyšet. Správně  slyšet!

Závidím ovšem Rakousku i jeho občany  a voliče!  Protože  se umí za svou věc  vzít.A  nedají si nic  lacině  nakecat od  sebevětšího a  sebezdatnějšího žvanila! V Rakousku  totiž  nevzali volbu prezidenta  jako  bavičskou  soutěž  o největšího bonmotistu a  tlachala. Na rozdíl od  nás  šli k  volbám  s  tím, že  si prostě  zvolí prezidenta!  Pro  těžké chvíle  státu. Až  nastanou. Jako třeba  v konci minulého týdne.

Oni mají, co  chtěli,  my  také.  Proto oni  skandál na  Ibize  řeší jak řeší a  my  jsme  Bamberg a  Čapí  hnízdo pojali také po  svém. Proto to u nás  vypadá jak vypadá a  spořádané a  čisté  Rakousko  je pro nás  nedostižným vzorem. Tam, kde se těm svým trpí  zlodějny a  překračování  zákonů nemůže  být  pořádek nikde a v ničem.

Pokud  je  někdo snad  názoru,  že  mám příliš  pochopení  pro Rakousko a Rakušany, sděluji, že  nemám. Dvacet let  osobních  a velmi těsných denních zkušeností  s nimi mne  už  dávno vyléčilo z  jakéhokoli  přehnaného respektu, či dokonce respektu  vůbec! Vím o nich  své a  to dostatečně. Mám li  si vybrat mezi Němcem a Rakušanem, volím  Němce. Z dostatku  zkušenosti i  dobrých  důvodů.  Ale  přál bych si,  aby  jejich politická  kultura a  respekt  k zákonům a demokratickým zásadám, co mají oni,  zdomácněly  bleskově  i  u  nás a  staly  se zde standardem.Nejlépe  ještě dneska odpoledne. Přál bych to  i vám.

Jenže  už   brzy  se zase přesvědčíme, že  jde  o přání  marné. Staňkovu  rezignaci Zeman  odmítne  přijmout.Protože  on přece může  všechno! On  ví  všechno nejlíp.  A  Staněk odstřelil jeho osobního nepřítele  Faita. Je  to jako v Bambergu  – něco za něco, neodvolatelný ministr. Ostatně, psal jsem to  řádově  před  třemi týdny. A  už  teď mu jeho klaka  za  to tleská!

 

 

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Hodina vlka se štítky , , , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.