Adam Procházka
20. května 2019 • 04:30

Ticho, dým i rána, co rvala sedačky. Kotel Sparty si vysloužil i pískot

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další sezona bez trofeje. V lize až třetí místo za hlavními konkurenty Slavií a Plzní. V MOL Cupu konec v semifinále se Slavií a o tažení Evropou snad lepší nemluvit – se Suboticí skončilo vlastně dřív, než začalo. Spartě se v ročníku 2018/2019 nevedlo dle plánů. A už vůbec ne podle představ fanoušků, hlavně těch z kotle. Ti to dali Letenským v posledním domácím zápase sezony proti Jablonci (2:0) pocítit. První půle se odehrála bez tradičních chorálů v tichosti, ve druhé pak došlo na pokřik proti vedení a pyrotechniku.



Rozlučku s domácím stadionem si fotbalisté Sparty představovali zřejmě jinak. Ačkoliv v duelu s Jabloncem zvítězili, bouřlivého potlesku se jim nedostalo. „15 let s Křetínským = 15 minut tichého fandění,“ stálo na vyvěšeném transparentu pod sparťanským kotlem. Oněch avizovaných 15 minut ticha se ale protáhlo. Do 60. minuty se neozvalo z kotle ani slůvko. K vidění byl pouze další transparent namířený proti nejvyššímu vedení klubu. „Ničíte tradici, žádáme demisi,“ stálo na něm.

Tichem nespokojenost vyjadřující kotel nerozproudila ani vedoucí branka Lukáše Štetiny z 12. minuty utkání, a tak se „nejbouřlivějším“ momentem první půle stala 32. minuta, kdy se ze zbývajících tribun párkrát ozvalo tradiční: „Sparta, Sparta.“

Emotivnější reakce sparťanských příznivců z okolních tribun přišla také ve chvíli, kdy jablonecký David Hovorka rozhodil unikajícího Benjamina Tetteha, který by postupoval sám na branku, a hostující obránce byl potrestán červenou kartou. Mírný potlesk, zahučení, ale dál už nic.

Začátek druhého poločasu se nesl v podobném tichu. Až v 57. minutě Letná povstala, tedy kromě kotle, když Adam Hložek vybídl ke skórování Ondřeje Zahustela – 2:0. Sparťanští příznivci na protilehlé tribuně pak začali skandovat střelcovo jméno.

Krátce na to se poprvé v zápase výrazně projevilo jádro z kotle, když několika dýmovnicemi zahalilo svůj sektor a okolí branky, kterou v daný moment strážil domácí gólman Milan Heča, do dýmu. Rozhodčí Jiří Houdek byl dokonce nucen po hodině hry utkání na několik sekund přerušit, na což kotel reagoval pokřikem: „Co je, co je.“ Zbytku stadionu se počínání ultras nelíbilo a počastoval je několika nadávkami.

Po další vhozené dýmovnici „kotelníci“ vyvolávali pokřik proti vedení Sparty a následně nechvalně proslulé J**e Slavie, za což je zbytek Generali Areny vypískal. Po skandování "Kde máme titul?" pak v 67. minutě vylétl z kotle dělobuch, po jehož výbuchu se rozletěly dvě sedačky v sektoru pod ním. Následně začali někteří fanoušci sedící v blízkosti kotle vyklízet svá místa. Navíc se z okolních sektorů ozvalo sborové skandování: „Ho***a, ho***a!“

„Protest je jejich volba. Víme, v jaké jsme situaci. Respektujeme, jak se rozhodli. Jen ta pyrotechnika mi nedává smysl. Je to takové, že i dospělý se lekne, nevím pak co na to děti. To na stadion nepatří,“ reagoval na výbuch dělobuchu autor první branky Letenských Lukáš Štetina.

Protesty sparťanských ultras budou pokračovat i v posledním kole, kdy se rozhodli bojkotovat tradiční derby se Slavií v Edenu.

Dělobuch, který vylétl ze sparťanského kotle, doslova otřásl Letnou
Video se připravuje ...

Sparta - Jablonec: Zápas je přerušen kvůli dýmovnicím ze sparťanského kotle
Video se připravuje ...

Sparta - Jablonec: Zahustel se vykoupil a z dorážky zvyšuje na 2:0!
Video se připravuje ...

SESTŘIH: Sparta - Jablonec 2:0. Trefil se i Zahustel, hosté hráli přes poločas v deseti
Video se připravuje ...

Z V R P Skóre B
1. Slavia 35 26 5 4 79:26 83
2. Plzeň 35 24 6 5 57:32 78
3. Sparta 35 20 6 9 59:33 66
4. Jablonec 35 17 6 12 58:32 57
5. Ostrava 35 13 8 14 39:43 47
6. Liberec 35 12 10 13 34:32 46

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud