Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Verdikt k OKD líčí osudovou chybu, policie nestihla vyslechnout klíčového svědka

Česko

  5:00
PRAHA - Nedotažený výslech na samotném startu vyšetřování privatizace černouhelné těžební společnosti OKD, při níž měl stát přijít o 5,7 miliardy korun, přispěl k nedávnému pádu obžaloby v proslulé kauze. Detektivové totiž řádně nevyslechli klíčového svědka Zdeňka Hrubého, někdejšího náměstka ministra financí, jenž měl převod státních akcií do soukromých rukou v roce 2004 na starosti.

Klíčový svědek v kauze OKD Zdeněk Hrubý. foto: František VlčekMAFRA

Detektivové ani soudci, kteří případ rozplétali, neměli příležitost Hrubého vyslechnout, neboť tragicky zahynul. V písemném odůvodnění na to poukazuje Městský soud v Praze, který v dubnu pravomocně zprostil obžaloby soudního znalce Rudolfa Douchu a také dva exmanažery Fondu národního majetku (FNM) Pavla Kutu a Jana Škurka. Kopii verdiktu nyní LN získaly.

Krúpova bývalá firma prohrála spor v kauze prodeje bytů OKD. Soud zamítl žalobu

„Odvolací soud se zcela ztotožnil se závěrem nalézacího soudu, že neměl možnost provést důležitý důkaz, a to výslech svědka Hrubého z důvodu jeho úmrtí. Postavení tohoto svědka v projednávané věci bylo důležité, neboť měl na starost a spolupracoval jako náměstek ministra financí s­ Fondem národního majetku ČR při přípravě podkladů pro privatizaci podílu akcií v OKD,“ uvedla v rozhodnutí Věra Trojanová, předsedkyně senátu Městského soudu v Praze. 

Tragický pád

Zdeněk Hrubý, nadšený horolezec a předseda Českého horolezeckého svazu, se v roce 2013 vydal na expedici do pohoří Himálaj. Při pokusu o výstup na Gašerbrum I, jedenáctou nejvyšší horu světa, však došlo k tragédii. „Za vše může chvilková nepozornost. Zdeněk nejspíš uklouzl a zřítil se tisíc metrů dolů,“ popsal události LN známý český horolezec Marek Holeček, který byl s Hrubým na výstupu.

Zdeněk Hrubý.

Právě Hrubý při privatizaci OKD kontroloval práci FNM z pozice klíčového náměstka tehdejšího ministra financí Bohuslava Sobotky (ČSSD). Vláda v inkriminované době exkluzivně vyjednávala se společností Karbon Invest o prodeji balíku 46 procent akcií státu v­ OKD. Pod Hrubého spadal privatizační odbor ministerstva financí. Každý týden se účastnil porad s vedením FNM.

Hrubého sice detektivové stihli vyslechnout formou podání vysvětlení ještě předtím, než byla trojice mužů v případu údajně nevýhodné privatizace OKD obviněna. To však má jeden podstatný háček: ze zákona nelze tento materiál použít u soudu, pokud s tím advokáti obžalovaných nesouhlasí.

Právě na čtení Hrubého výpovědi z přípravného řízení trval u prvoinstančního soudu Tomáš Černý, dozorový žalobce z Vrchního státního zastupitelství v Praze. To však předsedkyně senátu Obvodního soudu pro Prahu 2 nepovolila, protože s tím protistrana nesouhlasila.

Autor: