Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rakovina ničí Čechy víc než před lety: Lékařka zmínila „smrtící“ neřesti i pokrok léčby

Autor: David Budai - 
20. května 2019
05:02

Rakovinou onemocní dvakrát více Čechů než před 25 lety. Možnosti léčby se ovšem zlepšují a v přepočtu na všechny obyvatele počet úmrtí v posledních letech mírně klesá. Ukazují to dlouhodobé zdravotnické statistiky. Podle lékařů i evropského srovnání si ale bohužel nemilou zprávu o rakovině stále vyslechne zbytečně mnoho lidí. Důvodem je špatná životospráva, zejména alkohol a přejídání.

Každý rok v Česku onemocní rakovinou 9 lidí z 1000, což je přesně dvakrát více než na začátku 90. let. Ukazují to dlouhodobá čísla Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS), podle nich rakovinou každý rok onemocní více mužů i žen. V roce 2013 počet nových případů rakoviny překročil hranici 90 tisíc a každý rok se více blíží 100 tisícům.

Do určité míry je to díky lepšímu odhalování nemoci. „Díky dobré diagnostice a včasnému záchytu dokážeme identifikovat onemocnění více a dneska je i identifikuje také dříve,“ říká Jana Prausová, přednostka onkologické kliniky 2. LF UK a nemocnice Motol.

Lepší a dřívější záchyt nádorů 

Podle ní pomáhá hlavně preventivní screening. „To se týká hlavně karcinomu tlustého střeva, děložního čípku a prsu. To se daří odhalovat lépe než doposud a určitě se zlepšily výsledky léčby i záchyt onemocnění,“ uvedla v rozhovoru pro Blesk Zprávy s tím, že oproti dřívější době se zlepšuje i samotná léčba. „Výsledky léčby jsou dnes velmi dobré a v evropském měřítku jsme srovnatelní,“ dodává s tím, že platí pro všechny typy rakoviny.

Situace je lepší i u léčby rakoviny tlustého střeva a konečníku. Přesto právě na tuto rakovinu je Česko doslova „expertem“ – v počtu výskytu tohoto onemocnění je dokonce šesté na světě. Například v roce 2016 takto onemocnělo přes 7600 Čechů a v předchozích letech to bylo ještě více. Přes 40 procent pacientů s touto rakovinou zemřelo do pěti let.

Zrádné přejídání i málo odpočinku

Češi sice myslí na své zdraví více než dříve, ale lékařka Prausová je přesvědčena, že situace se lepší jen velmi pomalu. „Dojíždějí“ tak hlavně na své zlozvyky a přejídání. „Češi konzumují velké množství jídla a často ne moc zdravé potraviny. Velmi mnoho lidi kouří. Pak je to alkohol a hlavně u mladších ročníků hrají roli také drogy, například kouření marihuany. Pokud má někdo pocit, že kouření marihuany místo alkoholu je taková veselá záležitost, tak to mívá velmi smutné konce, pokud jde o zdraví,“ říká rázně Prausová.

Video  Nová léčebná látka má v boji proti rakovině velké šance, míní český expert  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Rezervy mají lidé při odpočinku, který často podceňují. „Musí se naučit odpočívat. Dovolená a volné víkendy nejsou neslušné slovo, lidé by si měli kompenzovat námahu a vyloučit stres a nadměrné zátěže,“ dodává lékařka.

Rakovina na vzestupu

V evropském statistickém srovnání výskytu rakoviny podle poslední ročenky ÚZIS Češi výrazně zaostávají, při přepočtu na obyvatelstvo si slova „máte rakovinu“ vyslechne o třetinu více lidí než jinde v Evropě . A zatímco za posledních 20 let se počet onemocnění v Evropě průměrně narostl o 25 %, v Česku to bylo 64 %.

Přestože tedy počet úmrtí na rakovinu v Evropě obecně znatelně klesá, v případě Česka je tento pokles výrazně pomalejší. Proto i počet úmrtí na rakovinu v posledním čtvrtstoletí zůstává víceméně konstantní – každý rok umře přibližně 27 tisíc Čechů. Jinými slovy, pokud by se o sebe Češi lépe „starali“, pravděpodobně by bylo rakoviny méně a mohl by se snížit i počet úmrtí.

Kolik Čechů onemocnělo rakovinou:

  • 2016: 96 500 lidí
  • 2011: 84 650 lidí
  • 2006: 72 945 lidí
  • 2001: 62 535 lidí
  • 1996: 57 164 lidí
  • 1991: 47 305 lidí 

Blesk Ordinace pomáhá

Navštivte už dnes svého praktického lékaře! Neopomíjejte vyšetření, která vám mohou zachránit život. Nebo využijte další Blesk Ordinaci. Unikátní projekt, kde přímo na náměstích velkých měst můžete potkat špičkové lékaře, kteří vás vyšetří.

Kam příště?

22. 5. Hradec Králové (Masarykovo náměstí)

28. 5. Olomouc (Horní náměstí)

5. 6. Opava (Horní náměstí)

12. 6. Praha (Karlovo náměstí) 

Video  Rakovina prsu zasáhla rodinu: Postihla Janu (47) a vzápětí její dceru  - David Budai, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

O rakovině jícnu čtěte ZDE

Chloritan ( 14. srpna 2019 12:38 )

Celkově, já jak ty lidi vidím jenom tak kolem nich chodím po špičkách potichu a obloukem, jelikož projdu rychle průvan vytvořim tu chodící popelnici plnou za celý život natlačeného smetí fuj naprosto odporného, toxinů jedů, nánosy které bych špachtlí měl problém dostat ven.. Tlak někde v nebi vysoko, chrle to, ráno to se člověk musí dívat do nebe aby se nezgrcal z toho chodníku a stejně to nepomůže protože to chrchlani jde slyšet ze všech stran.. A táhnou si to městem duchem nepřítomni v napětí, leje z nich, no a to stačí kolem rychle projít to zvrávorá sekne sebou zláme si to krčky v lepším případě no pro vás horším jelikož i policajti říkají že někdy to pachatele vyjde lépe svou oběť zabít, než zmrzačit a platit neskutečné peníze.. no ale vy musíte ven vylézt, jdete na pracák, a riskujete kriminál.. a když už se vám povede prokličkovat mezi těmi chodícími mrtvolami bez toho aniž by jste měl na krku vraždu.. tak neuniknete oku o pár let staršího blbečka v uniformě který svým hrdinským činnem zachraňuje svět tím že mě buzeruje za to že běžím na červenou, a kdybych se tomu hňupovi nezastavil, tak mě někde u pracáku doběhne srazí k zemi a jak už mi bylo jedním řečeno, stává se to a že při tom taky praskaj často kosti žebra ruce.. od té doby nosím v kapse slzák proti nebezpečným policajtům kteří by mě chtěli zase ohrožovat na životě svou bezmeznou stupiditou.. uf pěkně jste mě inspiroval

Chloritan ( 14. srpna 2019 12:29 )

Většina těchto novinářských známých, "odborníků" všeho druhu stačí se člověka zeptat na něco citlivého.. Konfrontovat ho s fakty, proklepnout si ho a zjistit jak reaguje, jak se chová, jak manipuluje atd.. pak až se rozhoduji jestli má smysl tady u něj ztrácet čas nebo ne.. U mě existuje pramála skutečných lékařů v celé ČR. Pan mudr. Hnízdil, Lebenhart, a paní Mudr. Eleková, určitě jich je více, jen se o nich neví. Každopádně zbytek je vyhořelý neschopný plebs kterému je shnilo táhnout za hranice pro xx krát větší prachy a lepší práci.. popř. obětavci, kteří to dělají ze své vůle.. Tedy i u nás se najde hrstka těch kvalitních slušných mezi tím většinovým arogantním přestudovaným odpadem. Tuhle babu ale znám, tu mám v hlavě zafixovanou jako pěkně prodejnou svi*i no ono co taky jiného čekat u Blesku. To je u mě to nejubožejší médium, naprosté dno a tento názor mám už od raného dětství, kdy se proslýchaly kultovní zprávy z blesku. Ve francii v metru běhají dvoumetrové krysy, chlap žil celý život se sekerou v hlavě pak mu ji vytáhli a on zemřel tím se proslavili. Lezu sem spíše občas vono i tady se jim občas omylem povede pustit něco zajímavého. Každopádně jednou jsem tady zažil velice podivnou věc.. Určitě znáte z TV toho mluvčího těch našich policejních psů, ten hulan nebo jak se jmenuje, tak jednou tady zavěsili jeho nějaký komentář k události.. jen teda se spletli a pustili sem nevystříhanou verzi, a pokud neměl tehdá přes tři promile, tak nevím co mu bylo, ale na několikrát nebyl schopen přečíst krátkou větu a ještě u toho nadával, podle mě je to alkoholik a snaží se to zkrýt.. Sotva jsem se snažil to nahrát, hned to opravili a nestihl jsem to, každopádně já mám moc dobrého pamatováka na tyto věci a jelikož to je pravda, tak tomu lidi věří.

prycsnima ( 20. května 2019 22:46 )

Když se podívám lidem do nákupního vozíku, Tak se divím že ještě nechcípli.

hanka666 ( 20. května 2019 21:26 )

Jdi už konečně do h a j z lu kzpetrr

bonbonka ( 20. května 2019 15:46 )

Zmanipulovaný článek s polopravdami. Tak si mocní na pár generací vyzkoušeli, co dělají chemikálie v jídle. Ok. Našli léky,které jsou dostupné aktuálně jen pro bohaté ( ne, nedozvíš se nic,fakt nic nevíš bez peněz a nikdo ti to neřekne, ne , v té společnosti se fakt nepohybuješ,máš prostě smůlu,chápeš ? Ne ? Tak začni! )Vy.er se na koblihy, oligarchistickou výrobu sr.aček , trochu se hýbej, omez kouření, alkohol.. ehm.. marihuanu ? Ok. Takže tvrdý můžeš a neřeš to. Čus bambus lidi

Zobrazit celou diskusi