Hlavní obsah

Každý šestý senior neplánuje výdaje a neřeší, zda vystačí s penzí

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina českých penzistů starších 65 let se snaží se svými financemi, většinou už jen důchodem, nakládat zodpovědně. Na druhou stranu ale šestina seniorů nijak zvlášť neplánuje, zda se svým měsíčním příjmem vůbec vyjde. Spoří jen minimum starších lidí, půjčku mají dva z pěti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„K hospodaření s financemi přistupuje zodpovědně 73 procent penzistů, kteří ze svého důchodu nejprve odloží peníze na pravidelné platby či poplatky a pak se zbytkem volně nakládají,“ uvedla Jana Žaludová ze společnosti KRUK.

V exekuci 90 tisíc důchodců

Z průzkumu ale zároveň vyplynulo, že 16 procent lidí starších 65 let své výdaje nijak neplánuje, neřeší, jak se starobní penzí vyjdou. Nezodpovědný přístup k hospodaření s penězi tak mnohdy vede k tomu, že se díra v rozpočtu řeší půjčkou. A pokud pak senior nemá přehled o svých financích, k exekuci je už jen krůček.

V současné době z bezmála 2,5 milionu českých penzistů jich je v exekuci téměř 90 tisíc. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) provádí exekuční srážky ze všech druhů důchodů, tedy ze starobních, invalidních i pozůstalostních.

Počet důchodců s exekuční srážkou z penze do roku 2017 nepřetržitě rostl, v loňském roce se pak nepatrně snížil o necelých 400 penzistů. Celkem ČSSZ vyplácí věřitelům dlužníků z vyměřených důchodů více než miliardu korun ročně.

Senioři se zadluží i kvůli dětem či vnoučatům

Téměř dvě pětiny lidí v seniorském věku splácí nějaký úvěr či půjčku, někteří si své dluhy s sebou nesou ještě z produktivního věku.

Jak Žaludová upozornila, výjimkou nejsou případy, kdy senioři dluží za své děti či vnoučata. Buď si pro ně přímo půjčí peníze, nebo ručí za jejich vlastní nesplacené dluhy.

Spoléhají na dohodu s dětmi, že budou pravidelně splácet své závazky, ovšem velmi často je pak realita odlišná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám