Budou telefony Huawei odříznuté od YouTube? Google chce čínské značce omezit přístup k aktualizacím

Americká společnost Google se chystá omezit čínské firmě Huawei používání svého operačního systému Android, uvedla to v noci na pondělí agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj. O tom, jakých služeb by se to mělo týkat, se ve firmě Google podle Reuters stále diskutuje.

Aktualizováno Washington (Aktualizováno: 11:22 20. 5. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo Huawei (ilustrační foto)

Nové smartphony Huawei by mohly ztratit přístup k řadě služeb Googlu, jako jsou například aplikace Play Store, Gmail a YouTube. (ilustrační foto) | Foto: Aly Song | Zdroj: Reuters

Opatření souvisí s krokem amerického ministerstva obchodu, které minulý týden zařadilo Huawei na černou listinu.

Spojené státy chtějí dočasně uvolnit restrikce na Huawei. Pomůžou tak řídce osídleným státům

Číst článek

„Dokud nebudeme mít jasné vyjádření Googlu, je obtížné spekulovat o důsledcích (opatření),“ komentoval zprávu agentury Reuters podle serveru BBC analytik Ben Wood z poradenské firmy CCS Insight. Připustil ale, že důsledky pro Huawei by mohly být „velké“.

Černá listina

Podle agentury Reuters se chystá Google odstřihnout výrobce mobilních telefonů Huawei od některých aktualizací svého operačního systému Android. Podle informací agentury Reuters by tak mohly nové smartphony Huawei ztratit přístup k řadě oblíbených služeb Googlu, jako jsou například jeho aplikace Play Store, Gmail a YouTube.

„Budeme postupovat v souladu s nařízením. Momentálně zkoumáme, jaké to bude mít důsledky,“ řekla Deníku N Alžběta Houzarová z tiskového oddělení Google ČR.

Huawei bude mít možnost dál využívat ty verze operačního systému Android, které jsou veřejně dostupné jako takzvaný open source, tedy které si může kdykoli zdarma stáhnout každý zájemce. Telefony se systémem Android používá zhruba 2,5 miliardy lidí.

Americké ministerstvo obchodu minulý týden zařadilo společnost Huawei Technologies a jejích sedm desítek odboček na černou listinu, což firmě výrazně zkomplikuje přístup k součástkám a komponentům nabízeným americkými podniky.

Firma Huawei je na americké černé listině, může jí to zkomplikovat vývoj sítě 5G v Evropě

Číst článek

Americké tajné služby podezírají Huawei ze spolupráce s čínskou rozvědkou, což ale firma popírá. Podle některých se tak Washington snaží omezit globální expanzi firmy Huawei Technologies.

Už v sobotu ale mluvčí amerického ministerstva obchodu uvedla, že vláda by brzy mohla restrikce dočasně uvolnit, aby zůstala zachována spolehlivost sítí a stávajícího síťového vybavení. Výjimka by trvala 90 dnů, ani v tomto období by ale čínská firma nesměla nakupovat americké součástky za účelem výroby nového zboží.

Podle agentury Bloomberg se rozhodly zmrazit dodávky pro Huawei i další velké americké firmy. Sama Huawei ujišťuje, že prodané produkci bude dál globálně zajišťovat podporu.

Je mezi nimi údajně společnost Intel, která Huawei dodává čipy pro počítačové servery, výrobce procesorů a modemů Qualcomm, společnost Xilinx, která vyrábí čipy pro počítačové sítě, nebo firma Broadcom, další klíčový dodavatel společnosti Huawei. Jejich vedení zaměstnancům sdělilo, že až do dalšího rozhodnutí nebudou společnosti Huawei dodávat žádné výrobky.

Firma Huawei v pondělí oznámila, že bude dál zajišťovat bezpečnostní aktualizace a další služby uživatelům. Budou se týkat globálně všech dříve prodaných a skladových chytrých telefonů a tabletů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme