O nás     Inzerce     KontaktSpolehlivé informace o IT již od roku 2011
Hledat
Nepřehlédněte: Usnadní vám práci: Pozoruhodné IT produkty pro rok 2024
Správa dokumentů
Digitální transformace
Informační systémy
Hlavní rubriky: Informační systémy, Mobilní technologie, Datová centra, Sítě, IT bezpečnost, Software, Hardware, Zkušenosti a názory, Speciály

Pozoruhodné IT produkty 2024
E-knihy o IT zdarma
Manuál Linux

HP Enterprise vstupuje mezi elitu výrobců superpočítačů

Akvizici amerického specialisty na superpočítače firmy Cray ohlásila společnost HP Enterprise. Hodnota transakce se má pohybovat kolem 1,3 miliardy dolarů. Jejím prostřednictvím společnost HP Enterprise získá množství technologií pro vybudování platformy HPC as a Service.

Historie společnosti Cray sahá až do 70. let minulého století. Podnik s názvem Cray Research založil v roce 1972 počítačový vědec Seymour Cray, který bývá označován za otce supercomutingu. V 90. letech se ale firmě přestalo dařit a posléze dvakrát změnila majitele. Podnik sídlí v Seattlu a aktuálně zaměstnává zhruba 1300 lidí.

Společnost HP Enerprise akvizicí nezíská pouze technologie HPC – High Performance Computing. Díky současným trendům obohatí své know-how také v oblastech umělé inteligence a strojového učení.

Tři systémy z dílny firmy Cray aktuálně figurují mezi deseti nejvýkonnějšími superpočítači světa. Na dalších dvou, které mají ambici překonat výkonnostní hranici jednoho exaflopu, společnost v současnosti pracuje. Objednatelem a budoucím uživatelem jsou různá pracoviště amerického ministerstva energetiky.

Akvizicí posílí společnost HP Enterprise své kompetence v oblasti superpočítačů a získá i některé atraktivní zákazníky z řad akademických a vládních institucí. Tím ovšem její ambice v této oblasti nekončí. Do budoucna chce firma HP Enterprise zvýšit dostupnost technologií HPC pro běžné podniky. Má se tak stát prostřednictvím připravované platformy kategorie HPC as a Service.

K dokončení akvizičního procesu má dojít počátkem roku 2020.

 


(20. 5. 2019 | Lukas_Kriz)

Facebook Twitter
Komentáře, názory a rady

Zatím sem nikdo nevložil žádný komentář. Buďte první...

>>> Číst a vkládat komentáře <<<
©2011-2024 BusinessIT.cz, ISSN 1805-0522 | Názvy použité v textech mohou být ochrannými známkami příslušných vlastníků.
Provozovatel: Bispiral, s.r.o., kontakt: BusinessIT(at)Bispiral.com | Inzerce: Best Online Media, s.r.o., zuzana@online-media.cz
O vydavateli | Pravidla webu BusinessIT.cz a ochrana soukromí | Používáme účetní program Money S3 | pg(6951)