Kamila Bláhová: V Evropě prosadím pomoc pro obnovu uhelných regionů
Kamila Bláhová (ANO).
Děčín

Ústecký kraj - Už druhé funkční období vede Kamila Bláhová Litvínov – jako první žena v historii města. Úspěšná starostka navíc jako zástupkyně Ústeckého kraje kandiduje do Evropského parlamentu.

Co vás na politice baví?

Ta nesmírná rozmanitost řešení problémů, kontakt s lidmi i možnost ovlivnit tvář našeho regionu a jeho další budoucnost. Největším zadostiučiněním této náročné práce je poděkování od lidí, když se něco podaří.

A jakých úspěchů si nejvíc ceníte?

Určitě podílu na rozhodnutí vlády neprolomit limity hnědého uhlí na dole ČSA. Obce Horní Jiřetín a Černice tak nezmizí z mapy podobně jako jiná místa v minulosti a rypadla se nepřiblíží k Litvínovu na 500 metrů. Dále se povedlo dojednat novou trasu vedení severní větve ropovodu Družba mimo zastavěné území Litvínova. Problémy takového charakteru – prakticky „boj o přežití“ – jsou velmi specifické a zabírají spoustu úsilí.

Co se podařilo přímo v Litvínově?

Hlavně rozhýbat investice. Po letech dohadů se podařilo začít práce na klíčových projektech, jejichž realizace byla dlouho odkládána. Opravili jsme některé chodníky, silnice, sportoviště, dětská hřiště, penziony pro seniory, zdravotnická zařízení i školy. Zavedli jsme bezplatnou výuku na prvním stupni základních škol v plavání, bruslení, lyžování a základních pohybových dovednostech. Zpětná vazba naznačuje, že to byl krok správným směrem. Podařilo se nám inovovat webové stránky města a rozhýbat městský Facebook. Zahájili jsme systém otevřené komunikace s občany i díky programu Lepší místo, kdy nám lidé zasílají podněty rovnou z terénu. Snažili jsme se zvýšit příjmy města a zároveň šetříme na provozních výdajích, čímž jsme dosáhli nejlepší finanční kondice v historii Litvínova.

Jak konkrétně to lidé pocítí?

Na velkých investicích, jež jim výrazně vylepší život – novém bazénu, mostě, dopravním terminálu, revitalizaci území v okolí Pilařského rybníka, smuteční síni, modernizaci koupaliště a dalších opravách škol, chodníků a silnic.

Proč jste se rozhodla kandidovat do Evropského parlamentu?

Ve svém profesním životě jsem měla již v Unii možnost působit, konkrétně z pozice zaměstnance Rady EU. Dobrým základem se mi také stala právě funkce starostky, protože umím přesně definovat skutečné potřeby občanů. Ráda bych tedy využila této zkušenosti a přispěla k tomu, aby Evropský parlament vytvářel smysluplnou politiku pro všechny.


Kamila Bláhová

  • Narodila se 7. června 1976.
  • Vystudovala mezinárodní vztahy a evropská studia na Metropolitní univerzitě Praha.
  • V letech 2003 až 2009 působila na Generálním sekretariátu Rady Evropské unie v Bruselu,
  • Pak pracovala v japonské nadnárodní společnosti Kyocera jako manažerka lidských zdrojů.
  • V roce 2014 se za hnutí ANO stala starostkou Litvínova, loni svoji funkci obhájila.
  • Hovoří anglicky a domluví se francouzsky.

Co má komunální politika společného s prací v Evropě?

Všechno se vším souvisí. V politice je ideální propojení komunální úrovně s regionální, národní a ve finále i s tou evropskou. Být součástí vládního hnutí je poměrně velká výhoda, ale mít možnost ovlivňovat věci z Bruselu je mnohem větší. Unie na nás působí prakticky na každém kroku. Evropská legislativa musí být vytvářena lidmi z terénu, kteří jsou schopni se konfrontovat s realitou. Jedině tak mohou vznikat rozumná nařízení, směrnice a další předpisy.

Na co byste se v europarlamentu chtěla soustředit?

Ráda bych pracovala ve výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin a ve výboru pro regionální politiku. Práce v obou výborech se nabízí, neboť jejich agenda velmi úzce souvisí s problematikou, jež se stala mým politickým tématem, tedy restrukturalizace uhelných regionů, která nás v nejbližší době čeká. Domnívám se totiž, že když celá Evropa žila po desetiletí na úkor těchto regionů, včetně Ústeckého kraje, měla by nyní zaručit občanům postižených oblastí rychlé zastavení negativních jevů. Je potřeba začít vytvářet prostředí, kam se budou chtít lidé vracet. Díky penězům z Evropy by mělo dojít k přednostnímu budování veřejné infrastruktury a občanské vybavenosti. Jedině tak mohou být viditelné a hmatatelné výsledky pro lidi, kteří tu žijí.

Jak konkrétně tedy chcete pomoct lidem z Ústeckého kraje?

Budu prosazovat zacílení peněz z Unie do národních strategií ve prospěch strukturálně postižených regionů, hlasovat nestranně a s odborným nadhledem, se znalostí problémů z první ruky, k dobru všem občanům našeho kraje.

Jak vnímáte kritiku veřejnosti, že se v Evropské unii neustále rodí spousta nesmyslů?

Občas jim bohužel musím dát za pravdu. Nicméně nejde nevidět její přidanou hodnotu hlavně v ekonomické spolupráci a bezpečnosti. Ve střední a západní Evropě nikdy nepanovalo tak dlouhé období bez válek. Evropská unie je nejúspěšnějším mírovým projektem v dějinách lidstva, a proto získala v roce 2012 Nobelovu cenu za mír.

Jak se s prací, jako je starostka města či případně poslankyně Evropského parlamentu, dá skloubit výchova dvou dospívajících dětí?

Je to náročné, to nepopírám. Již nyní je práce uvolněné starostky víc než na jeden plný úvazek. Děti mi však dávají sílu, jsou skvělé a já se jim snažím věnovat každou minutu z toho mála volného času, který mi zbývá. Na velké pracovní nasazení jsem však zvyklá, je potřeba mít kolem sebe ty správné lidi, kteří vám jsou nápomocni, a také si umět dobře všechno zorganizovat. Nové cíle jsou pro mě výzvou a posouvají mou osobnost dál. Naštěstí jsem optimista a i na sebevětším problému umím najít alespoň jednu věc dobrou.

Zadavatel: Hnutí ANO 2011
Zpracovatel: Hnutí ANO 2011

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru