PharmDr. Tomáš Arndt: Piniové oříšky

82
Piniové oříšky. Foto: Pixabay.com

Piniové oříšky patří mezi méně známější oříšky, ale jedná se o velmi zajímavé zpestření jídelníčku zdravé výživy.

Nejedná se vlastně o oříšky v pravé slova smyslu, ale o jedlá semínka borovice pinie, latinsky Pinus pinea. Je teplomilný jehličnan s typickou široce rozvětvenou korunou (až osm metrů širokou). Dorůstá výšky až třiceti metrů. Původním domovem je borovice pinie v oblasti Středozemního moře. V současnosti na ni můžeme narazit v jižní Evropě, Izraeli, Sýrii, Libanonu nebo severní Africe. Její semínka (neboli piniové oříšky) mají v syrovém stavu delikátní, jemně nasládlou máslovou chuť. Mají také typicky jemnou strukturu. Konzumují se syrová, ale dají se také upražit. Po upražení mají ještě výraznější chuť a jsou křupavé.

Ovšem piniové oříšky nejsou jen lahodné, ale obsahují i celou řadu důležitých přírodních látek. Obsahují vitamíny vitamin A, D, C, E, K, mangan, fosfor, draslík, vápník, hořčík, železo, zinek, mononenasycené kyseliny, bílkoviny, vitamíny ze skupiny B (thiamin, niacin, riboflavin, pyridoxin a kyselinu listovou), lutein a další složky. Několik z uvedených látek jsou řazeny mezi antioxidanty. Jejich hlavní funkcí je ochrana organismu proti volným radikálům, které mají nejen negativní vliv na stav kůže, ale oslabují také imunitu a ničí klouby. Z obsažených látek můžeme například podrobněji zmínit lutein, hořčík nebo mangan.

Lutein je velice důležitým antioxidantem. V havajském institutu pro výzkum rakoviny dokázali, že lutein zabraňuje nejúčinněji peroxidaci tuků, která je značná jak v krevním séru, tak v očích. Lutein, jako mnohostranný likvidátor volných radikálů, hraje klíčovou roli v antioxidační ochraně.

Při výzkumu luteinu se zjistilo, že se zvláštním způsobem váže na oči. Po vstupu do organismu a po vstřebávání se lutein hromadí ve dvou oblastech očí: v takzvaném žlutém bodě (macula lutea) na sítnici (retina) a v oční čočce. Ve žlutém bodě oční sítnice mohou nastat cévní změny v důsledku působení volných radikálů, které mohou vést k degeneraci žlutého bodu. Práce zabývající se degenerací žlutého bodu ve starším věku jednoznačně potvrdily, že lutein hraje významnou roli v ochraně žlutého bodu.

Hořčík hraje důležitou roli v řádově stovkách nejrůznějších reakcí v metabolismu lidského těla. Je součástí mnoha enzymů podílejících se na metabolismu energie, syntézy proteinů a DNA. Proto lze v tomto článku zmínit jenom ty nejdůležitější. Jeho dostatečné množství je třeba, aby správně fungovaly svaly a nervový systém. Pomáhá zmírnit nervozitu a podrážděnost. Je důležitý pro uvolňování energie z glukózy, ale také pro dobrou stavbu kostí. Hraje důležitou roli v udržování optimálního stavu kardiovaskulárního (reguluje srdeční činnost a rozšiřuje srdeční cévy) a imunitního systému. U žen pomáhá zmírnit zdravotní potíže související s premenstruačním syndromem. Přispívá ke zdravému stavu zubů. V neposlední řadě se také podílí na regulaci hladiny cholesterolu v krvi.

Mangan patří mezi stopové prvky obsažené v našem organizmu a jeho pravidelný přísun v potravě je důležitý z několika důvodů. Mangan je minerál, který je zároveň pro tělo nezbytný i potenciálně toxický. V organismu hraje významnou roli v řadě fyziologických pochodů, kterých se účastní buď jako součást enzymů (například v antioxidačních dějích) nebo jejich aktivátor (například enzymů podílejících se na metabolismu cukrů, aminokyselin a cholesterolu). Podporuje normální vývoj chrupavky a kostí (je přidáván do přípravků upravujících bolesti kloubů) a proces hojení.

Piniové oříšky mohou hrát i důležitou roli v procesu hubnutí. Někteří odborníci zmiňují, že obsahují látky, které snižují chuť k jídlu.

autor: PharmDr. Tomáš Arndt
zdroj: https://www.celostnimedicina.cz/piniove-orisky.htm#ixzz5oRXO1e6O

Časopis Ve hvězdách si lze předplatit prostřednictvím non stop linky předplatného + 420 777 157 435, e-mail: info@astrolife.cz (roční předplatné 240 Kč, na 2 roky 480 Kč), pro Slovensko na telefonních číslech +420 249 893 566, 3563, +420 800 188 826, e-mail: objednávky@ipredplatne.cz