20. 5. 2019 08:52 − 1923× − 0

Princenův třetí letošní výsledek znovu vítězný

Všech devět soutěží belgického mistrovství má ve svém popisu uvedeno asfaltová soutěž.

Jedna z nich se ale této charakteristice svým vysokým podílem šotolinových úseků vymyká. Sezoensrally nabídla takové podmínky i letos a celkem bylo pro necelých pět desítek startujících přichystáno 152 kilometrů, které se odjely během jednoho jediného dne. V pozici lídra mistrovství na start dorazil Cédric Cherain, který letos startuje s novým Volkswagenem Polo GTI R5. Tento vůz mu ale moc štěstí nepřináší, když paradoxně jediné vítězství vybojoval za volantem náhradní škodovky. S Fabií R5 naopak startuje pravidelně druhý Adrian Fernémont a i on má na svém kontě jedno vítězství, na Rallye de Wallonie. Úřadující šampión Kris Princen letos přesedlal na Volkswagen a zatím odjel ze čtyř soutěží jen tři. Z toho jednou nespatřil cíl, ale díky dvěma vítězstvím ve zbylých rally se posunul na třetí příčku šampionátu.

Guillaume de Mevius se letos věnuje hlavně startům ve WRC2 a jeho dva ojedinělé domácí starty dopadly neslavně, když si jednou slabší chvilku vybrala technika a podruhé její pilot. O úspěchy v belgickém mistrovství se tak snaží jeho bratr Ghislain ve Škodě Fabia R5. Do náročné soutěže vstoupil mladý pilot až příliš obezřetně a držel se na konci top ten. V dalších sekcích začal zrychlovat, dokonce zajel dva druhé nejrychlejší časy a posunul se až na konečnou šestou příčku. Kromě jiných se musel utkat hlavně s ještě o sedm let mladším Pieterem Jan Michielem Craccem, který v Bocholtu podruhé odstartoval s Fabií R5 namísto původního Fordu. Patrick Snijers také změnil techniku a od začátku roku usedá do kokpitu Pola GTI R5. Nejlepšího výsledku v podobě čtvrtého místa dosáhnul ve Spa a tentokrát se bohužel kvůli poruše diferenciálu cíle nedočkal.

Princenův vůz z dílen BMA dostal před rally nový diferenciál a jeho chování se tím výrazně zlepšilo. Pilot navíc na ranní sekci, během které se na trati ještě vyskytovala mokrá místa, zvolil ideální obutí. Úřadující mistr vyhrál všechny tři zkoušky a na druhého Cheraina si vyjel náskok 6,7 sekundy. Lídr šampionátu sice startoval se stejnou technikou jako Princen, ale nestačil mu ani v následující trojici zkoušek a jeho ztráta vzrostla už na více než čtvrt minuty. Za Cherainova záda se navíc začal hodně rychle přibližovat stále se zlepšující Sébastien Bedoret se svou Fabií R5. Jejich duel bohužel neměl dlouhého trvání, když Cheraina v RZ 10 zpomalil defekt a srazil jej na šesté místo. Cherain tak musel na vítězství zapomenout a jeho novým cílem se stal alespoň jeho nejbližší pronásledovatel v mistrovství Fernémont. Tomu patřila po hodně opatrném začátku až čtvrtá příčka a náskok 17 sekund na soupeře s Volkswagenem. Oba dva si těsný souboj užívali už před měsícem ve Valonsku a stejně jako tehdy i tentokrát vyhrál Fernémont.

Verschueren letos nezažívá nejlepší sezónu, ale teď se k němu štěstěna letos poprvé otočila čelem. Začátek rally byl sice rozpačitý, když si pilot stěžoval na nestabilitu své Fabie R5, zvolil špatné gumy a k tomu se dopustil i menší chyby. V závěru se ale dostal až na pódium a ještě mohl s mladým Bedoretem zabojovat o druhé místo. Junior ve službách belgické škodovky se každou soutěží zlepšuje a útoku zkušeného Verschuerena dokázal odolávat. V závěrečném testu bohužel doplatil na smolný defekt a musel se smířit jen s bronzem. Předloňský mistr bude naopak doufat, že jej získané druhé místo nakopne k lepší druhé půlce sezóny. Jako staronový lídr do ní bude vstupovat Princen, který si letos zatím připsal body jen a jen za vítězství. Celkem má na kontě už tři. To poslední bylo hodně jednoznačné, pilot VW soutěží procházel bez větších potíží.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!