InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jarní koncert Bolechu v Táboře bude inspirován folklorem

Ilustrační foto

Ilustrační foto

TÁBOR - V pokladně táborského divadla už běží naplno předprodej na jarní koncert orchestru Bolech, který se ještě stihne uskutečnit před ohlášeným uzavřením divadla kvůli rekonstrukci. Příznivci tohoto táborského tělesa, kde s nadšením působí většinou amatérští hudebníci, si možná na plakátech s pozváním na neděli 26. května všimli nenápadné změny. Dosavadní komorní orchestr se nyní prezentuje jako symfonický orchestr. "Zaznamenali jsme příliv mladých muzikantů, podařilo se nám posílit nástrojové sekce a do parametrů skutečného symfonického orchestru už nám chybí pouze harfa," říká nový předseda hudebního spolku Bolech Petr Vobora. Po harfenistce, ale klidně i harfeníkovi, však bohužel není na Táborsku vidu ani slechu.

 

V rozšířeném 65 členném obsazení nastudoval orchestr program pro jarní koncert, který nese název Stopy folkloru. "Autorem dramaturgického záměru je náš dirigent Jiří Sycha. Vybral skladby známých českých i světových skladatelů, inspirované lidovou až exotickou hudbou," prozradil Petr Vobora. Zazní tak skladby Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka, také skladba na motivy lidové písně neznámého autora, pozvání přijala mezzosopranistka Karolína Berková, která přednese fragmenty z Bizetovy Carmen. "V programu se objeví i velmi zajímaví severští autoři, například dvě skladby od Sibelia. Fragmenty z jeho tvorby už Bolech v minulosti hrál, ale celé dvě skladby nabídneme ve 142 leté historii Bolechu úplně poprvé," láká předseda spolku na atraktivity programu, kterým bude provázet Kristýna Vrkočová.

Mnoho lístků už v pokladně nezbývá a kdo si nechá ujít tuto příležitost, může Bolech slyšet zase o Vánocích, kdy bude hrát kvůli rekonstrukci divadla Rybovu mši v děkanském kostele. V jednání je ještě vystoupení o Táborských setkáních. Jarní koncert Stopy folkloru začne ve velkém sále divadla v neděli 26. května v 19 hodin.

"Děkujeme publiku za jeho věrnost, vážíme si této přízně a doufáme, že spolu s námi zažije na nadcházejícím koncertu radost z toho, že Tábor má nyní velké symfonické těleso," uzavírá pozvánku Petr Vobora.

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace