Náklady na české předsednictví EU chce Babiš snížit na polovinu

Výdaje na české předsednictví Evropské unie v roce 2022 jsou podle současného návrhu vyčísleny na 2,7 miliardy korun. Premiér Andrej Babiš (ANO) je považuje dál za neúměrně vysoké a chce je snížit zhruba na polovinu, prohlásil v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN). Premiér teď o financování českého předsednictví jedná se státní tajemnicí pro EU Milenou Hrdinkovou.

„Úředníci nám předložili návrh rozpočtu za 3,8 miliardy. Když jsem je s tím vyhnal, kleslo to na ty necelé tři,“ uvedl předseda vlády. Dodal, že jeho představa je 50 milionů eur, tedy necelých 1,3 miliardy korun. Rozpočet na příští rok už počítá s částkou 178 milionů korun.

Kromě rozpočtu se rozhovor týkal české nominace do příští Evropské komise. Babiš se v rozhovoru vyhnul odpovědi, zda je spokojen s dosavadní činností Jourové a zda ji jeho vláda navrhne i na další období.

Babiš by chtěl v příští komisi pro Česko jiné portfolio, než má teď Jourová

„To není na mně, abych ji hodnotil. Paní Jourová je komisařka Evropské komise. Ona tam není za ANO. My jsme za Česko obsadili to místo a ona pracuje pro Evropskou komisi, nepracuje pro Česko,“ řekl Babiš s tím, že nominace do komise bude jeho strana řešit v rámci koalice s ČSSD.

Klíčová podle něj není osoba komisaře, ale oblast, kterou bude mít český zástupce na starosti. „To není o paní Jourové. To je o tom portfoliu v komisi. Určitě budeme chtít, abychom v příští komisi měli jiné, důležitější portfolio. Například by to mohl být vnitřní trh,“ řekl Babiš.

Jourová, někdejší ministryně pro místní rozvoj a poslankyně ANO, v současném týmu Jeana-Claudea Junckera odpovídá za oblast spravedlnosti, ochranu spotřebitele a rovné příležitosti mužů a žen. Funkční období stávající komise končí letos na konci října, Jourová by ráda pokračovala i v té následující, upozornila ale, že nominovat ji případně bude muset celá česká vláda.

Letos v únoru Babiš novinářům řekl, že Jourová by podle něj mohla pokračovat i v nové Evropské komisi. „Naše komisařka paní Jourová dělá dobrou práci, myslím si, že pokud se shodneme ve vládě, tak by neměl být důvod, aby nepokračovala, aby usilovala o lepší pozici,“ uvedl tehdy Babiš