20.05.2019 09:42

Ceny festivalu Dítě v Dlouhé putují do Liberce a Brna

Cenu Dítko udělované diváky na letošním 21. ročníku soutěžního festivalu Dítě v Dlouhé získalo Naivní divadlo Liberec za inscenaci Pohádka o Liazce v režii Martina Tichého. Novou odbornou cenu, pojmenovanou po zakladateli Divadla v Dlouhé Janu Bornovi, si na základě rozhodnutí poroty odvezlo brněnské Divadlo Polárka za inscenaci František z kaštanu, Anežka ze slunečnic režiséra Jana Cimra. ČTK to dnes za organizátory festivalu sdělila Karola Štěpánová.

Hlavním tématem letošního ročníku, který se konal od středy, bylo hledání identity a hledání vlastního místa na tomto i onom světě. Festival nabídl představení sedmi mimopražských divadelních souborů a koncert vážné hudby pro rodiče s malými dětmi. „Na dvanáct festivalových akcí si koupilo vstupenku 2935 převážně malých a mladých diváků, od batolat přes školáky až ke studentům středních škol. Někteří přišli dopoledne se školou, jiní odpoledne s Klubem mladých diváků, další večer či o víkendu s rodiči a prarodiči," uvedla Štěpánová.

Program ještě pokračuje v pondělí závěrečným nesoutěžním představením hostitelského Divadla v Dlouhé Nebe - peklo.

Festivalu se kromě dvou oceněných divadel z Liberce a Brna zúčastnilo ještě Městské divadlo Kladno, plzeňské Divadlo Alfa, Divadlo rozmanitostí z Mostu, Činoherní studio z Ústí nad Labem a kladenské Divadlo Lampion. Dechové kvarteto Gaudioso uvedlo koncert pro celou rodinu s názvem Filharmoniště. Letošní akci doprovodily ilustrace scénografa, kostýmního výtvarníka a ilustrátora Jaroslava Milfajta.

Soutěžní divadelní přehlídka pro děti a dospělé v Divadle v Dlouhé si za léta fungování získala renomé. Finančně ho podpořily pražský magistrát a ministerstvo kultury.

https://www.divadlovdlouhe.cz/

Autor článku: ČTK: abz, gcm

Ceny festivalu Dítě v Dlouhé putují do Liberce a Brna

Festivaly

16.04.2024

Doprovodný program festivalu Rock for People nabídne téměř pět desítek nehudebních akcí

Rock for People, který každým rokem nabízí přes 120 hudebních shows, představuje pestrý doprovodný program. Od 12. do 15. června se na ČT art a Conference stage opět odehraje téměř pět desítek nehudebních představení v podobě divadla, tance, poutavých přednášek, stand up comedy nebo filmových projekcí.

12.04.2024

DOX, Kunsthalle, NGP a další kulturní instituce ukážou, jak využít umění v učení. Startuje Festival umění a kreativity ve vzdělávání

Už počtvrté se pedagogové, rodiče, odborná i širší veřejnost či profesionálové z oblasti kultury a umění mohou nechat inspirovat, jak se dá kreativita využít ve výuce. Festival umění a kreativity ve vzdělávání (FUK) proběhne od 20. do 28. dubna v Praze a až do 2. června bude mít dalších sedm zastávek v regionech napříč Českem

12.04.2024

Letní Letná vstupuje do své třetí dekády a pozvala si hosty z Francie a Taiwanu

Závěrečné týdny letních prázdnin si už po jednadvacáté podmaní novocirkusové umění na pražské Letné. Největší český festival nového cirkusu a divadla, Letní Letná, otevře 15. srpna svá šapitó návštěvníkům všech generací i rozličných zájmů. Zahraničnímu programu vévodí francouzské star nového cirkusu jako jsou Les Rois Vagabonds, Cirque Le Roux či Cirque Inextremiste i s živým hudebním doprovodem v podání Surnatural Orchestra.