VELKÁ SELHÁNÍ A PROHRY SOVĚTSKÝCH VZPĚRAČŮ. Jaan Talts vs. Robert Bednarski

VELKÁ SELHÁNÍ A PROHRY SOVĚTSKÝCH VZPĚRAČŮ. MISTROVSTVÍ SVĚTA 1969.

Jaan Talts vs. Robert Bednarski

Talts

Sověti byli v popisu utkání (jménem spisovatele D. Ivanova) struční. Talts před MS ve Waršavě snil o titulu šampióna – ustavil tolik rekordů a nebyl dosud mistrem světa. My jsme v Jaanovo vítězství také doufali. Když však po tahu a trhu prohrával s Američanem Bobem Bednarskim o 7,5 kg, smířili jsme se a chlácholili jej: “Ze začátku není špatné ani druhé místo…”

BEDNARSKI

Něco jiného si myslel zasloužilý mistr sportu Arkadij Vorobjev, který zde byl jako člen technické komise FHI. Přišel za Jaanem a řekl: “Musíš vyhrát. Ať Bednarski nadhodí kolik chce, ty zvedej o 7,5 kg víc. Dokaž, že jsi muž…” Američan nadhodil 205 kg. Jaan byl druhý. Ale náš atlet žádá o 212,5 kg a jde na výhru! Ačkoliv se ocelová osa prohýbala pod tíhou disků, Jaan zvedl činku, která měla o 114,5 kg víc než on. Rekord a senzační vítězství! Ale co to? Sekretář FIH Oscar State hlásí na stejnou váhu i Bednarského. Podle čeho? Američan už využil všechny pokusy. Než jsme se nadáli, Američan nadhodil 212,5 kg, s porušením pravidel, ale nadhodil, a State se chystal vyhlásit jej vítězem.  

V oficiálních výsledcích 110 kg kategorie je uvedeno:

1. R. Bednarski, USA, 555,0 kg (182,5; 160,0; 212,5 kg)

2. J. Talts, SSSR,       547,5 kg (180,0; 155,0; 212,5 kg)

Do tří hodin ráno rozebírala náš protest apelační jury. Nakonec vynesli výrok: Mistrem světa je Jaan Talts!

Talsts

Ústy kouče Boba Hoffmana hovoří Amerika. “V boji o zlato zůstávají pouze Američan a Rus. Bednarski zapsal 200 kg, Talts původně žádal 190 kg, ale změnil taky na 200. Oba váhu snadno zvedli. Pro Bednarského jsme naložili 205 kg, což by jej posunulo dál dopředu. Nevěřili jsme, že by ruští koučové mohli ten rozdíl dohnat. Znovu úspěch pro Bednarského. Talts žádal 212,5 kg, nový světový rekord. Spousty lidí viděly, jak trenér dává Taltsovi injekci. Bylo nám řečeno, že to byl adrenalin na povzbuzení. 

Talts 212,5 kg  nádherně přemístil a spolehlivě vyrazil. Bob musel jít na stejnou váhu a také zvedl. Talts měl další pokus, věděl ovšem, že 220 kg nezládne. Bednarski vyhrál, ale opravdu? Medaile je nyní v Rusku a ukazuje dobrý příklad toho, jak Rusové vyhrávají.” 

Z oficiálního dopisu O. Stateho ze dne 5. října 1969. 

Protest

“Po Bednarského pokusu s 212,5 kg podali ruští činovníci protest. Požadovali zrušení Bednarského pokusu, protože změnil váhu z 207,5 na 212,5 až po dvou minutách. Vysvětlil jsem jim, že na 207,5 kg jej vyvolali omylem, což bylo potvrzeno svědky. Jury pak rozhodla, že přijímá ruský protest. Když Bednarski nastoupil na 212,5 kg znovu, nikdo jej nezastavil a prezident C. Johnson podepsal rekordní listinu na trojboj 555 kg. Po dlouhých diskuzích jury potvrdila původní výrok o neplatnosti Bednarského 3. pokusu (pro byli A. Medvěděv, J. Wituski z Polska a G. Schödl z Rakouska, 1 se zdržel a C. Johnson byl proti).”

(pokračování)

Talts v roce 2015

Jaan Talts