To, že Česko volí přísnější přístup k dvojí kvalitě než Brusel, je podle Tomana správné

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) na tiskové konferenci k opatřením ministerstva zemědělství proti dvojí kvalitě potravin zdůraznil, že čeští občané nesmí být v Evropské unii druhořadými obyvateli, a proto překládaná novela zákona o potravinách bude dvojí kvalitu trestat. Až padesátimilionovou pokutu budou platit obchodníci, nikoliv nadnárodní výrobci, uvedl. Reakce Evropské komise se neobává, je připravený postoj Česka Bruselu vysvětlit – podobně jako v případě mimořádných opatření proti polské straně v kauze hovězího masa.

„Nechceme, aby čeští obyvatelé byli obyvatelé druhé kategorie, chceme, aby měli stejné možnosti nákupu kvalitních potravin jako mají kdekoliv jinde,“ připomněl ministr Toman, proč jeho resort předkládá novelu zákona o potravinách. „Přímo v zákoně bude uvedeno, že na trh je zákazáno uvádět potraviny označené totožně s potravinou uváděnou na trhu v jiném členském státě EU, ačkoliv potravina uváděná na trh v České republice má odlišné složení nebo vlastnosti,“ uvedl.

Dodal, že díky tomu, že se dvojí kvalita zakáže v připravované novele, začne tento zákaz platit podstatně dříve než v rámci dvouleté transpoziční lhůty evropské směrnice. „Naším cílem je přinést českým spotřebitelům férové zacházení, zaručit jim, že budou mít možnost vybrat si stejně kvalitní výrobky, jaké se prodávají na západ od našich hranic,“ zdůraznil. 

Na dodržování zákazů bude dohlížet Státní zemědělská a potravinářská inspekce a za porušení pravidel bude hrozit pokuta až do výše 50 milionů korun. „Problém dvojí kvality se týká nadnárodních společností, netýká se českých společností, které působí na českém trhu,“ doplnil Toman. Podle toho, v jaké podobě projde předloha sněmovnou, se určí přechodné období na přeznačení výrobků, dodal ministr.

Dvojí kvalita se nemá vyhnout ani příštímu europarlamentu

Toman také poznamenal, že nemá obavy z postihu od Evropské komise za zavedení přísnějších pravidel, než jaké schválil Evropský parlament. „To, že zpřísňujeme a jdeme nad rámec, to je v pořádku, protože do budoucního europarlamentu jsme domluveni s paní europoslankyní Olgou Sehnalovou i s panem Pavlem Pocem,  že toto téma budou točit dál, protože pro nás to nekončí volbami, ale je to téma dlouhodobé,“ řekl ministr.

V minulých týdnech se se zástupci obchodních řetězců i nadnárodních výrobců sešel premiér Andrej Babiš (ANO), opakovaně o této aktivitě hovořil s tiskem. Předseda ČSSD Jan Hamáček ovšem připomněl, že mírnější variantu evropské směrnice o dvojí kvalitě výrobků, kterou nakonec europarlament schválil, podpořila i bývalá ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO).

Novelu zákona o potravinách by měla v pondělí projednat vláda. Podle vyjádření náměstkyně ministra průmyslu Silvany Jirotkové bude kromě ní předložena také novela zákona o ochraně spotřebitele. „Oba by měly řešit dvojí kvalitu,“ řekla. Ovšem třeba Svaz obchodu a cestovního ruchu požaduje, aby odpovědnost za nabízení různých variant potravin pod stejným obalem byla na výrobci, nikoliv na obchodníkovi.