The Capitals: Skandál rakouského vicekancléře Stracheho vyvolal v EU rozporuplné reakce

© [EPA/CHRISTIAN BRUNA]

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí

///

VÍDEŇ

Předčasné parlamentní volby. Rakouský prezident Alexander Van der Bellen v neděli (19. května) oznámil, že země v září uspořádá předčasné parlamentní volby. Reagoval tak na rezignaci vicekancléře Heinze-Christiana Stracheho, jehož pravicová strana svobodných (FPÖ) tvoří od roku 2017 vládní koalici spolu s lidovci (ÖVP).

Strache rezignoval v sobotu (18. května) poté, co média zveřejnila skandální videonahrávku. Strache na záběrech diskutuje o přidělování státních smluv výměnou za politické zvýhodnění se ženou, která se vydávala za neteř ruského oligarchy. Strache připustil, že video bylo „katastrofální“, porušení zákona však popřel.

BERLÍN

Německé bezpečnostní služby vyjádřily pochybnosti ohledně další spolupráce s Rakouskem. Podle informací německého Die Welt se obávají úniku informací do Ruska. Není však jasné, zda se tyto pochybnosti objevily v souvislosti se skandálem vicekancléře Stracheho.

Německá kancléřka Angela Merkelová mezitím v sobotu (18. května) vyzvala evropské politiky k tomu, aby se postavili krajní pravici, která je podle jejích slov „na prodej“. Spitzenkandidát EPP Manfred Weber zase pochválil Kurzovo rozhodnutí uspořádat předčasné volby a označil jej za správného rakouského kancléře. „EPP si je svými hodnotami jistá. Tito nevlastenečtí nacionalisté prodávají své země a své hodnoty,“ uvedl Weber.

Němečtí sociální demokraté (SPD) však EPP kritizují a tvrdí, že je nedůvěryhodná. Předsedkyně SPD Andrea Nahlesová prohlásila, že křesťanští demokraté si v Rakousku užívali pochybné slávy konzervativní a pravicové koalice a „teď je zalil studený pot“.

Předseda evropské sociální demokracie Udo Bullmann situaci komentoval tím, že: „Pokud se dáte dohromady s krajní pravicí, jen abyste získali moc, dláždíte tím cestu korupci. Tohle je spolu se zjevným nedostatkem vize lepší budoucnosti důvodem, proč už EPP nemůže stát v čele Evropy.“

Německá krajně pravicová AfD ale rakouskou FPÖ podpořila a rozhodla se skandál nijak neodsoudit.

Vlídná slova zazněla i z Bratislavy. „Strache reagoval slušným způsobem, přesně tak, jak by to mělo být. Existují určitá podezření, která je třeba přezkoumat, a do té doby pan Strache rezignoval,“ uvedl Boris Kollar, lídr slovenské strany SME Rodina, která je členem extrémně pravicové platformy Hnutí pro Evropu národů a svobody (MENF). Členem MENF je i Stracheho FPÖ. „Myslím, že všechno je v pořádku,“ řekl Kollar a dodal, že jde pouze o individuální selhání.

Z Athén se ozval místopředseda Evropského parlamentu Dimitris Papadimoulis. Na twitteru uvedl, že skandál v Rakousku „znovu ukazuje, že krajní pravice není pouze nedemokratická, ale také systematicky, neoliberálně a silně zkorumpovaná.“

Odchod Stracheho je dobrou zprávu pro Sarajevo. Myslí si to Ahmed Husagić, rakouský sociální demokrat bosenského původu. Podle něj bude mít vicekancléřova rezignace pozitivní dopad na současné snahy najít politickou shodu v zemi. Strache a jeho strana totiž podporovali Milorada Dodika, který prosazuje odtržení Republiky srbské od Bosny a Hercegoviny. (Claire Stam, EURACTIV.de, Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk, Željko Trkanjec, EURACTIV.hr, Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com).

///

PAŘÍŽ

Občanský klimatický konvent. Francouzská vláda chce vyřešit požadavky hnutí žlutých vest a zároveň reagovat na ekologické výzvy současnosti. Rozhodla se proto uspořádat 150členné občanské shromáždění. Konvent bude formulovat návrhy týkající se boje proti globálnímu oteplování či zavedení tzv. uhlíkových daní. V rozhovoru pro Le Parisien to uvedl ministr životního prostředí François de Rugy.

Nejnižší nezaměstnanost za dekádu. Podle Francouzského národního institutu pro statistiku a ekonomické studie (INSEE) klesla míra nezaměstnanosti ve Francii na 8,7 procenta, což je nejnižší úroveň od roku 2009. Pozitivní změny na trhu práce jsou dobrou zprávou především pro prezidenta Emmanuela Macrona, kterého už několik měsíců trápí pouliční protesty hnutí žlutých vest proti vysokým životním nákladům. (EURACTIV.fr)

///

LONDÝN

Toryové obrací. Bývalý místopředseda vlády a člen Konzervativní strany lord Hestletine podpoří v blížících se evropských volbách liberální demokraty.

„Nemohu s čistým svědomím volit svou stranu, když se krátkozrace upíná k prosazení největšího ekonomického sebepoškození, které dosud demokratická vláda podnikla,“ napsal politik v Sunday Times. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

///

MADRID

Podemos útočí na Macrona. Jednička kandidátky levicové strany Unidas Podemos pro volby do EP Eugenia Rodríguez Palopová nařkla francouzského prezidenta Emmanuela Macrona z toho, že se podílel na vzestupu pravice v Evropě.

„Díky Macronovi a jeho socio-liberálním návrhům máme v EU krajní pravici […] Díky Ciudadanos (centristická strana) existuje ve španělsku Vox (krajně pravicová strana),“ uvedla v rozhovoru pro EFE. Palopová dále podpořila myšlenku evropské aliance levicových stran. „Bez pochyb […] je to ten nejlepší způsob jak všem v Evropě zaručit spravedlivou a sociální politiku,“ dodala. (EuroEFE.EURACTIV.es)

///

DUBLIN

Nový premiér, žádná dohoda. Pokud Theresa Mayová jako britská premiérka skončí, nebude tu ani nové vyjednávání brexitové dohody. Myslí si to irský místopředseda vlády Simon Coveney.

„EU jasně řekla, že dohoda o odchodu se vyjednávala více než dva a půl roku, odsouhlasila ji britská vláda a britský kabinet a není možné o ní znovu vyjednávat, ani pokud bude mít Británie nového premiéra,“ uvedl pro RTÉ. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

///

EDINBURGH

SNP je nejvíce proevropská: Skotská národní strana (SNP) je s ohledem na blížící se evropské volby tou nejjednoznačnější anti-brexitivou stranou. Myslí si to předsedkyně SNP Nicola Sturgeonová.

„Skotsko není pro brexit. Skotsko je pro Evropu a lidé ve Skotsku to mohou velmi hlasitě a jasně vyjádřit tím, že ve čtvrtek budou volit SNP,“ uvedla pro BBC. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

///

ŘÍM

Katolíci proti Salvinimu. Katolická komunita se ohradila vůči Salvinimu. Ministr vnitra totiž na setkání populistických a nacionalistických stran v Miláně využíval křesťanskou symboliku. „Politika rozděluje, ale Bůh patří každému. Uzurpovat si Boha pro sebe je vždy velmi nebezpečné,“ uvedl kardinál Parolin, státní tajemník Vatikánu. Vlivný katolický týdeník Famiglia Cristiana se pohoršoval nad tím, že Salvini na pódiu políbil Bibli a následně hovořil o zákazu vstupu migrantů na ostrov Lampedusa.

Obavy OSN. Vysoký komisař OSN pro lidská práva zaslal italské vládě 11stránkový dopis. Žádá v něm zastavení kontroverzního dekretu proti migraci, který navrhla Salviniho Liga a který by měl být dnes (20. května) schválen. Podle komisaře návrh ohrožuje lidská práva migrantů a vyvolává ve společnosti xenofobní atmosféru. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

///

VARŠAVA

Proevropský pochod. Předseda Evropské rady Donald Tusk se účastnil pochodu, který během víkendu uspořádala Evropská koalice, největší proevropská síla v polské politice. Tusk na pochodu promluvil k lidem spolu s představiteli polské opozice, bývalými prezidenty a úřadujícím starostou Varšavy. Na pochod přišlo zhruba 45 tisíc lidí.

///

BRATISLAVA

„Banda lúzrů“.  Premiér Peter Pellegrini zkritizoval předsedu parlamentního výboru pro evropské záležitosti a člena strany SMER-SD Luboše Blahu za jeden z jeho mnoha protievropských příspěvků na Facebooku. „Pokud má někdo takový zásadní problém, že Unii nazve bandou lúzrů, označí ji za antilidskou, antisociální a anti nevím jakou věc, tak potom by ten člověk měl zvážit, zda chce zůstat ve výboru pro evropské záležitosti,“ řekl Pellegrini během schůze výboru, který Blaha vedl.

///

PRAHA

Piráti žalují Evropskou komisi. Piráti se rozhodli zažalovat Evropskou komisi pro nečinnost kvůli tomu, že dosud nerozhodla o podnětech týkajících se údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše a unijních dotací pro holding Agrofert. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

Komise v případu Babiše a Agrofertu nekoná, tvrdí Piráti a podávají žalobu

Piráti se rozhodli zažalovat Evropskou komisi pro nečinnost kvůli tomu, že dosud nerozhodla o podnětech týkajících se údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše a unijních dotací pro holding Agrofert. Žalobou se podle nich bude zabývat Evropský soudní dvůr.

///

HAAG

Chaos a bída brexitu. Nizozemský premiér Mark Rutte zopakoval, že rozhodnutí Spojeného království opustit EU způsobuje „obrovský chaos a bídu“ a že „celá koncepce Brexitu je nesprávná“.

Průzkumy veřejného mínění před volbami do EP, které v Nizozemsku začnou ve čtvrtek (23. května), odhadují, že Rutteho středopravá strana VVD získá 15 % hlasů. Velmi podobný výsledek očekává i euroskeptické Fórum pro demokracii. Radikální strana Geerta Wilderse získá podle průzkumu pouze 4 % hlasů, což je nejméně od vzniku strany.

Vítězství v Eurovizi. Proevropské strany v Nizozemsku doufají, že triumf v pěvecké soutěži Eurovize je předzvěst vítězství v eurovolbách. Země zvítězila v hudební soutěži poprvé od roku 1975. Soutěž by příští rok chtěla hostit čtyři města. (Sam Morgan, EURACTIV.com)

///

ATHÉNY

Tsipras podporuje levicové spitzenkandidáty. Řecký premiér se nechal slyšet, že jeho vládnoucí strana Syriza podporuje spitzenkandidáty evropské levice, Nica Cueho a Violetu Tomicovou. Syriza podle něj podpoří kteréhokoli „progresivního“ kandidáta, který by se mohl postavit kandidátovi lidovců Manfredu Weberovi.

Opoziční Nová demokracie (ELS) a KINAL (S&D) Tsiprasovi týdny předtím vyčítaly, že dosud nevyjádřil podporu žádnému spitzenkandidátovi. Poslední prohlášení řeckého premiéra však jasně ukázalo, že Syriza nepodpoří Franse Timmermanse, spitzenkandidáta evropských sociálních demokratů. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.GR)

///

NIKÓSIE

Účast bude klíčová. Nejnovější průzkum pro deník Kathimerini ukazuje, že Křesťanskodemokratické shromáždění (DISY) vede s 28,8 procenty. Druhou příčku v preferencích obsadila Progresivní strana pracujících (AKEL) s 25,4 procenty, následuje nacionalistická Demokratická strana (DIKO) s 13,7 procenty. Rozhodujícím faktorem bude podle analytiků účast voličů. V tomto roce se může do eurovoleb zapojit přes 80 tisíc tureckých Kypřanů, což je více než 12 procent voličů. V roce 2014 hlasovalo pouze 1 200 z nich. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.GR)

///

ZÁHŘEB / SOFIE

Merkelová a Weber. Německá kancléřka Angela Merkelová a spitzenkandidát EPP Manfred Weber navštívili Záhřeb, aby zde podpořili sesterskou chorvatskou stranu HDZ. Oba dva při návštěvě prohlásili, že nacionalismus je nepřítelem EU, zatímco vlastenectví není s EU v rozporu. „Chceme být stranou národů a chci vytvořit Evropskou komisi národů,” uvedl Weber.

Merkelová zase podle deníku Jutarnji uvedla, že Chorvatsko během mandátu nové Evropské komise určitě vstoupí jak do Schengenského prostoru, tak i do eurozóny. „Stále je tu co zlepšovat, Chorvatsko je ale na správné cestě a Německo mu chce být v jeho snaze partnerem,“ uvedla kancléřka. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

Slib Sofii. „První věcí, na které začnu jako předseda Evropské komise pracovat, bude začlenění Bulharska do schengenského prostoru,“ řekl Weber během setkání, které v Sofii uspořádala vládní strana GERB. „V Evropě panují velké rozdíly, ale jednu věc máme společnou. V každé vesnici, v každém městě máme malý kostel,” dodal. (Partner sítě EURACTIV Dnevnik).

///

BĚLEHRAD

Lepší kontrola státní podpory. EU vyčlenila přibližně milion eur na pomoc Srbsku při zlepšování kontroly státní podpory. Projekt bude trvat dva a půl roku a bude financován z NPP 2014. Cílem je pomoci vládě a institucím odpovědným za kontrolu a přidělování státní podpory sladit svá pravidla a postupy s evropskou legislativou. (Beta-EURACTIV.rs)

///

Kalendář