Babiš a Schillerová představili rozpočet na rok 2020. Schodek má být 40 miliard korun

Ministerstvo financí připravilo na příští rok rozpočet se schodkem 40 miliard korun. Výdaje by měly být 1,594 bilionu korun a příjmy 1,554 bilionu. Na pondělní tiskové konferenci o tom informoval premiér a šéf ANO Andrej Babiš. Schodek 40 miliard korun je schválen i v letošním rozpočtu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozpočet počítá s růstem investic na 135 miliard korun z letošních 122,3 miliardy korun. Rovněž by opět měly o 900 korun stoupnout důchody, uvedl premiér Andrej Babiš.

O růstu mezd bude ještě vláda jednat se sociálními partnery 27. května. První verzi rozpočtu bude podle premiéra schvalovat na mimořádné schůzi 31. května.

Daňové příjmy včetně sociálního pojištění by měly podle ministerstva financí příští rok stoupnout na 1,389 bilionu korun z letos plánovaných 1,325 bilionu korun.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v pondělí uvedla, že u úřadů trvá na desetiprocentní úspoře v provozních výdajích. Zároveň chce do budoucna v rozpočtových pravidlech upravit vázání peněz na neobsazená pracovní místa a zároveň motivovat úřady k úsporám například tak, že jim polovinu z úspor vrátí.

Již na konci dubna vláda schválila výdajové rámce státního rozpočtu a státních fondů na příští rok. Ty by měly být maximálně 1,598 bilionu korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme