Hlavní obsah

Další žena ve formuli 1! K Williamsu míři talentovaná Britka, která se už zapsala do historie

Londýn/Praha

Tatiana Calderónová, testovací jezdkyně Alfy Romeo, už nebude jedinou ženou, která má možnost si vyzkoušet monopost formule 1. Dát příležitost mladé závodnici se totiž rozhodl i Williams. Členkou akademie týmu a vývojovou jezdkyní se stala Jamie Chadwicková, jednadvacetiletá Britka, která se loni zapsala do historie.

Foto: Profimedia.cz

Jamie Chadwicková.

Článek

Stále více jezdkyň touží vyzkoušet si monopost formule 1. Před dvěma roky se toto přání splnilo Tatianě Calderónové, která se stala vývojovou jezdkyní Alfy Romeo, tehdy ještě Sauberu. Loni z ní tým dokonce udělal testovací jezdkyni a už na podzim při testech všechny svými výkony oslnila.

Nyní do formule 1 míří další závodnice, Jamie Chadwicková. Britská pilotka loni šokovala, když jako první žena v historii vyhrála závod britské formule 3. Letos se pak zapsala do historie znovu, když se před dvěma týdny v Hockenheimu stala první vítězkou závodu ženské formulové soutěže W series.

Její úspěchy natolik nadchly vedení Williamsu, že se v týmu rozhodli dát jí příležitost. Jednadvacetiletá Chadwicková se stala členkou jejich akademie a vývojovou jezdkyní. „Jsem ráda, že mohu potvrdit příchod Jamie Chadwickové k Williamsu,“ uvedla šéfka stáje Claire Williamsová na webu F1i.com.

„Jamie je velice talentovaná a už se těšíme na spolupráci. Vedle závazků na dráze bude pro nás pracovat také na simulátoru,“ dodala Williamsová. Nadšená je samozřejmě i Chadwicková. „Je to pro mě velká čest připojit se k jezdecké akademii Williamsu. Čas strávený na simulátoru je fantastickou příležitostí pro můj další rozvoj. Být součástí týmu je úžasnou možností. Už se nemůžu dočkat, až začnu,“ prohlásila Chadwicková, která o uplynulém víkendu v druhém závodě W series dojela v Zolderu druhá a zůstala v čele průbežného pořadí šampionátu.

Oficiálním záložním jezdcem Williamsu zůstává Kanaďan Nicholas Lafiti. Stejnou roli jako nyní Chadwicková zastávala v týmu v letech 2012-15 Susie Wolffová.

Reklama